Det vackra ljudet av det tysta

Fredag 18 januari klockan 20.00
Det är något alldeles speciellt med människors historier om sin historia. Speciellt när de bottnar i det allra innersta.
I torsdags arrangerades tidernas första TEDx-event i Umeå. TED, som är en förkortning av technology, entertainment och design, är en världsomspännande idérörelse som föddes i samband med en konferens i USA 1984. Rörelsen sprider idéer och tankar som är värda att spridas och på dess hemsida kan man finna mängder av inspirerande föreläsningar gratis.
Nu kom alltså detta event till Umeå. Temat var ledarskap, kreativitet och innovation och det var en förmån att vara med i publiken och överösas av inspirerande tankar.

Jag njöt av att höra Jögge Sundqvist tala finstämt om sitt slöjdande, att höra Stefan Söderfjell tala klokt om ledarskap, att höra Emanuel Dohi tala om den viktiga nyfikenheten, att höra Darren Packman tala passionerat om öl och att höra Anna Borgeryd förklara ekonomi på ett helt nytt sätt.
Faktum är att jag njöt av alla talare, för alla hade viktiga budskap.
En av talarna berörde mig emellertid mer än alla andra. Hon talade om kärleken till naturen och sitt ursprung. Jag tänker på Sofia Jannok. Få kan beskriva ljudet av tystnaden lika vackert som hon.

Sofia Jannok är same. Hon är en sångerska som numera bor i Umeå. Hon är född i Gällivare där hon växte upp i en renskötande familj som fört med sig kärleken till naturen och budskapet att vi endast har jorden till låns.
Sofia Jannok finner ofta inspiration till sin musik i det vida landskapet i Norrlands fjällvärld, där hon njuter av just ljudet av den stora tystnaden.
Hon berättade om sin reaktion när hon var på bio och såg filmen Avatar, som är regisserad av James Cameron och hade premiär 2009.
Filmen beskriver baksidan med tillväxt och den destruktivitet den kan framkalla. Sofia Jannok berättade att hon började gråta när hon såg filmen, för hon såg historien om sitt eget folk, men ”skillnaden är att filmen har ett lyckligt slut”, som hon uttryckte det.
Vid Kebnekaise planeras nu gruvdrift på markområden som tillhör två samebyar. Sofia Jannok och andra som engagerar sig mot detta och liknande gruvprojekt på andra orter i landet ser hur ekonomiska värden jagas kortsiktigt samtidigt som ovärderliga naturvärden och tusenåriga traditioner inte värderas i jakten efter pengar.
Tvisterna kring detta är visserligen ingen nyhet, men jag har inte tidigare hört någon som har förklarat samernas situation lika smärtsamt, ärligt och känslofyllt som Sofia Jannok.
”Vi har bara jorden till låns”. Vi alla bör tänka på det betydligt oftare.

Jag säger som den välkände politikern Theodore Roosevelt (1858–1919):
”Gör vad du kan, där du är, med det du har.”

Veckans lista
Fredrik Lindegren. Briljant moderator på TEDx-eventet i Umeå.
Tove Skeidsvoll. Gör dans och konst till ett. Läs mer här.
Johan Sandahl. Läs intervjun i Sköna Lördag i Folkbladet på lördag.
Gunilla Samberg. Konstnär som lockar fram starka känslor. Läs mer här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *