Alkoholförtäring inför elitmatch i Umeå


Det har under början av veckan framkommit att Sala Silverstadens tränare och några av spelarna druckit alkohol inför söndagens match mot IBK Dalen. Inte nog med att laget fick storstryk mot Iksu på lördagen, går laget ut och producerar noll mål under söndagen mot IBK Dalen – dagen efter många i staben och spelartruppen alltså druckit alkohol.

Om ni läser den här artikeln: Artikel i Sala Allehanda
Och lyssnar på de här radiointervjuerna: Intervju med ordförande och intervju med Madeleine Backlund

Till att börja med kan jag förstå att det byggts upp en frustration i klubben där den stora stjärnan Helena Lundqvist-Cabrera går ut och säger att klubbens ledning, tränare och spelare inte drar åt samma håll. Men problemet i den här frågan är mycket mer prekär än så.

Madeleine Backlund, en av Sveriges mest lovande unga spelare som gjorde över 100 poäng i division I i fjol, går ut och säger att spelarna förtärt alkohol under så gott som varje bortaresa under den här säsongen. För att försvara detta skyller Backlund allt på att föreningen/klubben inte haft någon tydlig regel att man inte får dricka före match och det är EXAKT här jag blir förtvivlad. Vad har hänt med det svenska klassiska sunda förnuftet? Håller man på med elitidrott förstår väl vilken människa som helst att uppladdning inför en match där det förtärs alkohol inte är bra för uppladdningen. Det tar bort de där få procenten som är avgörande i täta matcher på elitnivå.

Sala skulle möta IBK Dalen och med tanke på resultatet 2–0 hade ju Sala, vid 100-procentigt skick på samtliga i staben och truppen kanske kunnat ge Umeålaget en duell om poängen. Nu blev det istället 0 poäng den här helgen och framför allt. ETT ENDA MÅL FRAMÅT.

Madeleine Backlund är lillasyster till Mikael Backlund som är ishockeyproffs i NHL. Hon om någon borde ju ha blivit informerad om vikten av att vara seriös i sitt idrottsutövande. Mikael Backlund lär knappast ha druckit öl inför en match i NHL och GARANTERAT inte heller i Västerås.

Att sedan tränarna dricker före match tycker jag är direkt respektlöst. Att sedan en ledare och ett föredömme för de yngre spelarna som den rutinerade stjärnan i laget – den här gången gestaltad av Helena Lundqvist-Cabrera går ut och erkänner att hon druckit före matcher gör att jag blir direkt förbannad. Tjejen var en hårsmån från att bli uttagen i den svenska VM-truppen och när man hör sånt här blir jag besviken, skamsen och beklämd över att vissa människor drar ner hela idrotten i smutsen.

Tränarna och spelarna i Sala har skjutit sig själva och hela sporten i foten. Hur ska sporten kunna bli accepterad som elitidrott när utövare och ledare gör sådant här. Det är beklagligt och helt enkelt oförsvarbart. Madeleine Backlund är en stor talang och har verkligen attributen att göra skillnad på planen, men i den här affären har hon helt enkelt gjort bort sig. Att gå ut och säga att det inte är något problem att dricka alkohol före en match ska bara inte vara okej. Jag hoppas verkligen att någon nära henne förklarar ett och annat om vad som är rätt och fel. Framför allt vill jag att samtliga som gjort sig skyldiga till det här tar sig en ordentlig titt i spegeln och funderar på hur deras agerande speglar av sig på sporten som de utövar och sporten som de ska vara ett föredöme i.

Det är bara att skämmas!

Tränartrion och Madeleine Backlund lämnar Sala Silverstaden med omedelbar verkan. Såklart. Allt annat vore en ännu större skandal än vad det här är.

10 kommentarer

  1. Det man kan utläsa från artiklar i andra tidningar så menar dem på att det inte fanns nåt uttalat att man inte fick dricka alkohol i samband med match.
    Men är det inte då lite eget ansvar att man som elitidrottare ska veta att alkohol och idrott inte hör i hop?

    Tycker för övrigt att det här va en riktigt bra artikel som man kan hålla med om till 100%

  2. Helt riktigt, Lars Lindberg. Alla i innebandysverige jobbar för att innebandyn ska ses som en seriös och etablerad elitgren, bland andra idrotter, i den svenska idrottsfamiljen. Vi som jobbar kring elitinnebandylag blir beklämda och upplever det som ett personligt påhopp när ett elitlag så uppenbart motarbetar vår strävan att uppgradera vår älskade idrotts status.

  3. Vad har det här med att innebandyn inte accepteras som en riktig sport egentligen? Är detta specifikt för just innebandyn, eller händer det i andra sporter också? Tycker resultaten visar ganska tydligt att man inte kan göra vad som helst inför match om man inte vill bli förnedrad av motståndarlaget? Fortsätter dem åker dem väl ur och har inget i högsta serien att göra? Det som där emot kan skada sporten är händelsen i SSL där det ryktades om att spelare ur Caperio Täby var på Allstar kvällen före match och sedan går och vinner mot ett av Umeå-lagen. Tycker det är fel att hela tiden försöka hitta anledningar till att beklaga sig för att sporten inte är mer accepterad än vad den är. Blir bara löjligt tillslut.. För övrigt en väldigt bra artikel.

  4. Till ”Spelare”: Det är ju faktiskt möjligt att Täbys mindre seriösa inställning är en bidragande faktor i deras just nu dåliga form. Sen vilka ur Täby som ryktas vara inblandade denna gång är än mer skrämmande då de är förebilder för ungdomsspelare, precis som Lunkan och Madde Backlund i Sala.

  5. Har man sett t.ex Winter classics-serien så ser man att det är helt ok för Nhl-spelarna att dricka alkohol kvällen innan match och likaså efter.

  6. Tycker precis som du att Madelenes bortförklaring till alkoholförtäringen är barnslig och visar att hon inte tar ansvar för sitt handlande.

    Sedan precis som du så är alkohol ingen kombination med elitidrott, så alla som ens tog chansen att dricka i helgen i Umeå eller har gjort det förrut, visar bara hur seriösa de verkligen är med sin idrott.

  7. Det märkliga är hennes försvar i radiointervjun. Finns ingen policy och då kan man ju inte veta att man inte får dricka alkohol. Knappast smart…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *