IBK Dalens magiska kväll

Först och främst: Alla som inför säsongen skrev domedagsprofetior om IBK Dalen och hyllningskrönikor om Umeå City. Kryp till korset om ni inte gjort det redan.

Bodén har pratat om det, Johan Alm, Robin Nilsberth och Johan Samuelsson likaså. Det här om att det var dags att slå ”lillebror”. IBK Dalen visade i kvällens derby att man fortfarande är storebror i den här stan. För att uttrycka sig milt: Man körde över Umeå City totalt.

Skrev i liverapporten efter första perioden att jag trodde på en jämn och spännande avslutning. Där får jag krypa till korset. Fem raka mål i andra men kanske framförallt typ 90 % av bollinnehavet för Dalen fyllde igen min trut.

Det som framförallt imponerade med IBK Dalen idag var bredden. Alla tre femmor drog sitt stå till stacken vilket är ett måste i ett eventuellt slutspel.

Symboliskt för Umeå City just nu? Att de är som farligast vid frislag. Då vet nämligen varje spelare exakt vad han ska göra. Så är inte fallet i spelet på planen. Tränare Peter Sjöström var dock mest besviken på försvarsspelet.
– Det spelar ingen roll att vi gör fyra, fem eller sex mål framåt när vi släpper in tolv mål. Hemjobbet är alldeles för dåligt. Försvarsarbetet är nyckeln om vi ska kunna vända det här, sade en besviken Sjöström efteråt.

I Dalen-lägret däremot var det desto mer muntert. Här följer några talminus från spelarna jag han prata med.

Derbykungen Torp: – Det känns otroligt bra. Årets viktigaste match och vi spelar som vi gör, det är riktigt bra. Jag hoppas det lossnar för mig nu.
Nilsberth: – Andra perioden är nog den bästa för säsongen.
Wirtala: Hemjobbet är helt fantastiskt. Så fort vi tappar bollen är det någon som är där direkt och vinner tillbaka. Andrafemman är idag helt fantastiska.
Peter Grönroos: – Riktigt kul att Torp får sätta fyra baljor mot City.
Nyblivna U19-landslagsmannen Filip Stenmark: – Det har varit ett delmål med säsongen att komma med i landslaget. Känns riktigt bra. Känns som man acklimatiserat sig i Superligan nu.
Backen Kim Lundström: – Jag tycker att det har gått bra. Man lär sig mer och mer vad det innebär att spela back. Får man bara lira så spelar det inte så stor roll vart man spelar

Lars-Erik Torp var derbyts kung. Läs mer om det i tidningen. Förra årets derbykung var Erik Ställ. Nu såg han helt förkrossad ut efteråt. Tvära kast kan man säga (ordvits tackarr). Även om det var några billiga mål så hade han inte mycket hjälp av utespelarna.

ooo

Roligast med kvällen var nog allt det som hände i samband med Peter Grönroos mål. Speaker Hasse Andersson menade att han gjorde sitt första superliga-mål. Något som inte stämmer och som Grönroos påpekade efteråt. Hans målgest då? Han kysste Umeå Energis logotype i tron att Dalens klubbmärke satt där.

ooo

Utvecklar lite tankar kring derbyt under morgondagen. Håll ut.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *