More than just a goal

Om vi helt och håller struntar i att reflektera över den grekiska (fotbolls)krisen.

Och om vi helt och hållet struntar i att ens beröra Petr Cechs svaga ingripande eller hur Tomáš Hübschman gick in och dominerade på det tjeckiska mittfältet.

Och om vi inte skriver en rad om hur Alan Dzagoev hittills är EM: s stjärnskott.

Då kommer vi till detta. EM: s vackraste stund hittills. Fotboll är en konstform. Det ska vara vackert. Det är inte alltid det är så. Men när det väl inträffar finns det få motsvarigheter.

Jakub Błaszczykowski lagkaptenen i Polen är på många sätt en fantastisk fotbollsspelare. Bara det faktum att han spelar fotboll på internationell toppnivå är rejält anmärkningsvärt.

När Kuba som han kallas var elva år gammal mördades hans mor av fadern i familjen. En ofattbar tragedi på alla sätt och vis.

Kubas mormor fick vårdnaden för en pojke vars framtid totalt mörknat. Kuba övervägde att lägga ner med fotbollsspelandet men övertalades tillslut att fortsätta. Just fotbollen skulle få fungera som en sorts tröst. Något att försvinna till. Ett glädjeämne.

Karriären var inte spikrak men när Kuba nådde Wisla Krakow blev potentialen hos den vindsnabba yttern allt mer uppenbar. 2007 bar flytten av till Dortmund där han under Jürgen Klopps ledning förvandlades till en nyckelspelare i vad som sedermera skulle bli ligans bästa lag.

När Jakub Błaszczykowski 57 minuter in i EM-matchen mellan hans Polen och Ryssland spelades fram av klubbkompisen Piszczek var det ett sånt där ögonblick som stannade i tiden. De kommande sekvenserna skulle bli legendariska.

Kubas mottagning var delikat och vänsterskottet var lika briljant och letade sig upp i målvaktens bortre hörn. Det var ett helt fantastiskt vackert mål. Och glädjen var givetvis i vildaste lag.

I högen av saliga lagkamrater hade Błaszczykowski satt sig ner på sina knän med händerna i luften. Detta var ett mål för hela Polen. Till alla dem som fått slita i det tysta och till alla dem som likt ukrainarna fått lida av en bitter tillvaro. Ett mål som kan få nationen att nå slutspel. Det här var ett mål för Błaszczykowski. Men det här var till största mån ett mål för Jakubs mamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *