Fler dimensioner i pressetiken

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson konstaterar att 2012 var ett bra år för pressetiken. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Lördag 26 januari klockan 20.05
Under 2012 fälldes inte Folkbladet någon gång av Pressens Opinionsnämnd. Såväl Norran som Västerbottens-Kuriren klarade sig också undan klander.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson konstaterar att det var ett bra år för pressetiken.
Det har han rätt i, men jag tror att det finns fler dimensioner än de Sigvardsson påpekar bakom orsaken till att det var ett bra år.
Under 2011 fälldes Folkbladet av PO vid två tillfällen. I det första fallet ansågs Folkbladet felaktigt ha pekat ut en pappa och en farfar som jaktbrottslingar. Här kan du läsa Pressens Opinionsnämnds beslut i det fallet. I det andra fallet hade Folkbladet inte publicerat ett bemötande på nätet och fälldes därför för det. Här kan du läsa beslutet i det fallet.
Under 2012 har Folkbladet inte fällts någon gång. Anledningen till det beror inte på att vi har ändrat publicistisk grundhållning. Jag upplever inte heller att antalet anmälningar mot Folkbladet har minskat. Under 2012 anmäldes Folkbladet vid ett par tillfällen, men PO valde att fria i dessa fall.
Medievärlden skriver att PO fick in totalt 307 anmälningar mot landets tidningar under 2012. Det är något högre än 2011, då anmäldes 288 fall. De ärenden som PO bedömde borde klandras och som skickades vidare till Pressens Opinionsnämnd halverades från 63 under 2011 till 32 under 2012.
Under 2011 klandrades 53 tidningar. 37 klandrades under 2012.
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson säger till Medievärlden att han tror att anledningen till minskningen av fällningar är att tidningarna har börjat markera sitt avstånd mot oetiska nätaktörer och därför numera har en mer ansvarsfull hållning.
– För några år sedan var det många utgivare som menade att tidningarna var tvungna att publicera mer eftersom informationen redan fanns på nätet. Nu upplever jag att tidningarna snarare har ett behov av att markera mot de aktörer på nätet som inte gör några etiska överväganden, säger Sigvardsson till Medievärlden.
Jag har själv aldrig fattat mina utgivarbeslut beroende på vad som redan finns ute på andra nätsajter, men jag tror ändå att Sigvardsson har en poäng. Det höga publiceringstempot och det massiva informationsflödet i det nutida mediesamhället riskerar att påverka utgivares beslut.
På många oseriösa internetforum publiceras tyvärr uppgifter som skadar människor och då ofta helt oskyldiga människor. Jag tänker på anhöriga till omskrivna personer som hängs ut genom att dokument, privata bilder och personliga uppgifter om den omskrivne publiceras. Fall där anhöriga drabbats har jag nyligen noterat på olika sajter i till exempel fallet med Umeåläkaren som brände ner Harry Scheins villa samt i det nu aktuella fallet efter Uppdrag Gransknings inslag om Skogs-Nicke, Niklas Gotthardsson.
Tidningarna har definitivt anledning att markera mot oseriösa nätaktörer.
Tidningarna har ansvariga utgivare. Tidningarna lever på sin trovärdighet. Tidningarna måste stå fasta som trovärdiga nyhetsförmedlare i denna tid när alla kan publicera sig på nätet – med eller utan ansvar.
Men jag tror också att det finns ytterligare en dimension bakom det minskade antalet fällningar.
Den dimensionen sitter inte enbart i att tidningarna tar mer ansvar. Jag tror även att pressombudsmannen Ola Sigvardsson och Pressens Opinionsnämnd tar intryck i vad som publiceras på oseriösa sajter.
I ljuset av de brutala uthängningar och falsarier som är vanligt förekommande på olika nätsajter blir det ännu tydligare att den seriösa journalistiken betydligt oftare ryms inom de pressetiska ramarna.
Oavsett hur det ligger till är det oerhört positivt att det varit ett bra år för pressetiken.
Det är viktigt att den pressetiska diskussionen ständigt är närvarande på redaktionerna och det är viktigt att tidningarnas publicistiska grundvärderingar och beslut inte påverkas av vad oseriösa aktörer publicerar på nätet.
Här är alla klander under 2012:
Aftonbladet: 4
Folket: 2
Gefle Dagblad: 2
Hänt Extra: 2
Kristianstadsbladet: 2
Se & Hör: 2
Arbetarbladet: 1
Barometern: 1
Bohusläningen: 1
City Malmö/Sydsvenskan: 1
dt.se: 1
Eskilstuna-Kuriren: 1
Expressen: 1
Gotlands Allehanda: 1
Göteborgs-Posten: 1
Hallands Nyheter: 1
Helagotland.se: 1
Länstidningen Södertälje: 1
Nerikes Allehanda: 1
Norrköpings Tidningar: 1
Skånska Dagbladet: 1
Strängnäs Tidning: 1
Sundsvalls Tidning: 1
Yen Birlik: 1
Ystads Allehanda: 1
Ölandsbladet: 1
Östersunds-Posten: 1
Östgöta Correspondenten: 1
Östran: 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *