EU- valet är igång!

Idag började förtidsröstningen till europaparlamentsvalet. Från idag fram till den tjugofemte maj kan du rösta på ett parti som du tycker står för värderingar som passar dina i hur EU ska styras.

I höstas var jag själv och besökte Bryssel i rollen som valledare. Tanken var att vi skulle komma hem med en bättre förståelse för hur parlamentet och kommissionen fungerar och hur förändring sker.

När jag åkte söderut från Umeå kunde jag ingenting om hur allt är uppbyggt och när jag kom hem hade jag fortfarande ingen aning. Något som jag däremot hade med mig i bagaget var att EU är ofrånkomligt. Allt som är organisera i vårt samhälle idag är mer eller mindre påverkat av EUs lagar, förordningar och direktiv. Ofta tänker jag hur jag skulle vilja slippa skiten, som när det kommer regler om hur gurkan ska se ut för att få säljas eller när högern vill skära ner på kvinnors rättigheter. Jag vill mest lägga mig ned och låta det gå ur tiden, låta EU bli omodernt.

Nu fungerar inte politik riktigt så. Som samhället ser ut just nu skulle det vara lika lätt att få Sverige att gå ur EU som vad det skulle vara att övertyga omvärlden att jorden är platt. Sverige är rätt insyltat. Därför är det ännu viktigare att se EU för vad det kan vara. Att mitt i all problematik försöka se till lösningar som är så bra det bara kan bli.

Att använda sitt röstkort för att rösta i EU- valet är inte ett val, det är en skyldighet. Ni kanske tycker att jag överdriver, men nu är det på blodigt allvar. Jag vill inte leva i en tid när fascism brer ut sig över Europa och jag vill inte leva i en tid när kvinnors rättigheter minskas istället för ökas. Vad tycker du?

Jag kommer att rösta i EU-valet för att jag vill inte bidra till att nazister utnyttjar min passivitet. Jag kommer också att rösta för att jag kan. Kan jag påverka det jag anser är fel är det ju självklart att jag gör det.

Europa måste bli mindre ”jag” och mer ”vi”.

Därför var det väldigt roligt att knacka dörr i kväll. Av de 26 samtal vi hade var det typ en som inte hade tänkt att rösta. Det känns bra. Kommunisterna i stan skanderar och sätter upp lappar med ”det enda genomtänkta valet är att bojkotta EU- valet”, personligen känner jag:

Please, en politisk variant av konsumentmakt är So. Last. Year.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *