Studiokampen

Tre matcher återstår. Men redan nu är det dags att börja titta i backspegeln och summera. Det har diskuterats flitigt. Hyllats, sågats och analyserats. EM är inte bara en match mellan nationer och stjärnor på planen. Det är även en match mellan två tv-kanaler, SVT och TV4.

SVT var först ut med att lansera sin trupp till mästerskapet. Rutinerade kommentatorer som Härenstam och Strömberg och i studion André Pops, Johanna Frändén och nytillskottet Daniel Nannskog.

TV4 lanserade sedan sin trupp med betydligt tyngre namn än SVT åstadkom med nämligen Anna Brolin, Caroline Seger, Henrik Larsson och Bojan Djordjic. Och på kommentatorsposten Robert Perlskog ackompanjerad av Jens Fjellström som första kommentatorspar.

Min åsikt är att vi skådat en utklassning här. En knockout. SVT totaldominerar kampen. TV4: s milslånga reklamer förenklar inte möjligheterna till ett gott alternativ. Men det rör sig inte bara om reklamen. Det handlar om kvalitet.

SVT har med sin Bio Rio tänkt nytt och fräscht och öppnat upp helt nya möjligheter. Pops håller i, dirigerar och får ses som SVT: s svar på Xavi. Då Frändén kommer med lysande anekdoter bidrar nye Nannskog med en energi, glöd och entusiasm vi nästan aldrig skådat i svensk tv. Likt en Jordi Alba som far upp och ner längs vänsterkanten, ett nytillskott som tar för sig, vill ha boll och visar vem han är för nationen. Att SVT dessutom fick med Arne Hegerfors höjer bara betyget. Det var nog fler än jag som imponerades av hur Hegerfors under det timmeslånga regnavbrottet mellan Ukraina och Frankrike så briljant berättade gamla historier, utan förberedelse.

På plats i Kiev å SVT: s vägnar är Jane Björck stabiliteten själv när det kommer till rapporter från staden. David Fjäll går från klarhet till klarhet och kommentatorsparen visar prov på både kunskaper och glöd. Supporterresan från Mattias Sandberg har varit ett spännande och roligt inslag dessutom.

I TV4-studion är Anna Brolin ett säkert kort och levererar återigen. Men hela TV4-studion osar av bitterhet. Varken Seger eller Larsson drar på smilgroparna i onödan vilket genomsyrar analyserna. Bojan håller fanan högt och bidrar med ett härligt engagemang. Men inte heller Bojan når upp till SVT: s motsvarighet, Nannskogs nivåer.

Robban Perlskog har ett par mästerskap på nacken men är mer handboll än fotboll. Att han nuförtiden har Jens Fjellström vid sin sida döljer lite av Perlskogs okunnigheter. TV4: s rising star är andra kommentatorn Niklas Jarelind som växer för varje dag som går. Den tidigare Superettankommentatorn har visat att han likt Anders Svensson även klarar av att leverera på den internationella scenen.

Magasinprogrammet Late Night EM har visserligen varit lite flamsigt, men likväl ett härligt sätt att avrunda kvällen med. SVT saknar här motsvarighet, då de vid vissa tillfällen mest bara förlängt programmet med en halvtimme.

För att summera så gör båda kanalerna fina produktioner, helt klart godkända. Skillnaden är bara att det SVT gör håller dubbelt så hög kvalitet. Från Pops till Härenstam. Och från Nannskog till Hegerfors.

Kvällens sändning börjar 20.00 i SVT1…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *