Pinsamt med Gillek i VM-truppen

Vi tar det i kronologisk ordning den här gången. Umeå City chockstartade i hemmamötet med nuvarande Superligaledaren AIK – från Solna. Jakob Dahlén (som förövrigt fortsätter utvecklas i åt helt rätt håll) gjorde 1-0 innan Peder Viklund utökade till 2-0.

Allt såg bra ut och City klarade att hålla AIK på distans, men då bjöd Gunnar Domeij in gästerna i matchen. Med ett helt ologiskt utkast i mitten gav han bollen till Fredrik Djurling på mittplan som bara traskade rakt fram och sprättade dit 2-1. Hemmalaget vart stirrigt för en sekund, men hängde ändå med bra även om det var solklart att gästerna höll i taktpinnen.

Lite styvt fem minuter senare så presenterade sig matchens kung. Kim Nilsson gjorde sitt första av fem mål(!) i kväll. Fredrik Djurling gjorde två och Emanuel Antener stod för tre assists. Nej, det var Umeå City mot AIK:s superkedja – innehållande inte mindre än fyra landslagsmän. Och då hade man dessutom Karl-Johan Nilsson på bänken (just in case).

Matchen var genomgående rätt jämn i protokollet, men i den första perioden så satte City allt – och då menar jag verkligen allt. Gästerna bytte ut en för kvällen katastrofal Filip Ausmaa till fördel för landslagsmålvakten Patrik Jansson, och då blev det lite stabilare bakåt för gästerna. Gunnar Domeij gjorde långt från sin bästa match i karriären, men många av målen höll hög klass och ofta direktskott som gick in retfullt just under honom, så han valde att byta ut sig själv.

Nej, det här var kvällen där spetskompetensen avgjorde. Gästernas förstafemma var fullkomligt lysande och i hemmalaget hade inte Peter Reinholdt och Erik ”Fson” Forsgren sin bästa kväll. Johan ”Lingon” Lindgren drällde med bollen på Nilssons 5-6-mål och man gör helt enkelt, som ”Dille förklarar i den här webb-tv-intervjun med mig efter matchen, för många misstag.

Plusbetygen i hemmalaget går till Daniel ”Dille” Jernberg, Thomas Holmgren, Jakob Dahlén och Mats Jonsson.

På minussidan hittar vi Gunnar Domeij, Erik Forsgren(som ska tilläggas spelade andra halvan av matchen med en ond fot), Johan ”Lingon” Lindgren och Mattias Mattsson. Den sistnämnde måste börja variera sina avslut. Om jag läst att det kommer avslut 99 gånger av 100 som han är över halvplan så borde motståndarnas försvarare ha läst det också. Ibland måste man få vara hård.

Det blev en kostsam kväll för City. Peter Larsson gjorde illa knäet efter fem minuter och spelar inte till helgen, ”Zingo” (Mikael Zingmark) hoppade in vid skadan på Larsson men började känna av baksida lår, Fson gjorde illa foten men spelade vidare. Hur mår den foten i morgon? Frågetecknen inför mötet med Svenska mästarna är många, som tur var så förlorade ju dem i kväll mot Helsingborg.

Som slutkläm så undrar jag vad i alla skogars namn Kent Göransson tänkte när han tog med David Gillek i VM-truppen? Maken till föredetting som lever på gamla meriter får man leta efter. Kan i ärlighetens namn ge tio namn på rak arm som är bättre än Gillek – framför allt just nu.