Hur jag kommer att rösta i EP-valet och varför.

Idag bestämde jag och min syster att vi ska gå och rösta i EP- valet. Hur ska man rösta då? Vilka frågor är det som är viktiga och vilka partier är det egentligen som driver dessa frågor?

Ja, det är en djungel. Det är jättesvårt. Det är i stort omöjligt att genom valfrågor och vallöften kunna se vägen mellan löfte och ideologi, mellan klyscha och väg fram till målet.

Jag kommer heller inte kunna övertyga någon till något, men jag kan berätta hur jag resonerar när jag röstar. Jag kan berätta vilka frågor det är som jag tycker är viktiga och hur min kandidat tänker om dom.

De frågor som jag tycker är viktiga i EU- sammanhang är i stort sett samma som jag tycker är viktiga både i Sverige och i Umeå där jag bor. Jag tycker att det är av allra högsta vikt att hålla rasismen och fascismen utanför EU. Rasism och fascism gror vid stigande arbetslöshet, så har det varit genom historien och samma sak händer exakt nu. Arbetslösheten stiger pågrund av att vi lever i ett samhälle som formas av ett ekonomiskt system, kapitalismen. Kapitalismen går upp och ner, att människor blir arbetslösa är nödvändigt för att kapitalismen ska kunna leva vidare. Som ni kanske märker är det ju ett väldigt problematiskt system. Kapitalismen (dvs. i stort sett allt vi vet om ekonomi idag är ekonomi i ett kapitalistiskt system) är också det som gör att vår natur börjar likna en stor askhög. Allt som är av värde är att gå med vinst, därför är det ju heller ingen slump att företag hellre förstör naturen än att gå med förlust. Och nej, att du och jag sopsorterar är inte det som kommer att hjälpa eller stjälpa miljön, problemet är större än så.

När människor på grund av att exempelvis företag går i konkurs (för att företagen inte kunde pressa sina priser, och med det arbetsvillkor och löner, i samma mån som sina konkurrenter) blir konsekvensen att arbetslöshet tenderar människor att bli mer traditionella och framför allt konservativa. Konservatism har en tendens att slå fruktansvärt hårt mot framför allt kvinnor. Konservativa idéer placerar kvinnor hemma utan möjlighet att yrkesarbeta och konservativa idéer tenderar att ta bort kvinnors rätt till sin egen kropp, exempelvis genom att aborträtten begränsas eller tas bort helt och hållet.

Trots det så måste kvinnor ändå jobba i så stor utsträckning som möjligt för att kunna försörja sin familj. På grund av strukturella problem så är det flest kvinnor som tvingas jobba deltid och tvingas till osäkra anställningar på de arbeten de har samtidigt som hem och barn fortsätter att vara kvinnans ansvar. Det låter som ett avsnitt av mad man, men det är tyvärr så som stora delar av EU ser ut just nu och som mer och mer även kommer till Sverige.

Hur kommer jag att rösta då? Jag kommer att ta en socialdemokratisk valsedel. Jag kommer att göra det för att socialdemokraterna tycker att det är superviktigt att människor har en trygg tillvaro och bra liv, exempelvis genom att ha ett jobb att gå till med drägliga villkor och med en lön som går att leva på. Socialdemokratin har en tanke på att allt hänger ihop, så kvinnoförtryck och rasism är på grund av samma principiella problem, och måste också lösas med samma principiella problem. Socialdemokratin och fackföreningarna står otroligt tight, dom är bästisar skulle vi kunna säga. Alla som har jobbat har förmodligen varit med i ett fackförbund, jag exempelvis har varit med i hotell och restaurangfacket, handels och är nu med i lärarförbundet och kommunal. Fackförbund har som ni kanske har förstått ett otroligt stort inflytande, eftersom att det är otroligt många som är medlemmar. Det här är gemensamt för socialdemokratin över hela världen, och så även i EU. Ibland kan jag och mina vänner skämta om att ”Inget fuckar med en enad fackföreningsrörelse”, men det är mycket allvar bakom. Det är socialdemokratin som omvandlar fackföreningarnas krav till politik, där ser ni hur viktigt det är att få ett socialdemokratiskt EU.

Det ekonomiska systemet vi har är i grund och botten ett stort problem, därför är det superviktigt att det kommer in folk i europaparlamentet som har ett mål om att människor ska få det de behöver och att människor ska ge efter förmåga, inte att vi ska styras av pengar och vinst. Det är inhumant.

Jag kommer att kryssa i nummer sju på socialdemokraternas lista, Ellinor Eriksson. Hon är för närvarande förbundssekreterare för SSU. Hon kämpar stenhårt för feminismen och antirasismen och är just den person som jag vill ha i ett europaparlament. Och vet ni vad, hon är en helt vanligt människa.