Dagspressen är inte dödsdömd

De som helst konsumerar nyheter via papperstidningen blir allt färre. Därför arbetar nu alla tidningsföretag även med digital utveckling. Papperstidningen kommer att finnas kvar så länge som kunderna efterfrågar den. FOTO: RICKARD NILSSON/SCANPIX

Fredag 22 februari klockan 20.00
Just den här tiden på året är av tradition alltid lika intressant för alla dagstidningsföretag. Det är nämligen i slutet av februari som domen kommer.
Då presenteras TS upplagestatistik.
Det fanns en tid när detta var en av de stora höjdpunkterna på året. Det var när pappersupplagorna gick uppåt. Då var det fest på redaktionerna och marknadsavdelningarna smidde kampanjer av typen ”vi ökar mest”. Det var skryt, tårta, blommor, hurrarop och ryggdunkningar.
Den tiden är förbi.
Numera är de flesta dagstidningar inte lika benägna att basunera ut upplagestatistiken. Den är nämligen ingen upplyftande läsning.
Det innebär emellertid inte att det är nattsvart.
Det finns en framtid för dagstidningsbranschen.

Länets samtliga tre dagstidningar tappar i upplaga. Västerbottens-Kuriren tappar 3,4 procent och har nu en upplaga på 32 400 exemplar. Norran tappar 2,5 procent och har en upplaga på 23 200 exemplar. Folkbladet tappar mest i länet, 6,8 procent, och har nu en upplaga på 10 900 exemplar.
Trenden ser ungefär likadan ut i hela landet. De större tidningarna tappar lite mindre och de mindre tidningarna tappar mer.
Upplagefallet för Folkbladets del är naturligtvis bekymmersamt ur ett ekonomiskt perspektiv, men det finns många ljuspunkter. Dagstidningsbranschen är definitivt inte dödsdömd.

Med tanke på att upplagorna faller får jag ofta frågan om hur länge papperstidningen kommer att finnas kvar. Följdfrågan är hur länge Folkbladet kommer att existera.
Mitt svar är alltid detsamma. Papperstidningen kommer att leva så länge våra kunder vill ha den. Hur länge det är vet varken jag eller någon annan. Dessutom finns det ingen automatisk koppling mellan Folkbladets överlevnad och papperstidningen.
I nuläget har vi våra absolut största intäkter kopplade till papperstidningen. Men omvärlden har förändrats – och intäktsmöjligheterna med den.

Så jag är fortsatt optmimistisk.
Den främsta anledningen till det är att det ännu finns stort intresse för Folkbladets journalistik. Det är naturligtvis grunden till allt.
Papperstidningen är bara en plattform av många och vi arbetar nu ständigt med utveckling av fler kanaler för att attrahera läsarna och annonsörerna.
Dessutom – och det är oerhört viktigt – tillhör Folkbladet en stark lokalägd koncern som har blicken riktad mot framtiden. De många intressanta projekt som är igång ger mig framtidstro.
Det finns all anledning att vara bekymrad över upplagesiffrorna. Men det finns också lika stor anledning att andas optimism inför framtiden.

Jag säger som kände filosofen Pythagoras (569 f.Kr–475 f.Kr) lär ha sagt:
”Allting förändras, men ingenting förgås.”

Veckans lista
Army Of Lovers. En musikalisk cirkus. Allt kan hända.
9–1. Skellefteå AIK lekte med Brynäs. Läs mer här.
Monne Fjällström. JVM-guld! Stort! Läs mer här.
Kenna Lindström. Årets Wilhelm är en stor profil i Vilhelmina. Läs mer här.

14 kommentarer

 1. Pythagoras var riktigt inne på sin tid med sitt sätt att tänka. Och en viktig lärdom av honom och andra med liknande idéer är att förändringen skapar konstans – genom att förändras skapas överlevnad.
  För övrigt tror jag att det det finns en ungdomlig potential i en hel del av vad Folkbladet står för – se Dennis Lyxzéns senaste utspel vid prisutdelning, till ex. Det är visserligen en annan sak om ungdomarna har råd att prenumerera, men varför inte hitta andra inkomstkällor? Personligen tror jag på en ytterligare orientering åt det gröna hållet – i kombination med ungdomens kultur.

 2. Utan presstöd så försvinner papperstidningarna. Med ledarskribenter som som tillåts komma till tals i Folkbladet, så kommer tappet att accelerera. När Folkbladet, nästan dagligen, tar heder och ära från den kraftigt växande skaran, sverigedemokrater, så kommer uppsägningarna av prenumerationerna att öka.
  Finns väl ingen vettig människa som i ett sån´t läge vill ”sponsra” en tidning. Det var just dessa påhopp som fick mig att säga upp prenumerationen. Jag trodde i min enfald att det skulle bli bättre när Suhonen försvann, men det blev ännu värre. Att behandla anhängare till landets 3:e största parti på det vis som pressen gör idag är inte värdigt. Sprida rykten via lögner och förtal. Inte undra på att journalister tillhör den yrkesgrupp som har minst förtroende bland svenska befolkningen. Ni har förtjänat den placeringen.

  • Då är vi två, eller antagligen betydligt fler som är less på att allt som skrivs om SD ska förvrängas maximalt för att på något långsökt vis landa i ord som rasism,nazism,islamofobi,släng ut alla invandrare osv. Se bara nu Twitter och tidningsmobbs drevet mot polisen som bara gör sitt jobb, haffa illegala invandrare som fått avslag både en och två ggr pga att flyktingskäl saknas.

   • Att det alltid ska vara så många snyfthistorier om SD. Tror ni att SD är de enda som förföljs i media? Alla andra partier förföljs också, se bara på S och sina partiledare och nu är det väl C som är ute i blåsväder. Nä, sluta snyfta och försök er på riktig politik.

 3. Hoppet är det sista…..Vad är din förklaring till minussiffran för vår tidning och varför skriver ni så begränsat om Skellefteå och om(in)landet. Förresten, hur många exemplar är tappet?
  Har de abonnemangserbjudanden du under åren sänt till medlemmar mfl inom den socialdemokratiska rörelsen gett resultat och sedan undras om det blir någon prishöjning på tidningen i år?

 4. Att papperstidningen knuffas undan av nätvarianterna är en naturlig omställning, vad som kunnat vara kvar förstörs av tveksamma artiklar och reportage som inte håller i konkurrensen, aktiva läsare hittar snabbt brister då utbudet är så enormt. Resten av tidningarna består av reklam och sport med helsidesbilder för att hålla upp antal utlovade sidor för att uppfylla bidragskriterierna.

  Nej papperstidningen förvinner om inte innehållet får en radikal förbättring.
  Sedan kan man undra vilken nivå på egencencuren man egentligen kan gömma bakom luddiga föresatser om etisk riktighet och omdömme, då i samma ögonblick en offentlig handling kungörs så är innehållet var mans egendom men vägras komma i tryck. Därigenom frodas underliggande och ibland farliga informationskanaler, det blir inte bättre av att gömma information utann resultatet blir snarare en snabbare väg till egen avrättning.

  Jag läser tidningar via ett musklick från hela världen och konkurrensen är benhård, lokala tidningar kan omöjligen klara en sådan miljö, utan ska någon chans infinna sig så måste lokala frågor lyftas fram och naturligtvis omfatta hela den geografiska läsekretsen.

  Så vad gör man, egentligen, var är självkritiken, VF har aldrig klarat ekonomin och tidningen krymper innehållsmässigt och geografiskt varje dag, samtidigt tror man på fler läsare, var är logiken? Oavsett vilken verksamhet man än bedriver måste skäligen varje dag frågan om vad som kan göras bättre ställas, bryr man sig inte är man snart utanför och tittar in.

 5. @M.Fl: Den främsta anledningen till upplagefallet är ändrade medievanor hos läsarna. Det är en tydligt trend i stora delar av världen. Människor konsumerar nyheter på andra sätt än via papperstidningen. Därför går pappersupplagorna långsamt ner. Sedan finns det naturligtvis andra orsaker också specifikt när det gäller Folkbladet. Inlandsbevakningen är en sak. Den har inte varit så bra som den borde under 2012. Därför gör vi nu förändringar och stärker vår närvaro där inom kort. Det innebär att vi kommer att få bättre inlandsbevakning. Vi gör också ett flertal läsarundersökningar för att närmare undersöka vad detta beror på. Resultatet i dem hjälper oss att göra en bättre tidning.

 6. @Jepp: Självkritiken är ständigt närvarande. Varje dag arbetar vi för att göra tidningen bättre i olika kanaler. Det ger resultat, även om upplagorna faller. Upplagefallet beror dock främst på ändrade medievanor och inte på mindre intresse för journalistiken.
  Jag jobbar inom en klok koncern som bryr sig, som tar siffrorna på allvar, som agerar, som hittar vägar. Det gör att jag känner optimism.
  Folkbladet ska vara ett relevant media även i framtiden och vi ska finnas i de kanaler läsarna vill ha oss. Därför är inte pppersupplagan per automatik kopplad till Folkbladets överlevnad.

 7. Betyder bättre från inlandet att det även blir fler artiklar från Norsjö och Malå också. Hur blir det med satsning i Skellefteå?
  Hur många exemplar är tappet på och vad är svaret på frågan om resultatet av erbjudanden till s-rörelsen. Finns det köptrohet?

 8. @M.Fl: Eftersom vi har betydligt fler prenumeranter i trakterna kring Lycksele och Vilhelmina kommer vi inledningsvis främst att utöka vår närvaro där. I norra länsdelen, Skellefteå, Malå och Norsjö, har vi färre prenumeranter. Därför blir det ingen utökad bemanning i dessa områden i nuläget. Det finns emellertid mer långsiktiga tankar kring hur vi ska bli bättre i hela Västerbottens län. Hela länet är fortsatt vårt fokus och vi är alltid lika intresserade av tips och synpunkter från hela Västerbottens län.

 9. Fler som prenumererar är väl önskvärt och då är väl en satsning där det är färre prenumeranter ett lättare sätt att få fler!

 10. @M.Fl: Helt logiskt tänkt av dig. Det ena utesluter inte det andra. Förutom att vinna nya prenumeranter handlar vår strategi mycket också om att behålla befintliga prenumeranter. Därför stärker vi i inlandet, dvs Lycksele med omnejd, först.

 11. Så länge de traditionsbundna läsarna – pappa och mamma läste vf – lever, kommer ni också att leva kvar. Nu har det tillkommit läsare som inte ”sväljer” allt som står i tidningen, utan analyserar och tänker fritt, och är trötta på att bli uppläxade och ”skrivna på näsan”, vad som är comme il faut, eller inte, i den politiska debatten. Då sjunker upplagan. Avslutningsvis: tror du Daniel; att en Torgny Segerstedt, skulle få plats som journalist på en blaska som din?! Jag tvivlar! Inte ens om han kom maskerad i näbbstövlar och palestinasjal.

 12. http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/02/dagspressens-rackvidd-och-upplaga-2013

  Ett stort problem som jag tycker är att det blir mindre och mindre att läsa om i tidningen, att betala för en tidning som innehåller förhållandevis ganska många klipp och klistrade TT-telegram är för mig en anledning till att överväga att säga upp tidningen. Sånt läser jag gratis.

  Hur motiverar du mig att fortsätta abonnera på en papperstidning? Och hur tror du framtiden ser ut om vi tittar till generationer? Äldre = tidningsläsare, yngre = nätsurfare.

  Har även för mig att jag hörde att annonseringen på internet nu gått om annonseringen i papperstidningarna. Ni går in i en tuff tid helt klart, det gäller att vara en som sticker ut i mängden. Då menar jag, om vi tittar till statistiken så vill nog minst lika många veta vad som händer runt om i världen och även lokalt men inte lika många är inte villig att betala för att läsa reportage som är bearbetad av proffstyckare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *