Det är en konst att erkänna misstag

Fredag 23 november klockan 20.00
Som alla vet finns det ingen människa som är utan fel. Misstag är helt enkelt en del av människans natur. Under årens lopp har jag gjort massor av misstag, somliga av dem har blivit till komiska anekdoter som jag gärna berättar i olika sammankomster, andra har tyvärr inneburit att jag har sårat människor.
Även om jag innerligt gärna skulle önska att jag aldrig hade gjort de misstag som har smärtat andra försöker jag vända dem till något gott. Det är den enda vägen. Det gäller att lära sig att hantera misstagen, att ha förmågan att erkänna dem, att be om ursäkt och att lära så att man inte begår dem igen.
På så sätt kan man bli stärkt och en bättre människa även av ett misstag.

Förra helgen begick den socialdemokratiske politikern i Umeå, Hans Lindberg, ett stort misstag. Det är han vid det här laget smärtsamt medveten om.
Han ville skydda ett vackert och dyrbart konstverk i den nya gångtunneln under E12 i Umeå. Han ville med alla medel undvika att det blev nerklottrat.
Jag kan förstå hans grundtanke i den strävan, men det är också uppenbart att han inte tänkte hela vägen ut. Läs gärna Bengt-Urban Franssons ledare i Folkbladet om detta.
Lindberg uttryckte sig olyckligt och klumpigt när han drog en liknelse om begåvningshandikappade och det var naturligtvis oerhört illa att ens föreslå att ett konstverk skulle censureras.
Detta misstag upptäcktes och när gångtunneln väl invigdes var konstverket inte censurerat. Men övertrampet var redan gjort. Västerbottens-Kuriren avslöjade det. Övriga medier hängde på och i stressen över sitt misstag begick Hans Lindberg ännu fler misstag.
Under veckans gång har han därför skrivit ett flertal inlägg på sin blogg där han har förtydligat och bett om ursäkt.
Människor begår fel. Politiker är människor. Det är stort att be om ursäkt.

En annan S-politiker, kommunalrådet Lennart Holmlund, är också inblandad i affären kring tankarna på att censurera Gustavo Aguerres konstverk ”Liv!”, som bygger på citat från Sara Lidman.
Där stannar likheterna mellan Holmlund och Hans Lindberg. Det är intressant att notera hur de båda S-politikerna har valt att tackla situationen.
Hans Lindberg är medveten om sina misstag och agerar därefter. Han har åtskilliga gånger bett om ursäkt och jag är övertygad om att han nu vill lära av misstagen och gå vidare.
Lennart Holmlund däremot. Han är exakt som vi alla vet att han är.
Mig veterligt har han ännu inte offentligt erkänt ett enda misstag. I stället skyller han på alla andra – och då allra främst på media förstås. Som alltid.

Holmlund anser att det media skrivit om censurförsöket är lögn, fast han sedan lång tillbaka är överbevisad.
Han anklagar också media för att inte ha en aning om vad en allmän handling är och han anklagar media för att ha lurat till sig information.
Anklagelserna om att medierna lurat till sig information stämmer förstås inte.
När det gäller kunskapen om allmänna handlingar ger han mig en känga i ett blogginlägg:
”Det är märkligt att en ansvarig utgivare inte vet vad som gäller allmänna handlingar”, skriver han ordagrant.
Hur Holmlund så tvärsäkert vet att jag inte kan detta har jag ingen aning om. Jag erkänner dock villigt att jag tycker att det är ett svårt och snårigt ämne. Det är inte alldeles självklart i olika fall när en allmän handling är att betrakta som offentlig eller inte.
Att Lennart Holmlund tycker att detta är märkligt kan jag definitivt leva med.
Jag tror för övrigt inte heller att politikerna har stenkoll på detta ämne.
Förutom Lennart Holmlund förstås.
Han kan och vet allt – och om han mot förmodan inser att han inte gör det är det bara att skrika ut ett par blogginlägg och skylla på andra. Allra helst media.

Jag säger som schweiziske filosofen Johann Kaspar Lavater (1741–1801):
”Att erkänna att man misstagit sig är att visa att man är klokare än i går.”

Veckans lista:
Bud Holloway. En stjärna.
Lev! Gustavo Aguerres konstverk lyser vackert i Umeå.
Sara Lidman. Må hennes välskrivna ord aldrig någonsin censureras.
Hampus Råde. Blir ny chefredaktör på Totalt Umeå.
Marie Hedberg. Hon är ny layoutchef på Folkbladet. Läs mer här.

7 kommentarer

 1. Anser du själv att det är någon mån av misstag att du inte svarat på denna fråga i tidigare inlägg, frågan upprättad på tisdagen 20 november.

  Det kanske är nu det avslöjas att jag bara har grundskola som utbildning. Men hur kan det samarbete som beskrivs: ”Folkbladet har ett redaktionellt samarbete med Västerbottens-Kuriren som är avgränsat till att gälla foto, redigeringen och sporten.” medföra ökat mångfald?

  Sedan saknas fortf svar på frågan vad Folkbladets upplaga för detta år förväntas bli?

 2. @Lennart: Det är viktigt att medier har en ödmjuk inställning som innebär att vi som arbetar på dessa kan erkänna misstag. Medierna behöver definitivt ha detta i åtanke, för det är som sagt en konst att erkänna misstag. Vissa personer inom medierna och vissa medieföretag är bättre än andra på att erkänna misstag. Att kunna erkänna misstag ökar trovärdigheten.

 3. @Unity: Ja. Det är ett misstag att jag inte svarat på den frågan tidigare. Jag har sett att du skickat den förr och ber om ursäkt att jag inte svarade förra gången. Jag läste din fråga och tänkte svara senare den dagen, men det försvann ur minnet. Dåligt av mig. Jag ber om ursäkt.
  Jag förstår att det kan vara svårt att förstå hur ett redaktionellt samarbete kan öka mångfalden, men jag ska förklara: Samarbetet på foto, redigering och sporten innebär att vi dels kan överföra resurser till den allmänna nyhetsredaktionen där det råder konkurrens, dels kan vi använda resurser till digital utveckling så att vi kan säkerställa konkurrens och mångfald även i framtiden.
  Folkbladet kommer – precis som majoriteten av landets dagstidningar – att visa minussiffror i upplagestatistiken detta år. Exakt vad upplagan kommer att landa på kan jag inte svara på i nuläget. Vi får avvakta till den officiella TS-statistiken presenteras.

 4. Då tycker jag att det är på tiden att du erkänner misstaget att likställa Sverigedemokrater med rasister och främlingsfientliga. Börja kalla oss för vad vi är: Kritiska till den förda invandringspolitiken och kritiska mot islam i Sverige.

 5. @GG: Jag tror inte nödvändigtvis att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister och främlingsfientliga. Jag tycker också att det är självklart att kritik mot religioner och den förda invandringspolitiken ska få föras fram fram. Däremot är Sverigedemokraterna ett parti som vilar på rasistiska och främlingsfientliga grunder. Det går inte att bortse ifrån.

 6. Jo, jag håller med om att man ska förlåta misstag! Men, vad gör man då man inser att folk har rentav antisemitiska eller fördomsfulla åsikter? Vad jag ser i media är att ni inte är lika benägna att förlåta då!

  Såvida det inte gäller antisemitiska åsikter som gång på gång sägs i oförstånd förstås…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *