En svensk afton att minnas

Sverige lämnar Kiev redan efter gruppspelet. En besvikelse i mångas värld.  Men Sverige lämnar också Ukraina som vinnare och med ett återfött hopp. 2-0-seger mot Frankrike i den sista betydelselösa matchen var precis vad ett svenskt landslag behövde. Det gav oss inget avancemang men likväl något att fortsätta hoppas på. Och det kan vara minst lika bra. Många målade skämtsamt upp bilden av hur ”vi nu vinner VM 2014 istället”. Givetvis med en hög dos av ironi, men det ligger ändå något bakom uttalandena. Svenska folket fick tillbaka hoppet igår kväll. Det var ingen B-nation vi slog heller, det var Frankrike, med 23 raka utan förlust i bagaget. Att gräma sig över hur vi slarvade bort kvartsfinalplatsen i de två matcherna innan tjänar jag inget på att göra. Istället konstaterar jag glatt hur Sverige lämnar EM med flaggan i topp.

Sex getingar:

  • Första halvlek var bra, med en effektivare Toivonen hade vi haft ledningen. Men allt förlöstes när Christian Wilhelmsson hoppade in i halvtid. Redan efter några sekunder var han millimeter offside, något som annars hade lett till ett friläge. Samma Wilhelmsson var aktiv och hade med lite mer flyt kunnat göra ett hattrick. Chippen var den enskilt största anledningen till segern.
  • Zlatan Ibrahimovic, detta fenomen. Detta svenska fenomen. Målet han gör är utom denna jord. En fantastisk prestation helt enkelt och turneringens mål. Att anfallet dessutom börjar med Mellbergs karatebrytning gör det hela ännu mer delikat.
  • Stödet, glöden, engagemanget. Sverige var redan klar som gruppjumbo men gick ändå ut och gjorde en sådan fin match. De svenska fansen har dessutom totalt dominerat i mästerskapet. Frankrike gjorde ingen bra match igår, men faktum är att det var Sverige som gjorde dem dåliga.
  • Olof Mellberg och Anders Svensson tackar troligtvis för sig. Två spelare som betytt enormt mycket för landslaget och kommer bli väldigt saknade. Tack för allt!

Betyg på dagen: 6/5 Berbatovnedtagningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *