En ostoppbar framgångsvåg

Vågen är stor, hög och kraftfull. Sedan alp-EM 2008 när Casillas knep di Natales straff och Fabregas minuten efter avgjorde har spanjorerna flutit på den här vågen. Vid uppkomsten av vågen förändrades hela Spaniens DNA. Det är nämligen en våg av framgång som till synes ser helt ostoppbar ut. Sedan den där matchen, på Ernst Happel-stadion i Wien har Spanien radat upp slutspelsmatcher, vinster och hållna nollor. Senaste att göra ett slutspelsmål på Spanien var Zinedine Zidane 2006. Sedan dess har vi skådat detta extraordinära facit.

EM 2008

Kvartsfinal: Italien 0-0 (4-2 efter straffar)

Semifinal: Ryssland 3-0.

Final: Tyskland 1-0.

VM 2010

Åttondelsfinal: Portugal 1-0.

Kvartsfinal: Paraguay 1-0.

Semifinal: Tyskland 1-0.

Final: Holland 1-0.

EM 2012

Kvartsfinal: Frankrike 2-0.

Semifinal: Portugal 0-0 (4-2 efter straffar)

Strålade. Världsklass. 

Resan mot ännu en nolla och ännu en final gick visserligen inte så smidig som fansen hoppats på. Bentos Portugal spelade klokt, taktiskt och lyckades störa spanjorerna. Moutinho slet som ett djur, Pepe släppte inget förbi sig och i anfallet oroade Ronaldo som vanligt. Men det spanska kollektivet håller på att utveckla sig till något alldeles strålande. Portugal kom inte till några jättelägen (förutom den där kontringen i 90: e.) Istället var det Spanien som efter att del Bosque lättat på bromsarna och tagit in både Pedro och Jesus Navas började mala ner Portugal. Spanien borde kanske ha avgjort i förlängningen men drog ut det hela till straffar.

Och säga vad man vill, men straffläggningar vinner oftast det bättre laget. Och att Spanien tillslut segrade kändes givet. Nani psykade bort sin egen Bruno Alves som inte hade marginalerna på sin sida. Det hade å andra sidan Cesc Fabregas som via stolpen gjorde som han gjorde i Wien. Han sköt Spanien vidare.

  • Ni som följt bloggen känner till min kärlek till Panenka-straffar. Men nej, nej och åter nej Ramos. Säga vad man vill men jag klassificerar inte denna straff som en riktig Panenka.
  • Ronaldo borde givetvis ha skjutit sin straff tidigare

Spanien alltså klart för en tredje raka final. Är det här tidernas främsta landslag? Frågan har inget svar. Men denna generation spanjorer är utan tvekan något att berätta för barnbarnen i framtiden. Tiki-takan är inte lika ny, fängslande och delikat längre. Men Tiki-Catenaccion som den ”nya spanska stilen” döpts till är minst lika effektiv. Om det leder till ett tredje raka mästerskapsguld återstår att se.

Och vågen då? Jo den fortsätter att flyta på. Inte lika vackert som tidigare. Inte lika hög. Men likväl, en framgångsvåg som ser närmast omöjlig att rubba.

Betyg på dagen: 2/5 Berbatovnedtagningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *