Det svarta i livet är själva humorn

Jonas Gardell, Johan Rheborg och Henrik Schyffert, som även har regisserat, är alla stjärnor i TV4:s nya satsning ”Allt faller”. Det är en självutlämnande och vågad serie om livets svärta och den humor som ofta ryms i den. FOTO: LARS PEHRSON/SCANPIX

Fredag 11 januari klockan 20.05
Om det verkligen är sant har jag förstås ingen aning om. Legenden säger i vilket fall att den amerikanske underhållaren Wilson Mizner (1876–1933) fick besök av en präst när han låg på sin dödsbädd.
Mizner avvisade prästen med orden:
”Varför ska jag prata med dig? Jag har nyss pratat med din boss.”
Till och med när Mizner var på väg att dra sin sista suck hade han alltså förmågan att skämta. Humorn var närvarande mitt i det svarta och sorgliga.
Just så är det ofta i livet och det är därför jag uppskattar TV4:s nya serie ”Allt faller” så mycket. Serien bjuder på humor. Svart humor. Smärtsam humor.

Serien hade premiär i torsdags och förväntningarna var höga. Medverkande av kända komiker som Johan Rheborg, Jonas Gardell, Henrik Schyffert – som även har regisserat – och David Batra med flera borgade för en skrattfest av stora mått.
För många fastnade skrattet i halsen. Inte minst på Twitter såg jag att det fanns en hel del mycket hårda omdömen. Kritikerna tyckte att serien var totalt humorbefriad och rent allmänt skruvad och konstig.
Jag kan till viss del förstå att många tycker att de inte fick vad de förväntat sig, inte minst när TV4 själv lanserar serien som en komediserie. Men komedi är så mycket mer än gapskratt och folk som halkar på bananskal. Humor är bäst när den är som svartast och när den kan användas när livet är som mörkast.

Själv beskrev Johan Rheborg serien så här på Twitter:
”Det är en annorlunda serie om komiker i rollen som människor”.
En perfekt beskrivning.
”Allt faller” är en självutlämnande och vågad serie där jag imponeras av såväl Jonas Gardells som Johan Rheborgs mod. De vågar driva med sig själva och med sina egna tillkortakommanden.
Serien är faktiskt inte helt olik Killinggängets film ”Fyra nyanser av brunt”, en film som är en av mina stora favoriter. Även där ligger humorn under ett täcke av djupaste tragik.

I stort beskriver ”Allt faller” hur ynkliga vi är.
Samtidigt som räkningarna ska betalas, sorgen ska helas, relationerna ska repareras, ångesten ska dämpas och självbilden ska speglas måste livet rulla på.
Leveranserna på jobbet ska komma i tid och du ska leva upp till den bild som du har om dig själv – och som du tror att andra har – hur trasigt ditt inre än är för stunden.
I denna situation ryms en stor komik, en komik som visserligen stundtals är tragisk men lika fullt komisk.
Allt detta speglas i ”Allt faller”.
Serien är faktiskt helt genial.

Jag säger som författaren Harold Pinter (1930–2008):
”Allt är komiskt. Det största allvaret är komiskt. Till och med tragedin är komisk.”

Veckans lista
Marie Göranzon. En evigt lysande stjärna.
Katrin Jónsdóttir. Ny stjärna i UIK. Läs mer här.
Viktor Arvidsson. JVM-hjälte.
Christoffer Sai Öhberg. Läs intervjun med honom i Sköna Lördag lördag 12 januari.
Cult of Luna. Briljant Umeåband.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *