Musen som blev större än Löfven

Folkbladet kunde som första media avslöja att Stefan Löfven skulle bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Men Löfven fick hård konkurrens av en mus. FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Fredag 28 december klockan 20.15
Det brukar sägas att personer som är nära döden ser sitt liv passera i revy under några korta sekunder. Kanske är det så. Jag har ingen aning. Jag vet däremot att det är nyttigt att då och då stanna till och blicka tillbaka, analysera, njuta av framgångarna och lära av misstagen.
Under julhelgen satt jag en stund och filosoferade i min svärfars bastu i Vilhelmina. Jag lät det senaste året passera i revy, såväl privat som yrkesmässigt. Det var nyttigt, det var glädjande och det var vemodigt. För det händer så mycket fint och så mycket sorgligt under ett år, betydligt mer än jag ofta inser när jag inte stannar upp och reflekterar.
Året med Folkbladet har också varit intensivt. Från detta år kommer jag främst att minnas de båda scoopen i januari och förändringen från VF till Folkbladet.
Låt oss börja med scoopen. De kom redan i slutet av januari. 26 januari avslöjade nämligen Folkbladet, som första media, att Stefan Löfven skulle bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Det var en riktigt stor nyhet – men det var inte den enda nyhet av klass som Folkbladet publicerade den dagen. Vi hade nämligen även en annan historia som faktiskt var ännu större för en lokaltidning.
Vi berättade om Gholam Hafezi som hittade en mus i automaten när han skulle ta ut kontanter vid Coop Forum på Ersboda.
Nyheten om Löfven snappades snabbt upp av andra medier i landet. Historien om ”bankomatmusen” levde under betydligt längre tid i våra kanaler. Nyheten om musen spreds över världen och Folkbladet hamnade i fokus som tidningen som valde att satsa hårdare på en nyhet om en mus än om en partiledare.
Med facit i hand gjorde vi rätt. Med tanke på att riksmedia i ett par veckors tid häckat utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm kunde jag aldrig drömma om att vi skulle var helt ensamma i Sverige med nyheten om Löfven.
Under året har Folkbladet också helt och hållet bytt kostym. Vi bytte namn från Västerbottens Folkblad till Folkbladet. Vi ändrade form och struktur i tidningen och vi gjorde även om vår sajt folkbladet.nu och vi lanserade bloggportalen blogg.folkbladet.nu.
Förändringar orsakar alltid känslor. Somliga uppskattar vår nya form i papperstidningen. Andra gillar den inte. Det är som det ska vara. Jag glädjer mig åt att majoriteten är positiv.

Nu blickar vi framåt. Jag tror mycket på 2013, ett år då Folkbladet inte minst ska satsa på att bli starkare i inlandet. Exakt hur de planerna ser ut kommer jag att avslöja längre fram.

Jag säger som brittiske författaren Charles Lamb (1775-1834):
”Nyårsdagen är var mans födelsedag”.

Veckans lista:
Hans Forsman – Reportern som skrev scoopet om bankomatmusen.
Olov Antonsson – Reportern som skrev scoopet om Löfven.
Charlotta Säfvenberg – Ännu en alpin talang från Västerbotten. Läs mer här.
Leif GW Persson – Alltid lika cool.
Sideshow Stringband – Umeåbandet som tonsatt en artikel i Folkbladet. Läs och lyssna här.

2 kommentarer

 1. Med faciet i hand gjorde vi rätt?! Hur menar du nu?
  Det var väl snarare tecken på dåligt omdöme att ge en ”bankomatmus” större utrymme än Löfven.
  Och att det dåliga omdömet i sig blev en stor grej för andra medier är väl inget att skryta över…

 2. @Kurt Karlsson: Nej, jag tycker inte att det är tecken på dåligt omdöme.
  Folkbladet är i första hand ett lokalt media för alla som är intresserade av Västerbottens län. Nyheten om bankomatmusen var en typiskt lokal ”snackis”. Dessutom var vi det enda media som hade bilderna.
  Nyheten om Stefan Löfven var naturligtvis större på riksplanet, men den snappades snabbt upp av andra medier och blev därför inte lika het i just Folkbladet under dygnen efter att vi avslöjat nyheten.
  Bankomatmusen levde därför längre som egen nyhet hos Folkbladet.
  Att bankomatmusen blev en stor grej för andra medier tycker jag dessutom är någonting att skryta med. Det faktum att nyheten spreds över världen är ytterligare ett bevis på att det var intressant för många även utanför Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *