När lögnen blir komiskt tragisk

Precis som Erik Almqvist själv förutspådde kom sanningen fram till sist. Sanningen som avslöjades i Expressen gjorde att han tvingades avgå. FOTO: FREDIK PERSSON/SCANPIX

Fredag 16 november klockan 19.40
Riksdagsmannen Erik Almqvist bär en röd tröja. Han ler mot kameran. Intrycket är att han verkligen anstränger sig för att se snäll ut. Han har ryckningar i ögonlocket och darrar lätt nervöst på rösten. Han kämpar smått desperat i sin jakt på medlidande och berättar hur hemsk situationen är för Sverigedemokraterna, hur de utsätts för hot, våld och hatkampanjer på nätet.
När filmen spelas in, 14 september 2010, är han ännu pressekreterare för SD. Han skulle senare bli partiets ekonomisk-poltiske talesman och få beröm för sin insats som sådan. Han var på väg att bli en av SD:s absolut viktigaste politiker som skulle pekas ut som partiledaren Jimmie Åkessons kronprins. Anledningen till att han nu spelar in en film och lägger ut den på Youtube är att komikern Soran Ismail tidigare samma dag har postat en kritisk Youtube-film.

I den berättar Ismail om vad som hände när han stötte på Erik Almqvist, SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth och Christian Westling, ledamot i SD:s utrikespolitiska råd, på Kungsgatan i Stockholm 3 juni 2010. Ismail är upprörd över SD-topparnas grisiga beteende . När Almqvist besvarar kritiken i sin video är han from som ett lamm. ”Det här visar vilka människor vi har att göra med”, säger Almqvist. Han beklagar också att Ismail försöker förtala honom.
”Det är väldigt lågt Soran, men sanningen kommer alltid fram”, säger Almqvist i videon.
Jo, den gör ju det.

När man nu ser Almqvists video efter Expressens avslöjande granskning blir den i efterhand väldigt komisk och tragisk på samma gång. För som alla vet vid det här laget blev det exakt som Almqvist förutspådde. Sanningen kom fram.
Mina känslor inför det är aningen kluvna. Jag är främst oerhört glad över att sanningen segrade efter ett gediget journalistiskt arbete, men också fortsatt sorgsen över den ökade rasismen som ännu ligger som ett brunt kvävande täcke över Sverige.
Men det finns hopp. Mitt i allt näthat och rasism, finns det också starka goda krafter.

Under den inspelade diskussionen mellan Erik Almqvist och Soran Ismail, som Expressen kunde visa i oredigerat skick, sade Almqvist: ”Det här är mitt land”, till Ismail.
Det uttalande fick journalisten och författaren Lena Sundström att starta twittermanifestationen #dethärärmittland strax efter att Zlatan Ibrahimovic gjort fyra mål mot England. Tråden på twitter har nu vuxit till tusentals inlägg där kända och okända svenskar skriver kort om sig själva. Här är ett exempel från komikern Özz Nujen: 37 år, född i Kurdistan. Singel o försöker överleva som komiker. Bott i Sverige i 29 år. Det här är mitt land.
Enkla meningar har fått tråden att växa som kraftfullt sprakande blommor av olika arter i en rabatt. Det är en enkel, men kraftfull manifestation mot rasismen. Det är vacker läsning.

Jag säger som tjeckiske regissören Milan Ruzicka (1937-2011):
”Bakom sanningen kan man bara stå, bakom lögnen kan man gömma sig”.

Veckans lista:
Zlatan Ibrahimovic – Det finns inga ord.
Lena Sundström – Skaparen av #dethärärmittland
Carina Holmberg – Sunnanåspelaren är en skräll i Pia Sundhages A-lagstrupp.
Höstljus – Lyser upp Umeå igen.

3 kommentarer

  1. Jag, etnisk svensk, född här av svenska föräldrar på 40 talet. Det här är INTE mitt land!! Inte numera!! Det har varit mitt land, under väldigt lång tid, men nu är det totalt förändrat, degenererat, morallöst, kravlöst och ett land som jag INTE längre känner mig hemma i!! Jag känner mig maktlös mot den världsunika samhällsomvandlingen! Jag vill fly bort från denna kravlösa massinvasion, från dessa , de vidöppna slussportarnas politik! Jag vill INTE leva i något jävla fördömt MULTIKULTI, det kommer aldrig att fungera, och har aldrig gjort heller, utan ursprungsfolkets medverkan! Mina skattekronor skall inte heller gå till att försörja invällande människor som slänger sina pass innan ankomst till Sverige och LJUGER om sin identitet, inte heller till att jaga ett tusental här boende internationellt efterlysta mördare o gangstrar. MINA SKATTEKRONOR skall gå till mina landsmän, mor o far, barn o barnbarns skolor, sjukvård, äldrevård etc. INTE till bedragare o lycksökare, som gärna vill komma hit o ta för sig av vårt Svenska ”smörgåsbord”, ett socialt skyddsnät som vi med skattemedel, sedan lång lång tid byggt upp i detta land!!!
    Usch, o lycka till!!

  2. I mitt land tar vi årligen emot tusentals invandrare, vi ger dom husrum och en möjlighet till ett drägligt liv, men vi har inte råd att ta hand om våra sjukskrivna och gamla. I mitt land blir är man rasist om man tycker det är fel.

    5 utländska ungdomar blir ”kränkta” i Helsingborg och sparkar ner en försvarslös 90-åring. I mitt land är det rasistiskt att bli upprörd på dessa 5 utländska män.

    I mitt land är det helt ok att peka ut hela det svenska folket som rasister….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *