Summering av hösten: IBK Dalen herr

Inför årets säsong så fick Håkan Wirtala och Daniel Marklund sig en rejäl utmaning – nämligen att ersätta Ketil Kronberg. Lösningen blev att sätta upp Christian Hjort som forward igen efter förra säsongens backspel. Hjort svarade direkt med att ösa in mål tillsammans med Johan Samuelsson och Peder Bodén i förstafemman.

Laget hade på för hand en stjärnfylld förstafemma som dessutom förstärkts med en pånyttfödd Mattias Wallgren. Backgiganten återvände från Schweiz med ett självförtroende och ett försvarsspel som tillhör de absolut bästa i världen. Till detta så fanns nu även en pondus i spelet som inte fanns innan avresan till alplandet. Att spela honom tillsammans med Nilsberth kändes lika självklart som genialiskt med tanke på deras komplettering av varandra.

Johan Samuelsson har fortsatt sin makalösa utveckling han påbörjade under förra säsongen och är nu en av Sveriges bästa centrar. Peder Bodén, ja – han är helt enkelt Peder Bodén och det räcker väldigt långt i SSL. Näst mest assist genom tiderna i Superligan dessutom – bara totalt omöjligen Mika Kohonen är före i den statistiken.

Men bakom förstafemman såg det smalt ut. Talangerna flödade i Filip Stenmark, Kim Lundström, Victor Öberg och dalasönerna Max Wahlgren och Jonas Svahn – men skulle de klara pressen? Svaret har vi fått och det är positivt.

Om ni börjar med Jonas Svahn så måste han vara på tapeten som årets rookie i landslaget. Snacka om supertalang som kan gå exakt hur långt som helst, med tisdagen i minne så talar det knappast för Jonas missgynnande. Svahn har överträffat alla förväntningar och är – kan nästan låta fjantigt så här tidigt men det är faktiskt sant – inte speciellt långt från a-landslagsplats.

Max Wahlgren
öste in poäng i RIG – och poängskörden som debutant i Superligan är minst sagt godkänd. Tillsammans med Svahn och Wahlgren så hittar vi Anton Ermling. Skellefteåkillen som aldrig varit bättre har blommat ut i sin nya tillvaro och det fullkomligen sprudlar självförtroende ur killen.

Johan Alm har varit stabil och sköter bindeln med bravur tillsammans med backkollegan Filip Stenmark så har de stått för en grymt stabil del i den ryggrad som gjort laget till ett topplag i år. Kim Lundström, Peter Grönroos och Victor Öberg har gjort genomgående bra insatser och alla får godkänt i mina ögon.

På forwardssidan, eller tredjekedjan kanske vi ska säga, så har det varit blandat mellan höga berg och djupa dalar. I tisdagens match mot Falun hade Lars Erik Torp Peter Sundelin och Cedric Rüegsegger det rätt tungt och skapade inte mycket. Samma sak för Peter Sundelin som ändå fick göra sitt första mål för säsongen. Men trots det stillsamma hotet framåt så fyller de en funktion. Sundelin räknar ingen med när de kollar målprotokollet i IDA, men däremot så förväntas han bidra med attityd, rutin, defensiv och energi – det har han gjort.

VM-spelaren Torp har gjort några riktiga toppmatcher, men kommer bort från matcherna ibland. Kul att se när han blixtrar till, men det måste bli oftare. Yngve Nordin visar känsla varje gång han spelar. Tyvärr så gör konkurrensen att han förpassas till tredjefemman, men tänk dig honom i en kreativ omgivning. Hur som helst så tillför han bredd på laget. Sebastian Håkansson har knappt fått spela alls. Tyvärr så har det lilla jag sett av honom i år inte varit SSL-mässigt. Men Dalen har plockat honom till Dalen och då måste de ha sett något som jag inte sett – inte än i alla fall. Där finns mer att önska helt enkelt.

På målvaktssidan så fortsätter Fredrik Hörnkvist att dominera. Han är solklar förstemålvakt och gör det med bravur. Kollade man igenom Innebandymagazinet inför VM så kunde man se att två tränare till och med hade velat ha honom i VM-truppen. Riktigt så högt håller jag honom inte ännu. Det är för svår konkurrens på den posten, speciellt med tanke på vad Jansson visade upp i VM.

Bakom Hörnkvist är det dött lopp i min mening. Martin Rudeström och Peter Löfgren. Två målvakter som är väldigt jämna och som jag kliat mig i huvudet flera gånger för att komma fram till vem jag ser som Dalens nummer två.

Dalen har hur som helst gjort en riktigt bra säsong. Fortsätter man på den inslagna vägen så kan laget mycket väl ta sig till en semifinal. Givetvis beroende på motståndet. Spänning att vänta. Dessutom en extra krydda om laget skulle få spela slutspel i nya hallen. Den inramningen vill jag inte missa.

Spelarbetyg:

*****
Mattias Wallgren

****
Robin Nilsberth, Filip Stenmark, Christian Hjort, Johan Samuelsson, Jonas Svahn, Max Wahlgren, Fredrik Hörnkvist, Anton Ermling

***
Peder Bodén, Yngve Nordin, Kim Lundström, Peter Grönroos, Johan Alm, Victor Öberg,

**
Lars Erik Torp, Peter Sundelin, Cedric Rüegsegger, Martin Rudeström, Peter Löfgren

*
Sebastian Håkansson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *