Den som säger ”alla män gillar” ljuger.

I mitt facebookflöde har artikeln om gubben som satte upp en skylt framför Gisele Bündchen där han skriver att det är en ”så ful och mager modell”. Han säger att han gör det för att han inte vill lägga asfalt (han är alltså asfaltläggare) framför denna stötande bild.

image

Han menar att bilden är oetisk och jävligt, då hans barnbarn kan bli påverkade av den magra kropp som Bündchen visar upp.

Hans protest mot de ideal som ses som vackert i vårt västerländska samhälle tycker jag å ena sidan är rätt gött. Jag tycker att det är gött att någon säger ifrån och ifrågasätter. Jag tycker det är gött att han tänker på sina (förmodade) flickor till barnbarn och kopplar samman tjejers osunda förhållande till mat med de bilder som sitter i vårt offentliga rum. Ja, det tycker jag är rätt befriande.

Men nej, jag tycker inte att han handlade rätt. Ifall inte män konstant hade lagt sig i vad som är snyggt och fult på tjejer hade det inte varit ett problem från första början. Om män inte hade sett kvinnors kroppar som något som går att betrakta och bedöma hejvilt hade nog inte Gisele Bündchen stått och tryckt sitt kön mot betraktaren i en minimal bikini alls. Vi kanske hade sett en brud, vilken som helst, med händerna i sidorna snacka med en annan tjej i bikini, kanske äter dom glass på en strand på den där reklampelaren. Ni vet, ungefär det jag brukar göra i bikini på sommaren.

Men, då kanske kritiken hade varit annorlunda.

”Kolla på den där bruden, hur kan dom sätta en asiat på en reklampelare” – för då kanske alla män ansåg att asiatiska brudar var fula.

”Kolla på den där bruden, så ful och tjock hon var” – för då ville ändå alla män ha smala tjejer.

”Kolla på den där bruden, hur kan hon ha såna bikinittrosor till en sån hårfärg” – för då var det tydligen rödhåriga som alla män gillade.

Epitetet ”alla män tycker” finns inte. Däremot finns alla tjejer. Och jävlar vad vi finns.

image

 

(Det är ”HEJ BLEKK” som har gjort den här nedre bilden men det går inte att länka från paddan. )

Hur jag kan slippa bli liggvänlig i sommar.

Jag tycker att artiklar som vill provocera är otroligt roliga. Jag kan inte hjälpa att jag fnissar till och tänker ”men hur kan du resonera så här” och sen tänka hur det skulle vara ifall jag applicerade detta i mitt egna liv. Som i den här krönikan på nyheter24 om hur man som tjej och kille ska bli liggvänliga i sommar. Eftersom jag ser mig själv som tjej så läste jag mest hur jag som tjej ska bli liggvänlig.

Krönikan säger att om jag inte börjar le kommer drinken vara mitt enda sällskap, inte en enda karl kommer vilja stöta på mig (”åh nej”). Om jag står och skrattar hela kvällen kommer killar tro att jag är en sån där glad och lättsam tjej, det gillar killar. Det enda jag ser framför mig är det här:

Nu är ju jag tjej och krönikan är ju rätt heterosexuell så det kan vara så att jag helt enkelt inte har någon koll bara, men nej. Det pirrar inte till överdrivet i brallan av det där.

Spontant känner jag att det vore rätt gött att slippa fulla män på krogen, den här guiden i hur jag ska bli liggvänlig anammar jag, FAST TVÄRT OM! Du som skrev denna krönika, jag har dig att tacka i sommar verkar det som.

Om jag ändrar mig är beskeden tydliga. Jag ska se ut som en victoria secret- modell. FÖR ATT det är sommar och på sommaren gillar killar fräscha modelltjejer. Jag ska köra på att vara i bra form, ha en schysst bränna, ha lyster och läppglans. Jag ska (obs det här är så himla roligt) Jag ska se sund, fräsch och fertil ut! Haha, hur ser jag fertil ut? Ska jag stå och hålla upp min halvblodiga menskopp för att visa att min menstruation är regelbunden och stark eller ska jag stå och vicka med mina barnafödarhöfter och gnugga mitt fertilitetssekret på män i min närhet?

Attans, tusan och andra svordomar, – jag har varken barnafödarhöfter, mens eller läppglans. Vad ska jag göra nu?!

Det står att alla killar gillar hud.

image

Det här ska vara något sexigt misstänker jag, men jag tycker bara att det verkar lite läskigt. Om vi tänker oss in i en situation när jag har lyckats fånga någon hunk med min fertilitet och läppglans och kallpratar lite sådär casual och jag ba: ”jahaja, fint väder kväll. Vad gillar du förresten?” och han svarar ”hud” så kan jag ju med en gång garantera att det inte blir något hankypanky för den lille snoppersonen. Vad hände med typ segling, romaner om ryska män och matlagning?

Det tipsas även om att det är gemytligt att ha mycket kroppskontakt med den man stöter på. Att exempelvis sätta sig i dennes knä är något man kan använda sig av. Det är ju också rätt läskig. Tänk när vi sitter på valfri krog i Umeå och helt plötsligt är det någon som ska tränga sig ner mellan en själv och bordet för att sitta i ens knä. Snacka om knäpp stämning.

Sist men inte minst så gillar alla män glada och spralliga tjejer. Sån jävla tur att jag är rätt bitter så jag slipper skiten.

Hur jag kommer att rösta i EP-valet och varför.

Idag bestämde jag och min syster att vi ska gå och rösta i EP- valet. Hur ska man rösta då? Vilka frågor är det som är viktiga och vilka partier är det egentligen som driver dessa frågor?

Ja, det är en djungel. Det är jättesvårt. Det är i stort omöjligt att genom valfrågor och vallöften kunna se vägen mellan löfte och ideologi, mellan klyscha och väg fram till målet.

Jag kommer heller inte kunna övertyga någon till något, men jag kan berätta hur jag resonerar när jag röstar. Jag kan berätta vilka frågor det är som jag tycker är viktiga och hur min kandidat tänker om dom.

De frågor som jag tycker är viktiga i EU- sammanhang är i stort sett samma som jag tycker är viktiga både i Sverige och i Umeå där jag bor. Jag tycker att det är av allra högsta vikt att hålla rasismen och fascismen utanför EU. Rasism och fascism gror vid stigande arbetslöshet, så har det varit genom historien och samma sak händer exakt nu. Arbetslösheten stiger pågrund av att vi lever i ett samhälle som formas av ett ekonomiskt system, kapitalismen. Kapitalismen går upp och ner, att människor blir arbetslösa är nödvändigt för att kapitalismen ska kunna leva vidare. Som ni kanske märker är det ju ett väldigt problematiskt system. Kapitalismen (dvs. i stort sett allt vi vet om ekonomi idag är ekonomi i ett kapitalistiskt system) är också det som gör att vår natur börjar likna en stor askhög. Allt som är av värde är att gå med vinst, därför är det ju heller ingen slump att företag hellre förstör naturen än att gå med förlust. Och nej, att du och jag sopsorterar är inte det som kommer att hjälpa eller stjälpa miljön, problemet är större än så.

När människor på grund av att exempelvis företag går i konkurs (för att företagen inte kunde pressa sina priser, och med det arbetsvillkor och löner, i samma mån som sina konkurrenter) blir konsekvensen att arbetslöshet tenderar människor att bli mer traditionella och framför allt konservativa. Konservatism har en tendens att slå fruktansvärt hårt mot framför allt kvinnor. Konservativa idéer placerar kvinnor hemma utan möjlighet att yrkesarbeta och konservativa idéer tenderar att ta bort kvinnors rätt till sin egen kropp, exempelvis genom att aborträtten begränsas eller tas bort helt och hållet.

Trots det så måste kvinnor ändå jobba i så stor utsträckning som möjligt för att kunna försörja sin familj. På grund av strukturella problem så är det flest kvinnor som tvingas jobba deltid och tvingas till osäkra anställningar på de arbeten de har samtidigt som hem och barn fortsätter att vara kvinnans ansvar. Det låter som ett avsnitt av mad man, men det är tyvärr så som stora delar av EU ser ut just nu och som mer och mer även kommer till Sverige.

Hur kommer jag att rösta då? Jag kommer att ta en socialdemokratisk valsedel. Jag kommer att göra det för att socialdemokraterna tycker att det är superviktigt att människor har en trygg tillvaro och bra liv, exempelvis genom att ha ett jobb att gå till med drägliga villkor och med en lön som går att leva på. Socialdemokratin har en tanke på att allt hänger ihop, så kvinnoförtryck och rasism är på grund av samma principiella problem, och måste också lösas med samma principiella problem. Socialdemokratin och fackföreningarna står otroligt tight, dom är bästisar skulle vi kunna säga. Alla som har jobbat har förmodligen varit med i ett fackförbund, jag exempelvis har varit med i hotell och restaurangfacket, handels och är nu med i lärarförbundet och kommunal. Fackförbund har som ni kanske har förstått ett otroligt stort inflytande, eftersom att det är otroligt många som är medlemmar. Det här är gemensamt för socialdemokratin över hela världen, och så även i EU. Ibland kan jag och mina vänner skämta om att ”Inget fuckar med en enad fackföreningsrörelse”, men det är mycket allvar bakom. Det är socialdemokratin som omvandlar fackföreningarnas krav till politik, där ser ni hur viktigt det är att få ett socialdemokratiskt EU.

Det ekonomiska systemet vi har är i grund och botten ett stort problem, därför är det superviktigt att det kommer in folk i europaparlamentet som har ett mål om att människor ska få det de behöver och att människor ska ge efter förmåga, inte att vi ska styras av pengar och vinst. Det är inhumant.

Jag kommer att kryssa i nummer sju på socialdemokraternas lista, Ellinor Eriksson. Hon är för närvarande förbundssekreterare för SSU. Hon kämpar stenhårt för feminismen och antirasismen och är just den person som jag vill ha i ett europaparlament. Och vet ni vad, hon är en helt vanligt människa.

EU- valet är igång!

Idag började förtidsröstningen till europaparlamentsvalet. Från idag fram till den tjugofemte maj kan du rösta på ett parti som du tycker står för värderingar som passar dina i hur EU ska styras.

I höstas var jag själv och besökte Bryssel i rollen som valledare. Tanken var att vi skulle komma hem med en bättre förståelse för hur parlamentet och kommissionen fungerar och hur förändring sker.

När jag åkte söderut från Umeå kunde jag ingenting om hur allt är uppbyggt och när jag kom hem hade jag fortfarande ingen aning. Något som jag däremot hade med mig i bagaget var att EU är ofrånkomligt. Allt som är organisera i vårt samhälle idag är mer eller mindre påverkat av EUs lagar, förordningar och direktiv. Ofta tänker jag hur jag skulle vilja slippa skiten, som när det kommer regler om hur gurkan ska se ut för att få säljas eller när högern vill skära ner på kvinnors rättigheter. Jag vill mest lägga mig ned och låta det gå ur tiden, låta EU bli omodernt.

Nu fungerar inte politik riktigt så. Som samhället ser ut just nu skulle det vara lika lätt att få Sverige att gå ur EU som vad det skulle vara att övertyga omvärlden att jorden är platt. Sverige är rätt insyltat. Därför är det ännu viktigare att se EU för vad det kan vara. Att mitt i all problematik försöka se till lösningar som är så bra det bara kan bli.

Att använda sitt röstkort för att rösta i EU- valet är inte ett val, det är en skyldighet. Ni kanske tycker att jag överdriver, men nu är det på blodigt allvar. Jag vill inte leva i en tid när fascism brer ut sig över Europa och jag vill inte leva i en tid när kvinnors rättigheter minskas istället för ökas. Vad tycker du?

Jag kommer att rösta i EU-valet för att jag vill inte bidra till att nazister utnyttjar min passivitet. Jag kommer också att rösta för att jag kan. Kan jag påverka det jag anser är fel är det ju självklart att jag gör det.

Europa måste bli mindre ”jag” och mer ”vi”.

Därför var det väldigt roligt att knacka dörr i kväll. Av de 26 samtal vi hade var det typ en som inte hade tänkt att rösta. Det känns bra. Kommunisterna i stan skanderar och sätter upp lappar med ”det enda genomtänkta valet är att bojkotta EU- valet”, personligen känner jag:

Please, en politisk variant av konsumentmakt är So. Last. Year.

Lycka till att ”visa framfötterna”, disken är ändå din.

Det här en ju en helt klockren krönika av Lena Thomsgård. Själv har jag funderat så otroligt mycket på hur jag själv ska kunna visa framfötterna utan att bli en för duktig flicka (och således gå in i väggen som påföljd) för att inte halka efter alla dudes som gör ”så himla mycket smarta saker” och tar sig fram i kulturlivet och publicerar texter och manjana manjana medan jag själv ligger på soffan efter en heldag och inte orkar ta mig upp och samtidigt skuldbelägger jag mig själv för att jag inte orkar. Varför orkar alla andra och inte jag?

Svaret finns ju faktiskt där, framför fötterna på oss. Jag kan klättra till förbannelse, det är hur som helst jag som kommer ta bort kaffekopparna efter vi har haft vårt möte. Jag vet att jag gör det nu och jag vet att jag kommer göra det sen. Jag försöker avancera och utvecklas som person men det är ofta så himla jobbigt då det är en massa annat som tar tid från min tankeverksamhet. Hur gör alla män? Jo:

De använder mig av mig, den duktiga flickan som fixar allt osynligt men som är livsviktigt för något att gå framåt. Varför lägga tid och energi på något som inte syns men som ändå kommer att bli gjort av någon brud?

Jag hatar den ”duktiga flickan”, men vad tusan vad ska vi brudar göra? Finns det någon lösning? Den duktiga flickan är den enda flickan jag känner till, de är de enda tjejerna jag umgås med. Jag känner mig handfallen, finns det egentligen någon lösning? Lena har ett svar:

”För i så fall kommer här den glada nyheten: strukturer kan ändras om vi ändrar vårt beteende. Och om vi vill veta om det här är en struktur eller bara slumpen så är det enda raka att göra lite empiriska studier. Till exempel om alla som vet med sig att de på ren rutin ofta gör andras jobb bara la av. Pang bom bara. Lämnade andras kaffekoppar på bordet. Slutade svara när det ringer på allas dörr, slutade ta anteckningar åt andra. Ni kan väl testa det och återkomma med rapport? Jag sitter här och filar på en riktigt skön idé så länge.”

Esteterier är himla bra.

Goddagens. En blogg som jag har följt lite till och från i ett par års tid är denna donna, Lina. Hon är väldigt klok och skriver en hel del intressanta inlägg, särskilt nu när hon efter ett tags bloggpaus har kommit tillbaka, och det med storm. Med sin personliga erfarenhet som grund och en politisk vinkel som komplement skriver hon från hjärtat. Exempelvis här, där hon skriver om sin bisexualitet som aldrig hade varit aktuell, för att samhället aldrig hade gett henne det utrymmet i den sexuella sfären.

esteterier

Jag hade flera andra vänskaper med tjejer, men nästa gång jag hade liknande känslor som jag hade för just henne, var med min första riktiga (gillar inte ordvalet, men i brist på annat) pojkvän som jag hade under gymnasiet. Inte nödvändigtvis att jag alltså i efterhand skulle ha förstått att jag var kär i henne, mer att det fanns väldigt många liknande känslor. Det där behovet av att vara med hela tiden. Känslan av tomhet utan den personen. Svartsjukan, åh svartsjukan, och rädslan för att bli bortvald.

Relationer och känslor kan ju vara så flytande och komplexa, så jag förstår ju att gränsen mellan vänskap och förhållandekärlek är luddig. Men det jag vill komma till är hur jag helt utan vidare kategoriserade den ena relationen som vänskap och den andra relationen som kärlek. Dåvarande pojkvännen och jag är ju såklart inte tillsammans längre, men vi är faktiskt fortfarande goda vänner. Någonting som vi kanske borde ha varit hela tiden, men i det heteronormativa samhället blir liksom kille + tjej som gillar varandra ihop. Och tjej + tjej som gillar varandra blir vänner.

 

Hela inlägget finns på hennes blogg, esteterier.blogspot.se. Det är dagens tips.

”Män som vill slänga med snorren”, ett inlägg om bröstgrejen på badhus.

Medley tog ju först ett beslut att kvinnor ska bada med beklädnad på sina överkroppar. Det tyckte folk var helt dumt i huvudet så en del av dessa människor tog sitt pick och pack och drog till medley för en simtur, – utan något brösttäckande.

Satan i gatan vad det tog fart och polis tillkallades. Medley sa att: ”ta ni inte på er något på överkroppen så får ni dra” och badarna sa: ”lol, försök hindra oss” och medley ringde därför polisen.

”Så bra” sa badarna, och anmälde medley för diskriminerande behandling. Det här mynnade ut i att medley ändrade i sina bestämmelser och nu är det upp till var och varje människa att ta på sig badkläder som passar ens kropp. Exempelvis har du som kvinna väldigt små bröst ger det ju inte så himla mycket att ha extra ”stöd” till ens myggbett och har du som man 50 kilos övervikt kanske du tycker att det är bra att ha något på överkroppen som håller in och underlättar simningen. Ni förstår poängen, det är ju ett absurdum att detta inte har varit standard från tidernas begynnelse.

Nu läste jag ett inlägg från Sveriges mest kända, ferarriägande vänsterpartist, Mattias X Lundberg (som förutom att riskkapitalista en del även har börjat blogga) och nu har nu skrivit om den här bröstaktionen. Jag tror, alltså tror, att hans poäng är att bröstaktivisterna inte har så mycket med beslutet att göra utan att det faktiskt är medley som tar beslut i frågan om bröstens legitimerande som sexistiskt vara eller ickevara i medleys riktlinjer. Jag tror att det är hans poäng. Förutom att det förminskar aktionen och det initiativ som aktivisterna tog så är det ju en hel massa roliga citat som jag vill lyfta av frihetskämpen Lundberg.

Som rubriken: ”Slänga med snorren?”
Som menar på att nu borde ju X Lundberg få slänga med snorren bäst han vill, exempelvis inne på systemet om tjejer får bada utan hinder på medley. Typ samma lika. Får jag köpa bananer på konsum borde Bildt få greja med sin olja liksom.

Eller att det är: ”riktigt hott att vara positiv till allt som är udda, allt som innebär att göra som man vill – så länge som det är politiskt korrekt för stunden”.
Typ att patriarkatets biverkningar liksom blev på modet våren 2014 och nu kan vi, i trendens tecken, kämpa mot det på olika, coola sätt. Typ att få bada på lika villkor. SÅ trendigt!!!

X Lundberg säger också: ”Det är naturligt med kvinnobröst. Det är odiskutabelt. Ska vi då acceptera att kvinnor offentligt visar brösten?”
Stoppa mig från att gå in och redigera. Hur hade det varit att skriva: ”Det är naturligt med kvinnobröst. Det är odiskutabelt. Ska vi då acceptera att kvinnobröst blir konstant sexualiserade i vardagssammanhang och i och med detta begränsa och kränka människor i sin tillvaro?”

Let’s move on: ”Koherens i detta är att det är ok att i alla sammanhang acceptera att kvinnor visar brösten. På gågatan, på restauranger och på jobbet.”
Skulle vilja säga att den enda koherensen är att du som de allra flesta män sexualiserar kvinnor och kvinnobröst i alla sammanhang, påklätt eller ej. På gågatan, på restauranger och på jobbet.

Vi fortsätter. ”Är det ok att gå komplett naken för alla? Kan jag gå och slänga med snorren varhelst jag önskar? Svaret är rimligtvis ja om man är konsekvent.”
Alltså jag vet inte var jag ska börja. Snälla nån. Jag känner att ungefär här gör  X Lundberg parodi på sig själv. Rimligt? DET ÄR ORIMLIGT, herreguuuuuud. Svaret är rimligtvis nej.

X Lundberg avslutar sitt resonerande med: ”Sen kan det säkert finnas en och annan liten brist på koherens i mitt eget resonemang men jag är ingen filosofiprofessor så det får ni stå ut med”.
Nä, han är ju faktiskt ingen filosofiprofessor, bara en helt vanligt man.

 

JA till ekologiskt men NEJ till ”konsumentmakt”.

Hinner du haffa ekoäggen i påsk? Just nu vill så många ha eko att producenterna har svårt att hänga med. Är det problematiskt? Ja, lyxproblematiskt! Ekoboomen vi upplever just nu stavas: konsumentmakt. Vi konsumenter gör så att fler djur kan få ett bättre liv, naturen slipper gifterna och vi får renare mat. Nu jobbar vi i Naturskyddsföreningen för att även regeringen ska underlätta för fler bönder att byta till eko (tyvärr inte mycket satsningar på det just nu). Då kan vi verkligen förvänta oss ekologiska stordåd!

 

Så skrev naturskyddsföreningen på sin facebooksida igår. Så här skrev jag på instagram (heter @westerlinda om någon är intresserad) efteråt:

Varför är det ingen som pallar sätta ner foten och kritisera den där jävla konsumentmakten? Varför är det typ vänsterpartister från olika håll (lol) som är de som mest poängterar konsumentansvaret? Varför är det ingen som ifrågasätter hur det skulle kunna vara mitt personliga ansvar att djuren ska ha det bra och att naturen ska vara fri från gifter? Det stavas inte alls ”konsumentmakt”, det stavas kapitalism. Att djur har det dåligt eller att det finns gifter i naturen är inte för att jag valde det o-ekologiska alternativet i butiken utan för att det är billigare att producera råvaror ju sämre djuren har det och ju mer bekämpningsmedel som används för att vinsten ska blir större. Och då har jag inte ens närmat mig problematiken kring ”konsumentmakt” ur ett klassperspektiv. Vilka har egentligen en möjlighet att köpa ekologiskt och vilka har kunskapen om varför? Och vilka i samhället är det egentligen som skuldbelägger de som inte gör ”rätt” konsumentval? Ska vi konsumentmakta eller ska vi ifrågasätta vårt ekonomiska system? Skärpning.

kyckling
Förmodligen inte ekologiska kycklingar.

Vadå, tycker jag att naturskyddsföreningen är dålig eller hatar jag ekologiska varor?
Nejdå, så är inte fallet. Det som jag vill uppmärksamma är det det enorma förtroendet till ”konsumentmakten”. Naturskyddsföreningen säger att det är vi konsumenter som gör att fler djur kan få ett bättre liv och att naturen kan bli renare från gifter. Så länge jag köper bra grejer kommer producenterna att ba: ”fan vad fett, om svenskarna vill ha ekoägg så måste vi ju fixa det” och att det här ger ringar på vattnet och sen har alla producenter eko-gårdar och eko- kaffe och eko- vatten och eko- blåbär. ”Om vi är många så gör vi skillnad” trallar Sveriges konsumenter tillsammans.

Jag känner att vi måste ta en paus och gå igenom saker och ting här.

Vad är egentligen ”konsumentmakt”? Jo, det är tanken att det är jag som konsument, via mina direkta val när jag handlar som förändrar världen. Exempelvis att jordbrukare i Brasilien slipper dö i förtid av cancer pga starka bekämpningsmedel för att jag i Sverige väljer ekologiskt kaffe eller att teplockarna i japan får en dräglig lön för att jag väljer en vara med fairtrade- logga. Eller att hönorna i Danmark får ett lyckligt liv för att jag kan köpa eko-ägg eller att kossan från dalarna dog lycklig för att jag valde ekologiska färdiga köttbullar.

Varför är jag då emot ”konsumentmakt”, det här låter ju helt lajbans? Jo, för att jag som konsument är just det, en konsument. Konsumentmakt är en ridå. Att skrika om hur bra ekologiskt är kan bilda opinion kring ämnet, det kan vara med att uppmärksamma människor kring problematiken kring livsmedel vi köper och det kan bidra till att intresseorganisationer (typ livsmedelsverket) kan vara med i att utforma lagar och förordningar kring maten vi äter, och det är ju bra. Det är ju också bra för min egna kropp, att jag inte får i mig en massa gifter från maten jag äter.

Men jag som konsument kan aldrig ändra något. Konsumentmakt är ett väldigt liberalt sätt att tänka kring en förändring av världen. Jag tror inte ett dugg på liberala sätt att ändra världen. Liberala sätt är odemokratiska sätt. Varför är det odemokratiska? Jo, för att min möjlighet att förändra saker och ting är helt och hållet beroende på externa faktorer, exempelvis hur mycket pengar har jag? Är jag man eller kvinna? Hur många barn har jag? Har jag invandrarbakgrund? Är jag homosexuell? Är jag transperson? osv osv. Ni förstår min poäng.

Det här blir ju även väldigt problematiskt när vi pratar om ”konsumentmakt” och ekologiska varor. Vilka har egentligen möjligheten att nyttja ”konsumentmakten”? Jo, personer dom är starka konsumenter. Vilka är starka konsumenter? Jo, folk med pengar och kunskap i ämnet och folk som befinner sig i en kultur där ekologiskt är ett ”naturligt val”. Tillhör jag inte en köpstark grupp i samhället är jag förpassad till de ickeekologiska bananerna och får således skylla mig själv att jag matar mig själv och mina barn med gift. ”Det är ju mitt personliga val att inte köpa ekologiskt!”.

Nu kanske ni, lite halvt upprörda, undrar hur man egentligen ska kunna påverka då? Och hur ska jag som privatperson egentligen kunna göra någon skillnad om det inte sitter i det jag köper (för det är kanske det enda aktiva ställningstagandet jag gör i mitt liv. Vem bryr sig egentligen om min paprika är från israel om den är ekologiskt? (Vad händer ens i Israel och varför ska jag bry mig om det?). Och nu när jag är så här kritisk, vad är då min lösning på problematiken?

Jo. När varor landar i våra butikshyllor ska det inte finnas några produkter som har bidragit till skövlingen av regnskogen eller komma från ockuperad mark och att de företag som säljer sina produkter i Sverige ska följa etiska riktlinjer. Det ska finnas regler och bestämmelser från statligt håll, dvs. regler som ALLA företag ska gå efter, inte bara de som har sålt mycket till en ”köpkraftig grupp individer”. Jag tycker att det är skitbra att det finns mer ekologiska varor i butikerna och jag tycker att det är skitbra att naturskyddsföreningen sätter press på våra politiker för att få igenom miljövänliga lagar men det kan aldrig vara en enskild konsuments tjänst eller otjänst att miljön blir bättre eller sämre.

”Om vi är många så kommer det ju att bli en förändring” tänker du kanske då. Jo, absolut. Är vi många så kommer vi få igenom en förändring. Men vad tror du, tror du att det kommer bli en förändring ifall 45% av alla konsumenter börjar köpa ekoägg eller tror du att det kommer bli en förändring ifall 45% av alla konsumenter satte ett direkt tryck på styrande politker?

Jag bara undrar.

Här och här och här kan du läsa mer om konsumentmakt. Du borde läsa dessa med för att få en bättre bild över problematiken kring ”konsumentmakt”

Ps. Jag valde att skriva konsumentmakt ”konsumentmakt” för jag tycker det är ett påhitt. Ds.

Jag behöver inte F! eller vänsterpartiet för att vara feminist och socialist.

s-kvinnor

Jag är med i en grupp på facebook där det diskuteras en hel del genus och normer. Det är en väldigt fin grupp, det är många som får hjälp att reda ut en del tankar och det är där som jag själv har lärt mig vad CIS egentligen betyder och hur stor min okunskap är kring transfrågor och hur transfobi visar sig och innebär. Jag skulle nog säga att de allra flesta i den gruppen är uttalade feminister.

Det var dock något som jag har reagerat på och som jag tycker är väldigt intressant. I den här facebookgruppen jag inledde med så startades det en tråd om vilket parti man ska rösta på i alla val som är nu i år. Många skulle rösta på F!. Det är heller ingen konstigt, jag tycker det är bra, utan det var istället en känsla jag reagerade på när jag kommenterade mitt politiska ställningstagande i den tråden.

Det var min känsla i magen. Det kändes som konstigt att säga att jag kommer rösta på socialdemokraterna i alla val. Jag! Som feminist! Ska rösta på socialdemokraterna! Jag är väldigt säker i mitt politiska ställningstagande men det är ändå något som, utåt sett, skaver. Är jag feminist finns det ju bara ett alternativ när jag ska rösta och det är ju F!,

– eller? 

Jag tror att det hänger väldigt mycket på den där identitets- grejen. Att politik på något sätt ska spegla min identitet. Jag tycker att det finns en hel del såna tendenser, framför allt med F! och vänsterpartier. Det ska passa min identitet och mitt personliga varumärke. Inte alla resonerar så här såklart, men i mångt och mycket. Samma sak med att vara feminist. Det passar min personlighet. Det ligger bra i munnen. Det ser bra ut utåt sett. Det är lite sexigt och alternativt att vara vänster och feminist.

Att jag är socialdemokrat handlar väldigt lite om hur jag är som person. Att jag är feminist är inte en del av min personlighet. Att jag är kvinna är inte hur jag definerar mig själv. Mitt politiska ställningstagande är något som jag lägger en stor del av min tid på, men det är inte en direkt del av mig. Att jag är feminist handlar bara om att det finns maktstrukturer som kontinuerligt missunnar mig som tjej och att jag tycker att det är dåligt eftersom jag blir orättvist behandlad gång på gång på gång på gång, på grund av min position som kvinna. Att jag skulle börja definiera mig utifrån den problematiken är ju bara helt absurd. Det är skillnad mellan att vara feminist och definiera sig som feminist, det tycker i alla fall jag.

Kontentan blir helt enkelt att jag inte är F!- are även fast jag är feminist. Jag är trygg i min position som feminist och jag känner att jag inte behöver F! för att visa hur bra feminist jag faktiskt är. Folkrörelsen och fackföreningsrörelsen är två parter som inte finns med i F!s politik, heller inte vänsterpartiets.

Därför är jag feminist och socialdemokrat, inget annat.