Genomgång av herrfyrorna

Division 4. Västerbotten-innebandyns finrum. Serien där de tekniska kvalitéerna vida överskrider alla mentala barriärer. Nej, nu ska vi inte vara såna. Däremot är framförallt division 4 södra hetare än någonsin medan den norra-delen är lika ojämn som Damallsvenskan i fotboll i början av 2000-talet.

Citykamraterna har vunnit alla tretton matcher som spelats och har förkrossande 143-48 i målskillnad. Bloggen ringde upp spelande tränaren Petrus Johansson för ett snack om dominans och epitetet ”gammal är äldst”.

– Vi är ett gäng avdankade spelare som spelat på hög nivå. Många småbarnsföräldrar men vi har ändå hela tiden ställt upp med ett rätt bra lag och framförallt har vi en riktigt bra målvakt i Joel Andersson. Det blir oftast målrika matcher i fyran och då gäller det att hålla tätt bakåt.

Citykamraterna har vunnit serien flera säsonger i rad men tackat nej. Det verkar inte bli någon skillnad i år.
– Vi har inte tagit ställning till det ännu men det lutar väl åt att vi tackar nej i år också. Det har alltid funnits lag som velat gå upp och det är bättre att dem får kliva upp än vi, säger han.

Några av Citykamraternas är Tommy Johansson, Johan Berggren, Jonas Hedin, Daniel Cederhill och Emil Hedlund. En annan Ove Johansson, den gamla Skellefteå- och Iksutränaren som dock lider av ryggproblem.

– Skellefteå IBS/2 nr 97 tyckte jag var riktigt bra när vi mötte dem. Vad heter han? Erik Bergqvist. Han är riktigt bra.

ooo

Om division 4 norra är ”one-man-show” är södra raka motsatsen. Konkurrensen är stor, intrigerna många. Något som kan liknas vid antikens Rom där härskare, patriarker, aristokrater, plebejer och allt vad de hette kämpade om makten.

Här handlar det om fyra lag. TBS, TGC, Vindeln och IBF Dalen.

Tabellen i skrivande stund:

1) TBS Umeå SK – 14 matcher 34 poäng
Nyckelspelare: Johan Boström, Daniel Nygren, Jim Johansson, Niklas Enström, Patrik Gotthardsson.
Kommentar: Bloggen tippar att Thorengruppens andralag kommer stå som seriesegrare när alla 22 omgångar är spelade. Fyran är som bekant en målrik serie och då gäller det att hålla tätt bakåt. Där är TBS helt överlägsna eller vad sägs om 38 insläppta? Tvåan Vindeln har 54 insläppta mål. I grunden Röbäcks framgångsrika P91:or som firade stora triumfer på SM. Spelar en modern innebandy med många avslut i rätt positioner. Förstärkta med GUIF:s Jim Johansson kommer man bli ännu bättre framåt. TBS skulle förmodligen tillhöra övre halvan av trean.
2) TGC IBK – 16 matcher 34 poäng
Nyckelspelare: Magnus Svensson, Tony Kjellsson, Mattias Öster-Waara, Marcus Söderlund.
Kommentar: TGC (Teg, Gammlia, Centrum) är ett Ersboda-influerat gäng som är ”nykomlingar” i serien. Spelare som Magnus Svensson, Tony Kjellsson, Marcus Söderlund, Robin Ölvebrink har alla spelat på hög nivå med ESK. Ett kompisgäng som lever på sin rutin. Har dessutom förstärkt med hårdskjutande Johan Forsberg-Hedlund, tidigare Sandåkern. När mitt lag (SSK/2) mötte TGC, slutade 7-7, bjöd TGC stundtals på bländade innebandy men man tog helt tiden egna avslut, vilket man föll på och tappade onödiga poäng. Kör med hårda nypor och det faller inte alltid i god med domarna i fyran.
3) Vindelns IF – 15 matcher 33 poäng
Nyckelspelare: Lars Vilhelmsson, Robert Lövgren, Johan Röring.
Kommentar: Sjua i fjol. Vindeln har på senare år genomfört en generationsväxling som börjar ta fart. Tvillingarna Erik och Johan Röring två av de nya namnen som kommit upp. Har släppt in näst minst mål och gjort näst mest. Dock har man varit ojämna och tappat onödiga poäng vilket resulterat i tre oavgjorda resultat. Målkungen Lars Vilhelmsson gör mål på allt och Robert Lövgren är en riktigt bra passningsspelare.
4) IBF Dalen – 15 matcher 31 poäng
Nyckelspelare: Kristoffer Karlsson, Filip Persson, Jesper Fransson.
Kommentar: IBK Dalen och Sandåkerns gemensamma satsning som inte gått riktigt som väntat. Tränarposten har varit ett frågetecken mest hela säsongen men sedan Anders Nordin lämnat får spelande tränaren Mikael Thunberg avlastningen av Urban Karlsson eller Jonathan Brolin. Framåt är man bäst i serien, mycket tack vare poängkungen Kristoffer Karlsson, passningsskicklige Filip Persson (född 1994) och allrounde Jesper Fransson. Tappade poäng i sista sekunden mot Vindeln. Imponerande 9-3 seger över TGC i senaste omgången. Går man inte upp denna säsong gör man det bergis nästa istället.

20 omgångar ska spelas. Bloggen tippar hur fyran slutar.
1) TBS
2) IBF Dalen
3) TGC
4) Vindelns IF

Kommentar: TBS tar hem det ganska komfortabelt. IBF Dalen är fyra i dagsläget men har kommit igång alltmer på slutet och Brolin/Karlsson är rätt bra röster i båset. Har dessutom ett överkomligt spelprogram. Såväl TBS som IBF Dalen kan förstärkas på olika sätt. TGC har två matcher mer spelade än TBS och en mer än övriga två. I sista omgången möts Vindeln och TGC. Kan bli en dramatisk en.

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *