Den granskande journalistiken behövs

Bubblan sprack. I dag avslöjade Expressen att toppolitikern Erik Almqvist (SD) inte talat sanning om rasistiska uttalandena 2010. I dag tvingades han avgå. FOTO: FREDIK PERSSON/SCANPIX

Onsdag 14 november klockan 20.40
Jag läste dagens pappersupplaga av Expressen redan tidigt i morse. Därefter har jag följt rapporteringen med dubbla känslor.
Det är sorgligt med politiker som ljuger.
Det är samtidigt helt underbart att se prov på briljant journalistik,
Sverigedemokraterna i allmänhet och Erik Almqvist, den ekonomiske talesmannen som sagts vara Jimmie Åkessons kronprins, i synnerhet har stått i fokus i nyhetsrapporteringen i dag.
Almqvist har i sten förnekat att han uttalat sig rasistiskt och sexistiskt den där natten 3 juni 2010.
I dag rasade allt när Expressen publicerade den oredigerade filmen av vad som verkligen hände och sades under natten. Lögnerna avslöjades.
Redan när jag såg Expressens pappersupplaga i morse anade jag att den enda rimliga konsekvensen skulle bli att Erik Almqvist skulle tvingas avgå, något som också inträffade under dagen.
Historien lär inte ta slut här. Kan de två andra ledande SD-politikerna, Kent Ekeroth och Christian Westling som också var med, sitta kvar? Jag tvekar.
Det är för övrigt väldigt svårt att förstå varför Kent Ekeroth spelade in filmen – och varför den ännu finns kvar. Förstod inte Ekeroth att detta var dynamit – eller var det så att någon annan insåg det och bevarade filmen?
Erik Almqvist har i intervjuer i dag sagt att SD-politikerna kände sig hotade och att de därför valde att filma för att kunna dokumentera allt om de skulle bli attackerade.
Det som talar emot detta är att den som känner sig hotad rimligtvis i allra största mån undviker konflikter, istället för att söka konflikter genom provocerande beteende.
Nåväl. Historien är inte slut här. Mer lär komma fram.
Det är precis som Erik Almqvist ironiskt nog säger när han tidigare spelade in en Youtube-film för att dementera komikern Soran Ismails tidigare upplagda film på Youtube: ”Sanningen kommer fram, förr eller senare”.
Denna dag är ett stort nederlag för Sverigedemokraterna.
Den är också en stor seger för den granskande journalistiken. Det är uppenbart att den behövs. Utan den hade inte lögnerna avslöjats.
Expressen har helt enkelt gjort ett helt briljant journalistiskt arbete.
Hatten av, Expressen! Jag är djupt imponerad.

3 kommentarer

 1. Jag är mycket besviken på VF:s minst sagt klena rubricering av Sverigedemokraternas skandal:”Nolltolerans kan skapa konflikt”. En 3-spaltig rubrik på en av de större skandalerna inom svensk inrikespolitik. Det rimmar dåligt med vad Daniel Nordström skriver i sin blogg. Vart tog VF:s granskande journalistik vägen? Gå gärna tillbaka och granska VF:s bevakning av Sverigedemokraterna inför valet 2010. Då blev det stora bilder och feta rubriker när Ung Vänster ”angrep” företrädare för SD. Sverigedemokraternas rasistiska bakgrund behöver granskas in på bara skinnet. VF:s rubrik ger intrycket att tidningen föredrar att tona ner händelsen. För övrigt har VF en massa bilder på de aktuella SD-politikerna i sitt bildarkiv. Blir det skärpning i morrondagens tidning?

  • Ska vi för enkelhetens skull anta att hela SD är rasister och hälsar på varandra med hela högerarmen så har svenska medborgare enligt mig två val när dom röstar:

   Antingen kan dom rösta på sjuklövern, som för en vansinnig, fullkomligt verklighetsfrånvänd invandringspolitik som har medfört stora konsekvenser för hela landet. Eller så kan dom rösta på SD som (enligt dig?) är ett rasistiskt parti. Det finns, tack vare sjuklöverns egna fanatism, inga alternativ! Det är dom själva och alla svenskar som lever kvar på 70-talet som skapat behovet av SD och som sett till att dom idag är ett av de snabbast växande riksdagspartierna. Ett oppositionsparti har skapats för att behovet finns, på så vis är politik självreglerande.

   Men om ni vill ödsla kraft på att beskriva SD:s bakgrund så glöm då inte bort Socialdemokraterna och Rasbiologiska institutet, något som idag skulle anses vara extremt rasistiskt och främlingsfientligt. Även Moderaternas ungdomsförbund stödde öppet nazisterna. Listan kan göras längre.

   För helt ärligt så är det lite konstigt att SD ska behöva diskutera sin historia när andra partier inte får dessa frågor. En granskande journalistik beskriver inte dåtid, granska nutid så blir det genast bättre.

 2. Skönt att se att SD tar det på allvar och ser till att människan avgår. Konstigt att media glömt hur sossarna tog hand om Anna Sjödin när hon tog till rasistspråket……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *