Gästblogg: Dalen + Umeå City = SM-guld?

Per Beijar heter nästa gästbloggare. Han spelade den gångna säsongen i Umeå City i SSL, men har nu varvat ner för spel GUIF – klubben i hans hjärta.  Per gjorde ett mycket bra inhopp här på bloggen för drygt två år sedan, och får nu förnyat förtroende.
***
Samma dag som IBK Dalen återtar serieledningen, Umeå City parkerar på femte plats och VK har reportage om Maud och Malte som ställer upp i ur och skur – kommer jag här och skriver ett inlägg där kontentan är att få igång en diskussion om inte Umeå borde satsa på ett lag för att öka möjligheterna att plocka hem framtidens SM-guld. Tajming är allt…
*
Bägge lagen förtjänar stor cred hur de inlett säsongen. City börjar växa in i Superliga-kostymen på flera plan, tycker laget har höjt lägsta-nivån och bjuder inte motståndarna på lika mycket nu som tidigare. Efter hårt arbete från ett fåtal eldsjälar och Gunnar ”Pud” Erikssons intåg har även City som organisation utvecklats till något mycket mer än det var för några år sedan.
*
Konkurrenten Dalen imponerar stort under firma Wirtala/Bodén, synergi-effekten som de skapat är beundransvärd. Att laget har en bra förstafemma har väl knappast undgått någon men jag imponeras mer av andrakedjan med Svahn, Ermling och Max (Wahlgren). Tredjefemman presterar det en tredjefemma ska prestera men som många tredjefemmor inte presterar, de går in och kör match efter match utan att klaga. Tyvärr har Dalen haft en märklig förmåga att toppa formen för tidigt under många säsonger, därför önskar jag för deras skull att de sparar lite krut till slutspelet så vi får se mer än kvartsfinalinnebandy på dessa breddgrader.
*
Umeå är tillsammans med Stockholm och Uppsala de starkaste innebandyfästena vilket kännetecknas av att innebandyförbundet valt att lägga en del av verksamheten här med bl a U19-läger och SDF-SM. På damsidan är IKSU med och driver utveckligen framåt men på herrsidan är vi inte riktigt där än. Tittar man på City och Dalen så imponeras jag utifrån vilka förutsättningar som finns men jag har svårt att se hur något av lagen ska vara en ledande förening i Sverige.
*
Skulle man slå dem samman och få med alla starka resurser på tåget kan det bära riktigt långt, för innebandykunskapen finns här i stan. Även om derbymatcherna är fantastiska föreställningar får jag som åskådare en mer objektiv syn och ser hellre ett lag som år efter år slåss om guldet istället för två medelbra lag. Både City och Dalen har dessutom svårt att höja sina publiksiffror i den takt man önskat, utan någon större insyn gissar jag att sponsorintäkterna ökat i framför allt Citys fall men det är knappast några större summor vi snackar om. De stora höjdarna lyser med sin frånvaro. Hur lockar vi dem? City och Dalen är inom den lilla innebandyvärlden två välkända föreningar men krävs det ett nytt varumärke för att locka höjdare? Eller är vi fördömda som håller på med en idrott som än så länge kanske är för ung i jämförelse med fotboll och hockey?
*
/Per Beijar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *