Den som säger ”alla män gillar” ljuger.

I mitt facebookflöde har artikeln om gubben som satte upp en skylt framför Gisele Bündchen där han skriver att det är en ”så ful och mager modell”. Han säger att han gör det för att han inte vill lägga asfalt (han är alltså asfaltläggare) framför denna stötande bild.

image

Han menar att bilden är oetisk och jävligt, då hans barnbarn kan bli påverkade av den magra kropp som Bündchen visar upp.

Hans protest mot de ideal som ses som vackert i vårt västerländska samhälle tycker jag å ena sidan är rätt gött. Jag tycker att det är gött att någon säger ifrån och ifrågasätter. Jag tycker det är gött att han tänker på sina (förmodade) flickor till barnbarn och kopplar samman tjejers osunda förhållande till mat med de bilder som sitter i vårt offentliga rum. Ja, det tycker jag är rätt befriande.

Men nej, jag tycker inte att han handlade rätt. Ifall inte män konstant hade lagt sig i vad som är snyggt och fult på tjejer hade det inte varit ett problem från första början. Om män inte hade sett kvinnors kroppar som något som går att betrakta och bedöma hejvilt hade nog inte Gisele Bündchen stått och tryckt sitt kön mot betraktaren i en minimal bikini alls. Vi kanske hade sett en brud, vilken som helst, med händerna i sidorna snacka med en annan tjej i bikini, kanske äter dom glass på en strand på den där reklampelaren. Ni vet, ungefär det jag brukar göra i bikini på sommaren.

Men, då kanske kritiken hade varit annorlunda.

”Kolla på den där bruden, hur kan dom sätta en asiat på en reklampelare” – för då kanske alla män ansåg att asiatiska brudar var fula.

”Kolla på den där bruden, så ful och tjock hon var” – för då ville ändå alla män ha smala tjejer.

”Kolla på den där bruden, hur kan hon ha såna bikinittrosor till en sån hårfärg” – för då var det tydligen rödhåriga som alla män gillade.

Epitetet ”alla män tycker” finns inte. Däremot finns alla tjejer. Och jävlar vad vi finns.

image

 

(Det är ”HEJ BLEKK” som har gjort den här nedre bilden men det går inte att länka från paddan. )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *