Jag tror ännu på öppenhet

En av många raderade kommentarer på folkbladet.nu. Kommentaren syftar till ett bråk i Umeå, som skylls på invandrare.

Tisdag 2 januari klockan 14.05
Medievärlden, som ägs av Tidningsutgivarna, är ytterligare en sajt som nu byter till förhandsmoderering när det gäller artikelkommentarer.
Jag förstår chefredaktören Axel Andéns argument till fullo.
Folkbladet kommer emellertid att fortsätta ha efterhandsmoderering på kommentarerna på folkbladet.nu. Åtminstone tills vidare.
Medievärlden, som ägs av branschorganisationen Tidningsutgivarna, bevakar mediebranschen och gör det på ett alldeles utmärkt sätt.
I dag skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén ett blogginlägg där han berättar att Medievärlden nu byter till förhandsmoderering av artikelkommentarerna på sajten.
”Ibland förvandlas Medievärldens kommentarfält till en lekstuga för rasister. Det är inte acceptabelt. Medievärlden har alltid föredragit efterhandsmoderering för att undvika trösklar i kommunikationen, men nu stänger vi möjligheten att kommentera direkt på sajten”, skriver Andén.

I sitt blogginlägg beskriver han problem som nog alla utgivare är väl bekanta med. Medierna strävar efter en öppen kommunikation med läsarna, men problemet är att kommentatorsfälten ofta fylls av hatiska och oacceptabla kommentarer.
”Det handlar inte, och har aldrig handlat om, yttrandefrihet. De här människorna har egna forum och sajter för att sprida sina hatiska budskap. Jag tycker att alla utgivare och sajtägare som inte redan gjort det ska ta sig en rejäl funderare på om de vill fortsätta att tillhöra deras universum”, skriver Andén.
Axel Andén är en klok man. Jag förstår hans argument fullt ut. Jag håller också med honom om att alla utgivare och sajtägare bör ta sig en ordentlig funderare kring hur artikelkommentarerna ska hanteras.
Jag har själv funderat mycket kring detta under de senaste åren. Om och om igen.
Under vissa perioder har jag övervägt att göra exakt samma sak som Medievärlden gör just nu, men jag har avvaktat och jag kommer att fortsätta att göra det – och jag kommer att fortsätta att fundera.
Det går trots allt inte att komma ifrån att det känns som en förlust för det öppna samtalet, dialogen och diskussionen varje gång ett media fattar ett liknande beslut som Medievärlden nu gör.

Folkbladet har efterhandsmoderering på folkbladet.nu. Vi har ett samarbete med Interaktiv Säkerhet som modererar våra kommentarer i efterhand. Samarbetsformerna med Interaktiv Säkerhet börjar sätta sig nu och vi har en god dialog om vilken nivå som jag anser är att betrakta som acceptabel när det gäller artikelkommentarer. Trots att både våra egna medarbetare och Interaktiv Säkerhet har koll på kommentarerna som flödar in innebär det ändå att vissa olämpliga kommentarer ligger ute på vår sajt längre än de borde.
Trots det är jag i nuläget inte beredd att göra en förändring. Jag vill värna öppenheten så länge det bara är möjligt.

I Medie-Sverige är folkbladet.nu ännu en relativt liten sajt i det stora hela. Även om vi har många kommentarer varje dygn har vi förstås inte alls samma tryck som de stora mediesajterna har. Därför blir min situation som utgivare garanterat aningen enklare än för de stora sajterna som har ett enormt tryck med kommentarer.
Jag tror i vilket fall ännu att det går att ha efterhandsmoderering på en nyhetssajt i Sverige år 2013. Jag tror också att det är viktigt för öppenheten, för demokratin och för samhällsdebatten att inte möjligheten att kommentera begränsas allt för kraftigt.
Detta innebär naturligtvis inte att allt är okej. Dagligen rensar vi bort – eller redigerar – mängder av kommentarer på folkbladet.nu. Anledningen är de hatiska eller de irrelevanta synpunkter som dessa kommentar innehåller. Varje gång vi rensar finns det läsare som skriker censur.

Andén skriver att ”De här människorna har egna forum och sajter för att sprida sina hatiska budskap”. Det är naturligtvis helt sant.
Jag tror emellertid inte att det är rätt väg att gå att helt utesluta kommentarer som till exempel är kritiska mot den förda invandringspolitiken på de etablerade mediernas sajter.
Det är bättre att även obekväma åsikter diskuteras i våra forum och att kommentarerna bemöts med motargument från andra läsare och från anställda på redaktionen när så krävs. Att stänga mediernas sajter för liknande kommentarer riskerar enbart att öka ilskan, frustrationen och vi och dem-känslan hos den hatiska mobben.
Så jag är inte beredd att ge upp kampen. Åtminstone inte ännu.
Med en dåres envishet tror jag på öppenheten, även i mediernas artikelkommentarer.

Ett annat exempel på en raderad kommentar från folkbladet.nu. När en kommentar raderas kommer ofta ytterligare kommentarer som skriker censur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *