Kommunen ska inte censurera konst

Konstverket ”Lev!” bygger på 33 citat från Sara Lidman. Ett av dessa har nu censurerats av Umeå kommun. FOTO: ELIN FALK

Lördag 17 november klockan 11.50
”Lev!”. Det är en vacker uppmaning i Gustavo Aguerres konstverk som nu pryder den nya gångtunneln under E12 i Umeå.
Trots att Umeå kommun hela tiden haft god insyn i projektet censureras nu delar av det.
Anmärkningsvärt är också S-politikern Hans Lindbergs citat: ”Folk med funktionshinder och annat kan ta det som att man ska skriva på väggen”.
VK skriver om allt detta i dagens tidning. Du kan också se Folkbladets bildspel från tunneln här.
Konstverket bygger på 33 citat från Sara Lidmans verk. Enligt Hans Lindberg finns konst för ”tiotals miljoner” i tunneln. Ett av citaten lyder: ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det”.
I samråd med S-kollegorna Lennart Holmlund och Andreas Lundgren tog Lindberg ett sent beslut att citatet skulle tejpas över. Enligt VK är citatet gjort i rostfritt stål och har en materialkostnad på 30 000 kronor.
– Du och jag förstår säkert att vi inte ska skriva på väggen, men det gör kanske inte de som har begåvningshandikapp, säger Hans Lindberg till VK.
Hans Lindberg begår fyra generalfel:
1. Han framställer alla som har begåvningshandikapp som potentiella klottrare.
2. Han framställer de som klottrar eller sysslar med graffiti som begåvningshandikappade.
3. Han väljer att censurera ett konstverk.
4. Om kommunen fullt ut vill bestämma hur det ska se ut bör inte en konstnär anlitas.
Konstnären bakom verket, Gustavo Aguerre, har uttalat sig i VK:s pappersversion i dag.
Han anser att kommunen sysslar med censur och behandlar sina invånare som imbecilla idioter.
Gustavo Aguerre har helt rätt.
Umeå kommuns företrädare ska inte censurera konst.
Umeå kommuns företrädare ska inte uttala sig nedvärderande om begåvningshandikappade.
Umeå kommuns företrädare bör göra om och göra rätt.
Umeås invånare är inte imbecilla idioter.

5 kommentarer

 1. Bra skrivet. Men Nordström glömmer ett generalfel, kanske det största och mest oroande, nämligen att det sannolikt har begåtts ett grundlagsbrott eftersom några kommunalpolitiker agerat självsvådligt och utövat ministerstyre.

  Sverige är en rättstat och har blivit det bland annat i syfte att inte enskilda potentater just ska kunna fatta ”sena beslut” om saker och ting med hänvisning till att de kallar sig kommunalråd, ärvt en titel eller tillhör ett parti. Med vilket lagstöd fattades detta ”sena beslut” och i vilken demokratisk församling? Var är det justerade protokollet?

  Hans Lindberg med flera har agerat djupt odemokratiskt och fullständigt oacceptabelt. Sådana här fasoner trodde man verkligen hörde forntiden till och jag hoppas att media verkligen ställer frågan om det demokratiska underskottet i Umeå kommun.

 2. Sedan kan man fråga sig hur det kan komma att man sätter en uppmaning till klotter på väggen överhuvudtaget, där har vi den absolut största begåvningen. Finns inte trappor ända upp, blir det sådana här grava fadäser. Dett slutar troligtvis som med julbocken i Gävle, det blir sport att bränna ner den, dvs klottret blir en tävling.

 3. Vad är det som censurerades. Har varit borta men allt detta är ju lögn. Allt var som konstnären ahde gjort det. Det är farligt när media litar på varandra och så kör man. Jag har pratat med flera som var där sedan jag kom hem och inget var censurerat

  • Jag hade fått veta av en byggjobbare om detta konstverk i gatan och dess text! Var med under torsdagskvällens invigning och letade efter den, hittade till slut en sektion vid vägkanten som var övertejpad! Nu kunde man ändå ana vad som stod därunder och såg att det var detta konstverk som var under tejpen.
   Tunnelprojektets informatör Gunnar Sundgren råkade stå precis bredvid, varpå jag frågade varför det var övertejpat? Fick svaret att det var något fel på bokstäverna!?
   Svaret på din undran, Lennart. Texten var censurerad!

 4. Jag kan tala om när ajg skrev den kommentaren och fråpgade vad som censurerades står det 09.08 när klockan är 21.08

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *