Slagsmål hör hockeyn till

Onsdag 23 januari klockan 20.25
Varje gång det sker ett rejält slagsmål i ishockey startar samma debatt.
Det pratas om polisanmälningar och hårdare straff. Det är bara fånigt.
Publiken vill ha känslor, fajter och hårda tag. Ett slagsmål på en hockeyrink kan aldrig jämställas med ett slagsmål på gatan.
Helgens toppmöte i elitserien mellan Skellefteå AIK och HV71 hade allt har jag förstått när jag har läst om det på vår sportsajt. Jag önskar att jag hade varit på plats i Skellefteå Kraft Arena, för det är exakt så här bra hockey ska vara..
Jag fick också lära mig ett nytt uttryck efter matchen, ”Gordie Howe-hattrick”.
Gordie Howe, född 31 mars 1928 i Kanada, anses vara en av de bästa hockeyspelarna genom tiderna. Han spelade dessutom oerhört tufft under sin karriär. Ett ”Gordie Howe-hattrick” innebär att en spelare gör ett mål, en målgivande passning och deltar i ett slagsmål i en och samma match.
Det var precis det Martin Lundberg gjorde i matchen mot HV71.
Efter slagsmålet mot HV71:s Marcus Nilson blev Lundberg polisanmäld av en polis(!), men kort därefter lades förundersökningen ned.
Man kan tycka exakt vad man vill om slagsmål inom ishockey. Man kan tycka att det är brutalt, fånigt eller exakt vad som helst. Men det hör helt enkelt hockeyn till och är inte samma sak som om två golf- eller tennisspelare börjar slåss.
Hockey är en fysiskt tuff sport. Närkamperna är tuffa och slagsmålen ser ofta betydligt värre ut än vad de är. Ett slagsmål på en hockeyrink kan i praktiken aldrig jämställas med ett slagsmål på gatan, även om det förstås kan göras det i lagens mening.
Båda spelarna är med på fajten. De går en aningen ostadig fajt, med skridskor på fötterna. Slagsmålet avslutas när den ene ger upp. De gör helt enkelt det publiken vill ha. Det vet alla, även om ytterst få ledare vill eller vågar säga det offentligt.
Martin Lundberg och Marcus Nilson är inte ovänner. Notera klippet här nedan. Efter slagsmålet, när allt är över, klappar de om varandra. Sådant sker inte i de slagsmål som normalt brukar polisanmälas.
– Det jag kan säga är att jag tycker att Lundberg ska hyllas. Inte stängas av. Han gjorde ett Gordie Howe-hattrick, hur ofta händer det i den här ligan?, säger Nilson till Expressen.
Expressen har också pratat med tidigare Modo och Skellefteå AIK-stjärnan Magnus Wernblom:
– Jag tycker att polisen ska engagera sig i annat, säger Wernblom.
Det tycker jag med.
Fokus bör inte läggas på slagsmålen, utan på de farliga tacklingarna.
Jag tycker precis som vår hockeybloggare Leo Normark i hans inlägg om bråket:
”Det våld som jag främst vill få bort från hockeyn är de farliga tacklingarna i ryggen och mot huvudet; när folk går ut för att skada. Eller vad säger ni?”

9 kommentarer

 1. Inte är det rätt att bruka våld. Känslostormar lever bara människor ut i våld om reptilhjärnan inte är bättre utvecklad än att klara av jakten efter en boll eller puck som fallet beskriver. Alla har vi stridigheter, och vill vinna, används samma taktik oavsett ”sport” så kan samhället knappast acceptera detta.

 2. Till reptilhjärnorna som reagerar med ett usch. Om ni hade sett en hockeymatch skulle ni veta detta, den innehåller en ganska stor mängd våld som skulle räknas som brott på gatan. Vissa delar skulle räknas som betydligt grövre än ett slagsmål. Så usch = förbjud ishockey.

 3. Hej Daniel! Saker är sällan eller aldrig okomplicerade och det gäller även denna fråga. Om jag först skulle reflektera över att polisen själva gjorde en polisanmälan så kan det nog diskuteras eftersom hockeyn är en idrott där våld används i varje match och att det därmed är något som spelarna är medvetna om. Det finns dessutom ett eget disciplinsystem som hanterar liknande händelser.
  Men att bara jämföra knytnävsslagsmål med tacklingar tycker jag saknar en dimension. Visst rent juridiskt eller rent smärtmässigt är de lika och tacklingar kan vara både farligare och mer smärtsamma. Om man däremot tittar på det ur ett samhällsperspektiv så tycker jag inte alls att det är så enkelt. Vilka signaler skickar det till andra människor, och då kanske främst unga människor, att det är okej att slå varandra och att de som ser detta inte gör något för att avbryta. För en del människor händer säkert inget, de går hem och glömmer händelsen medan andra kan bli illa berörda eller i värsta fall påverkade i sitt sätt att möta andra människor. Att slåss med knytnävar tycker jag inte hör hemma på en hockeyrink utan utövas bäst i en boxningsring. Det blir mest lite tramsigt! Tufft och ärligt spel, då är hockey som bäst i mina ögon!

  • Tycker du skall ta en titt på ett gatuslagsmål och ett slagsmål i hockey. Ur ett samhällsperpektiv vore det bättre om hockeyslagsmål förekom oftare så våra unga får se hur man uppträder, man slåss enbart mot en som vill och så fort någon går i marken så slutar man, inte som nu, hoppa och sparka på en liggande motståndare.

   Slagsmål i samhället kommer ni aldrig att få bukt med, tänk lite längre nästa gång!

 4. Måste ifrågasätta ditt omdöme om hockey, att rättfärdiga slagsmål är otroligt oansvarigt, framförallt av en chefredaktör.
  Förskönande resonemang som alltid, kan aldrig jämställas med ett slagsmål på gatan? Kolla in KHL-slagsmålet senast med Artjuchin som hämnas på Jalasvaara, hoppas finnen inte får problem med synen.
  Att tycka att detta är ok är otroligt osmakligt!
  Länk: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/internationellt/khl/article16116309.ab

  • Det är just den typen av överfall som inte hör hemma i sporten, men att två spelare gör upp på samma villkor det hör sporten till.

   • På samma villkor? En väger 70 kg den andre 110 kg?
    I boxning slåss man i samma viktklass, i hockey?
    Ditt resonemang funkar inte överhuvudtaget, slagsmål hör inte ihop med bollidrotter. Gillar man slagsmål finns boxning, MMA mm

    • Var ju inte KHL-fighten jag menade. Vem säger att det och hockey inte hör ihop? För slagsmål har alltid funnits i ishockey så ska de anpassa sig för vad som är tillåtet i andra bollsporter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *