De tidigt födda i majoritet..

Satt å tittade in laguppställningen när brorsans lag (AIK:s J20) mötte Leksand i lördags och slogs av skrämmande läsning:
endast 3(!) av ca 20 spelare i AIK:s lag var födda på andra halvan av året (Juli-December)..

När jag tittar in de andra lagen i SuperElit Norra (som exempel) är det fortfarande så att runt 70% av spelarna är födda på första halvåret.

Är de största ”talangerna” födda på första halvan av året? Knappast!

Inom dagens idrott är det nästan en förutsättning att vara född helst under de 3 första månaderna på året för att lyckas, lika mycket som det är en förutsättning att ha fysisk ”talang”. Inse hur många som aldrig ens får chansen att visa sin förmåga, utan selekteras bort p g a att de är något senare i utveckling, kanske bara p g a att de är födda i november!?

Jag vet att det är likadant inom skidåkning, även om det är mer en ”naturlig” selektion som går på bemästring, då de tidigt födda kanske får större framgång i unga år i genomsnitt än de sent födda. Detta framkallar en selektion som inte är önskvärd heller!

Det finns många talanger där ute som aldrig riktigt får chansen.
Något för den RIKTIGA tränaren/ledaren att ta tag i…

/Markus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>