Baksidan med journalistiken

Stillbild från inslaget i Uppdrag Granskning. Niklas Gotthardsson intervjuas. FOTO: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Torsdag 24 januari klockan 18.25
Många som såg Uppdrag Granskning i går blev upprörda.
Det som kan betecknas som modern slavhandel avslöjades i Västerbotten.
Avslöjandet var resultatet av god journalistik, men även god journalistik kan ha en baksida.
Baksidan är den hatiska mobben, en ny verklighet som utgivare numera ställs inför.
Niklas Gotthardsson driver företaget Skogsnicke AB, ett företag som granskades i Uppdrag Granskning i går.
Folkbladet har i samband med programmet skrivit om fallet där gästarbetare från Kamerun tvingades arbeta under slavliknande förhållande.
Niklas Gotthardsson säger nu till Folkbladet att han är ångerfull. Han bemöter också Uppdrag Gransknings inslag på sin egen blogg.
Efter Uppdrag Gransknings inslag kom det i dag fram att det nu åtminstone finns en ekonomisk ljusning för gästarbetarna, vilket Folkbladet skriver om här.
Förhoppningsvis får nu allt en lösning för gästarbetarna och att historien därmed tar slut för dem.
För Niklas Gotthardsson har historien bara börjat. Han kommer att få leva med den här historien under mycket lång tid.
På Facebook och Twitter spyr många galla över honom. På mer extrema sajter är tonen ännu grövre. Han kallas ”ärkesvin”. Någon skriver ”hoppas du dör i en bilolycka”. Andra framför rena hotelser.
Hatets Sverige är en ny verklighet som Sveriges medieutgivare har ställts inför. Alla medier vill nå ut, att nyheterna ska diskuteras och spridas i olika forum. Men en namnpublicering i dag kan ge helt andra konsekvenser än den gjorde för endast ett antal år sedan. En publicering, som denna, för i regel per automatik med sig en mobb som hotar, som publicerar personliga uppgifter och stulna personliga bilder om och på den granskade personen och på så sätt även hänger ut dennes nära och anhöriga utan tanke på etik och den respekt som även de vi upprörs på förtjänar.
Det märkliga och fascinerande är också att mobben, som påstår sig vara upprörd över de hot mot gästarbetarna som Gotthardsson säger att han ångrar, i flera fall nu hotar honom på samma sätt eller ännu grövre och uppenbart tycker att det är helt okej.
Allt hat som ofta följer med i liknande fall gör att en medieutgivares publiceringsbeslut i förlängningen kan innebära att det som lever kvar längst på nätet inte är själva den journalistiska källan, utan alla rykten, hot och hat som lever kvar och får egna liv i olika nätforum.
Detta är en verklighet som alla utgivare måste förhålla sig till.
Risken är naturligtvis att konsekvensen blir fegare journalistik, att utgivare inte vågar eller vill publicera väsentliga uppgifter på grund av det vi inte kan styra, med andra ord det som eventuellt sprids utan vår kontroll i andra forum efter en publicering
Resultatet får inte bli fegare journalistik. Den granskande journalistiken behövs lika mycket i dag som den behövdes förr. Men den nya mediesituationen riskerar trots allt ändå att ge publiceringar en negativ dimension, som inte fanns för några år sedan. Den dimensionen ska inte begränsa utgivare, men jag tror att det är viktigt att varje utgivare har den i åtanke. Vi måste även ha kännedom om de krafter vi inte kan kontrollera.

4 kommentarer

  1. Folkbladet uppmärksammade alltså detta först efter Uppdrag gransknings inslag? Vad säger det om er roll som regionala/lokala känselspröt?

  2. Men varför ska en sådan sak tas upp på bästa sändningstid i en nationell kanal? Jag har iofs inte sett programmet då jag inte har TV men nog finns det väl större orättvisor som pågår varje dag? Jag tänker på utförsäljningen av alla offentliga verksamheter till riskkapitalbolag som tar vinsten utomlands. Sättet de sparar in pengar är ju givetvis genom minimilön samt mindre anställda. Detta leder till mindre skatter för sverige samt mindre anställda. Fler som behöver socialbidrag eller bara inte har råd att konsumera. Det som tydligen är det viktigaste här i världen för att riskkapitalbolagen ska få sin viktiga vinst. Men det är klart, det är väl just därför de ville sälja ut offentliga instutioner som apotek, vård osv. De får ju pengarna direkt från staten istället för att gå omvägen via oss konsumenter. Nej, koncentrera er på den stora bilden, lämna de små utanför.

    • Björn datorn är nu belagd med tv-licens så kan du skriva här är det ingen större tillkommande kostnad att införskaffa en ”vanlig” TV också och följa nyheter runt världen från TV-soffan.

      ”koncentrera er på den stora bilden, lämna de små utanför”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *