JA till ekologiskt men NEJ till ”konsumentmakt”.

Hinner du haffa ekoäggen i påsk? Just nu vill så många ha eko att producenterna har svårt att hänga med. Är det problematiskt? Ja, lyxproblematiskt! Ekoboomen vi upplever just nu stavas: konsumentmakt. Vi konsumenter gör så att fler djur kan få ett bättre liv, naturen slipper gifterna och vi får renare mat. Nu jobbar vi i Naturskyddsföreningen för att även regeringen ska underlätta för fler bönder att byta till eko (tyvärr inte mycket satsningar på det just nu). Då kan vi verkligen förvänta oss ekologiska stordåd!

 

Så skrev naturskyddsföreningen på sin facebooksida igår. Så här skrev jag på instagram (heter @westerlinda om någon är intresserad) efteråt:

Varför är det ingen som pallar sätta ner foten och kritisera den där jävla konsumentmakten? Varför är det typ vänsterpartister från olika håll (lol) som är de som mest poängterar konsumentansvaret? Varför är det ingen som ifrågasätter hur det skulle kunna vara mitt personliga ansvar att djuren ska ha det bra och att naturen ska vara fri från gifter? Det stavas inte alls ”konsumentmakt”, det stavas kapitalism. Att djur har det dåligt eller att det finns gifter i naturen är inte för att jag valde det o-ekologiska alternativet i butiken utan för att det är billigare att producera råvaror ju sämre djuren har det och ju mer bekämpningsmedel som används för att vinsten ska blir större. Och då har jag inte ens närmat mig problematiken kring ”konsumentmakt” ur ett klassperspektiv. Vilka har egentligen en möjlighet att köpa ekologiskt och vilka har kunskapen om varför? Och vilka i samhället är det egentligen som skuldbelägger de som inte gör ”rätt” konsumentval? Ska vi konsumentmakta eller ska vi ifrågasätta vårt ekonomiska system? Skärpning.

kyckling
Förmodligen inte ekologiska kycklingar.

Vadå, tycker jag att naturskyddsföreningen är dålig eller hatar jag ekologiska varor?
Nejdå, så är inte fallet. Det som jag vill uppmärksamma är det det enorma förtroendet till ”konsumentmakten”. Naturskyddsföreningen säger att det är vi konsumenter som gör att fler djur kan få ett bättre liv och att naturen kan bli renare från gifter. Så länge jag köper bra grejer kommer producenterna att ba: ”fan vad fett, om svenskarna vill ha ekoägg så måste vi ju fixa det” och att det här ger ringar på vattnet och sen har alla producenter eko-gårdar och eko- kaffe och eko- vatten och eko- blåbär. ”Om vi är många så gör vi skillnad” trallar Sveriges konsumenter tillsammans.

Jag känner att vi måste ta en paus och gå igenom saker och ting här.

Vad är egentligen ”konsumentmakt”? Jo, det är tanken att det är jag som konsument, via mina direkta val när jag handlar som förändrar världen. Exempelvis att jordbrukare i Brasilien slipper dö i förtid av cancer pga starka bekämpningsmedel för att jag i Sverige väljer ekologiskt kaffe eller att teplockarna i japan får en dräglig lön för att jag väljer en vara med fairtrade- logga. Eller att hönorna i Danmark får ett lyckligt liv för att jag kan köpa eko-ägg eller att kossan från dalarna dog lycklig för att jag valde ekologiska färdiga köttbullar.

Varför är jag då emot ”konsumentmakt”, det här låter ju helt lajbans? Jo, för att jag som konsument är just det, en konsument. Konsumentmakt är en ridå. Att skrika om hur bra ekologiskt är kan bilda opinion kring ämnet, det kan vara med att uppmärksamma människor kring problematiken kring livsmedel vi köper och det kan bidra till att intresseorganisationer (typ livsmedelsverket) kan vara med i att utforma lagar och förordningar kring maten vi äter, och det är ju bra. Det är ju också bra för min egna kropp, att jag inte får i mig en massa gifter från maten jag äter.

Men jag som konsument kan aldrig ändra något. Konsumentmakt är ett väldigt liberalt sätt att tänka kring en förändring av världen. Jag tror inte ett dugg på liberala sätt att ändra världen. Liberala sätt är odemokratiska sätt. Varför är det odemokratiska? Jo, för att min möjlighet att förändra saker och ting är helt och hållet beroende på externa faktorer, exempelvis hur mycket pengar har jag? Är jag man eller kvinna? Hur många barn har jag? Har jag invandrarbakgrund? Är jag homosexuell? Är jag transperson? osv osv. Ni förstår min poäng.

Det här blir ju även väldigt problematiskt när vi pratar om ”konsumentmakt” och ekologiska varor. Vilka har egentligen möjligheten att nyttja ”konsumentmakten”? Jo, personer dom är starka konsumenter. Vilka är starka konsumenter? Jo, folk med pengar och kunskap i ämnet och folk som befinner sig i en kultur där ekologiskt är ett ”naturligt val”. Tillhör jag inte en köpstark grupp i samhället är jag förpassad till de ickeekologiska bananerna och får således skylla mig själv att jag matar mig själv och mina barn med gift. ”Det är ju mitt personliga val att inte köpa ekologiskt!”.

Nu kanske ni, lite halvt upprörda, undrar hur man egentligen ska kunna påverka då? Och hur ska jag som privatperson egentligen kunna göra någon skillnad om det inte sitter i det jag köper (för det är kanske det enda aktiva ställningstagandet jag gör i mitt liv. Vem bryr sig egentligen om min paprika är från israel om den är ekologiskt? (Vad händer ens i Israel och varför ska jag bry mig om det?). Och nu när jag är så här kritisk, vad är då min lösning på problematiken?

Jo. När varor landar i våra butikshyllor ska det inte finnas några produkter som har bidragit till skövlingen av regnskogen eller komma från ockuperad mark och att de företag som säljer sina produkter i Sverige ska följa etiska riktlinjer. Det ska finnas regler och bestämmelser från statligt håll, dvs. regler som ALLA företag ska gå efter, inte bara de som har sålt mycket till en ”köpkraftig grupp individer”. Jag tycker att det är skitbra att det finns mer ekologiska varor i butikerna och jag tycker att det är skitbra att naturskyddsföreningen sätter press på våra politiker för att få igenom miljövänliga lagar men det kan aldrig vara en enskild konsuments tjänst eller otjänst att miljön blir bättre eller sämre.

”Om vi är många så kommer det ju att bli en förändring” tänker du kanske då. Jo, absolut. Är vi många så kommer vi få igenom en förändring. Men vad tror du, tror du att det kommer bli en förändring ifall 45% av alla konsumenter börjar köpa ekoägg eller tror du att det kommer bli en förändring ifall 45% av alla konsumenter satte ett direkt tryck på styrande politker?

Jag bara undrar.

Här och här och här kan du läsa mer om konsumentmakt. Du borde läsa dessa med för att få en bättre bild över problematiken kring ”konsumentmakt”

Ps. Jag valde att skriva konsumentmakt ”konsumentmakt” för jag tycker det är ett påhitt. Ds.

6 kommentarer

    • Eller hur! Håller med så himla mycket. Jag själv är också vegetarian (pga. kött är dåligt för mig själv, min plånbok och miljön + den etiska aspekten) och försöker samtidigt äta så mycket ekologiskt som möjligt. Det handlar ju heller inte om att INTE äta bra, dvs. eko och reko, utan hur man tror att man egentligen förändrar.

  1. Amen för det här inlägget! Konsumentmakt är 5-0 till kapitalet, vi vänder och vrider på varorna i butik och betalar dubbelt så mycket för en kopp fair-trade cola som knappast är speciellt god och ändå betalar liscensavgifter till Coca Cola Company. Inte konstigt att kapitalet hakat på denna trend och skrattar hela vägen till banken.

    Bra bloggat! :-)

    //Arijan

  2. Hade fel adress i kommentaren, men nu hittade jag dig äntligen via lite googlande! :) Svar: Såklart du får använda inlägger och länka. Och tack för kommentaren.
    Nu ska jag fortsätta läsa igenom dina asbraiga inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *