Billströms ynkliga pudel

Migrationsminister Tobias Billström (m) sade det han tycker till Dagens Nyheter. Därefter inser han att han varken kan eller vågar stå för det. Det gör hans pudel oerhört ynklig. FOTO: JOHAN ENGMAN/SCANPIX

Tisdag 19 mars klockan 13.05
Vid det här laget antar jag att ni känner till migrationsminister Tobias Billströms uppmärksammade uttalanden i DN.
Det som är intressant i liknande fall är att uttalandena i sig inte är de mest avslöjande.
I regel är det den efterföljande pudeln som avslöjar mest.
I söndagens upplaga av Dagens Nyheter intervjuades migrationsminister Tobias Billström (m) av DN:s stjärnreporter Niklas Orrenius, nyligen värvad från Expressen.
I intervjun uttalade Billström sig om migrationspolitiken, inte konstigt med tanke på att han är just migrationsminister.
Det som väckte uppmärksamhet var att Billström visade sig vara emot sin egen regerings reform som innebär att papperslösa ungdomar har rätt att läsa på gymnasiet.
I intervjun sade han också detta om människor som gömmer papperslösa:
– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.
Inte oväntat fick han hård kritik från många olika håll.
Inte oväntat gjorde han också en pudel och bad om ursäkt.

Det är just i samband med pudeln som det blir riktigt intressant.
Det var nämligen i det läget allt blev riktigt jobbigt för Billström.
– Jag vill gärna be om ursäkt för de här uttalandena som jag gjort i Dagens Nyheter i dag för jag förstår att folk blev provocerade av det här sättet att formulera sig. Att uttala sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för, sade Billström till exempel till Sveriges Radio.
Frågan är exakt vad Billström ber om ursäkt för? Ber han om ursäkt för att han har uppfattat allting fel – eller är han bara ledsen för att han var klantig nog att vädra sina verklige åsikter?
Problemet för Billström är förmodligen det senare. Han tvingades backa. Han hade inget annat val. Alternativet är att avgå och det vill han uppenbarligen inte. Därför gör han en pudel och hoppas att stormen ska bedarra så snabbt som möjligt.

Ännu mer avslöjande för Billström blir det när man läser intervjun med Niklas Orrenius i Dagens Media.
– Det var Tobias Billström själv som tog upp detta med skolan, och pratade väldigt mycket om det under intervjun, säger Niklas Orrenius till Dagens Media.
När Billströms pressekreterare Linda Norberg upptäckte att katastrofen var nära, innan intervjun publicerades, erbjöd hon Orrenius en ny intervjutid för att ställa om frågorna till Billström. Orrenius tackade förstås nej och han säger också så här om Billström till Dagens Media:
– Han tycker så. Felet var bara att han råkade avslöja det i intervjun.
Jag tror att Orrenius har helt rätt i det.
Det gör att Billströms pudel blir oerhört ynklig.
Billström sade det han tycker, men han varken kan eller vågar stå för det i efterhand.
Det innebär att han tappar enormt mycket i trovärdighet.

6 kommentarer

 1. Du, Daniel, allt Billström sa stämmer ju till 100%, och det vet dom flesta om. Själva uttalandet är knappast negativt gentemot invandrare. Eftersom det är naturligt att människor från samma land, eller släktingar, hjälper varandra.

  För sanningen är att människor, blonda som mörka, som gömmer illegala flyktingar begår faktiskt ett brott, enligt nuvarande svensk lagstiftning. Hur många olika åsikter kan man ha om just den delen?

  Denna pudel är endast en produkt av PK-Sverige och dess politiker och media. Billström fick skäll av sin chef för ett uttalande som faktiskt är sant, för att försöka lugna drevet gör han då en pudel men om sanningen ska fram så hade ingen brytt sig nämnvärt om detta i ett sunt samhälle, men ni journalister och till stor del politiker kan den ädla konsten av att skapa en hel hönsfarm av en fjäder.

 2. @Mr Sound: Om det är som du säger, varför vågar då inte Billström stå upp för sin åsikt?
  Menar du att det är politikernas och medias fel?

 3. Att tvinga honom att göra en pudel på ett fullständigt korrekt uttalande är ju bara löjligt, vad vill ni att han ska göra, ljuga?

  Media startade drevet mot REVA, ett projekt för att utvis människor som ILLEGALT befinner sig i landet, att kritisera det här uttalandet är ju bara en fortsättning av tredje statsmaktens försök att styra politikerna och makthavarna.

  REVA ska på alla sätt fortgå, visst blir en och annan oskyldig stoppad och visst kan dom tycka att det är kränkande, men det är INGENTING i jämförelse med polisens trakasserier mot människor med dreads, Bob Marley t-shirts eller rastafärger på kläderna som tas in och tvingas lämmna urinprov enbart baserat på profilering utifrån dessa kriterier.

  Men det sker ju i kampen mot lätta droger, inte illegala invandrare, och då är inga tår för ömma för att trampas på, det är ju ändå bara ungdomar det drabbar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *