Ensam vit svensk gubbe är inte stark

Vita svenska gubbar. Ulf Nilson, Bo Hansson, Claes Borgström, Göran Lambertz, Christer van der Kwast och Ulf Brunnberg. Det börjar ske en normalisering i maktbalansen. Vit svensk man är inte längre ensam stark. Tack och lov. FOTO: SCANPIX

Fredag 4 januari klockan 20.00
Har det inte varit lite väl mycket vita kränkta män och gubbar som gör en massa generande misstag på sistone?
Är det inte Jönsson-ligan med Göran Lambertz, Christer van der Kvast, Claes Borgström och gänget som desperat försöker skyla sina misstag i Thomas Quick-härvan så är det skådespelaren Ulf Brunnberg som säger att ”häktesmordet är feminismens fel”, tv-legendaren Bosse Hansson som pratar om ”svartingar” eller journalisten Ulf Nilson som skriver i islamfientliga Dispatch International och därefter påstår att han inte visste ”vad det var för en jävla publikation.”
Den vite svenske mannen håller på att förlora sin position. Helt plötsligt, mitt i den svenska idyllen, kan han möta en läkare i turban och en hårdför företagsledare i kjol. Det är Sverige år 2013 och ingenting är längre som förut. Det måste naturligtvis vara invandrarnas och de där feministernas fel.

Sverige ser inte längre ut som det gjorde 1973. På många sätt har den digitaliserade världen blivit mindre genom att vi numera så mycket lättare kan kommunicera med människor i andra världsdelar. Allt det nya ger också nya utmaningar, inte minst för företagen. Det gäller att ställa om för att möta kundernas nya behov. För att lyckas är en kulturförflyttning nödvändig.
Den kulturförflyttningen har den vite svenske gubben uppenbarligen förtvivlat svårt att göra, men frustrationen dessa gubbar nu känner är i grunden positiv. Den innebär trots allt att Sverige är på rätt väg. Någonting har faktiskt skett. Det är inte okej att säga ”svarting” i Sverige och det går inte längre att komma undan med att det inte är rasistiskt menat, ”för det var så vi sa förr”. Det är inte heller lika enkelt att komma undan med sexistiska kommentarer och grabbig höhö-attityd.
De nödvändiga förändringarna som är på väg att ske gör den vite svenske gubben förvirrad och tragikomiskt bitter.

Tro nu inte att jag har någonting emot vita svenska gubbar. Jag är själv en medelålders vit man på god väg att bli gubbe. Nyligen kallades jag för övrigt också ”gubbdjävel” i ett mejl från en anonym person.
Vit svensk gubbe har inget med ålder att göra. Det är en attitydfråga. Majoriteten av de vita svenska gubbarna är kloka, vidsynta och fina. Men jag är ändå glad att det åtminstone har börjat ske en normalisering av maktbalansen. I alla sammanhang behövs en mix av olika människor. Ensam vit svensk gubbe är inte längre stark. Tack och lov för det.

Jag säger som amerikanska författaren Ethel Watts Mumford (1878–1940):
”Kunskap är makt, framför allt kunskap om andra människor”.

Veckans lista
Kawa Zolfagary. Mannen bakom Facebook-sajten och boken ”Vita kränkta män”.
Juniorkronorna. Så mycket roligare än seniorerna.
Marie Lehmann. Intervjun med den flaggstrykande tjejen i JVM är redan klassisk. Se intervjun här.
Marie Persson. Utsedd till årets västerbottning av Västerbottens-Kuriren. Läs intervjun med henne i Folkbladets papperstidning och e-tidningen på lördag.

6 kommentarer

 1. Oavsett vad … de är vi vita svenska gubbar som är på jobbet varje morgon, utför ett hederligt dagsverke och som betalar hela skälvmords-spektaklet. Och när vi är utrotade så återstår bara stulna kundvagnar, rostiga konservburkar och gatans parlament för er svarta utländska gummor. Hat så trevligt! Pilutta! 🙂

  • Jag utgår ifrån att den enda kommentaren på detta blir ”skälvmord”, eller möjligen ”de är vi” …

 2. Medelålders vita män kan tillsammans väcka opinion och nå mål.
  Det är inte fel och vi kan närma oss utopin om ett rättvist samhälle.

  CITAT:
  ”En man som ser världen på samma sätt när han är 50 år som när han var 20 år har slösat bort 30 år av sitt liv.”

 3. Det var vita svensk män som försökte upprätthålla lagen i Södertälje.

  Eftersom det går bra att skriva ut (och håna) vita svenska män kan du väl skriva ut signalementet på guldbutiksrånarna i Södertälje också?

  Det var inte medelålders vita svenska män, som klev upp på morgonen och gick till jobbet som rånade guldsmeden.

  Det var multikriminella livstidsbrottslingar, som redan tidigare har varit inbblandade i ett flertal skjutningar, ena förövaren har själv blivit skjuten i en kriminell uppgörelse, samt skjutit med pistol mot en kvinna.

  För det dömdes han till…. 70TIMMAR,, förmodligen dom enda 70 timmar han har jobbat i sitt liv.

  Om man inte räknar brottslighet som ett yrke, för däri har han varit flitig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *