Helgsummering

Den här tidiga måndagsmorgonen väljer jag att börja med damettan, där samtliga lokala lag var nere i södra Sverige.

Iksu Ungdom mötte serietvåan Sten Sture och föll knappt med 6-4 efter att ha tappat matchen i slutperioden. Noterbart är att vid ställningen 4-3 till hemmalaget hade Iksu chansen i powerplay, men istället gjorde Sten Sture mål i boxplay på en kontring till 5-3, vilket i slutändan blev ett väldigt dyrbart mål att släppa in. Sista målet, 6-4, kom i tom kasse.

Trots förlusten är det starkt av unga Iksu att pressa ett så pass etablerat topplag på bortaplan. Caroline Lundmark satte två av målen, Sofia Strand ett, och sistamålet var ett självmål.

**

Även Umeå City var nere i den där staden som är känd för sitt goda dricksvatten för match mot FBC Uppsala. Det var enligt rapporterna en match för slitvargar snarare än lirare. Lagen följdes åt hela vägen och gjorde varsitt mål per period vilket ledde till slutresultatet 3-3. Förlängningen slutade mållös och därmed fick City vända tillbaka till Umeå med en rätt välmeriterad poäng från denna svåra bortamatch.

Marie ”Släggan” Häggström fortsätter att leverera – två nya mål, och dessutom en assist, från hennes klubba.  Malin Strömberg gjorde sitt tionde mål för säsongen och fortsätter att övertyga.

**

IBF Dalen kunde via en grym inledning ro hem en relativt enkel seger mot bottenlaget Alunda. Slutresultatet skrevs till 3-7 och vi noterar att speedkulan Malin Bäckström gjorde hattrick för Dalen. Hennes tre första mål för säsongen dessutom!

I övrigt var det fyra enmålsskyttar i Malin Hall, Moa Boström, Josefine Sjöstrand och Malin Edfors.

IBF Dalen har verkligen övertygat på mig den här säsongen. Just nu ligger laget femma i tabellen, långt mycket högre än vad jag hade kunnat förutspå. Någon nedflyttning är det verkligen inte tal om i varje fall.

*

Sista länslaget som var i farten var RIG Umeå, som åkte dit rejält mot seriesuveränen Sala Silverstaden. Superlöftet Caroline Deutgen gjorde fyra mål för RIG men det var ingenting jämfört med hemmalagets superstjärna Helena Lundqvist som gjorde… ELVA MÅL!! Det är ju helt otroligt…

Därmed slår Helena Lundqvist nytt målrekord i damettan. Ett rekord som hon dessutom redan har hunnit slå en gång tidigare den här säsongen… Helena och kollegan Madelene Backlund är onekligen alldeles för bra för division I, men som det ser ut nu så blir det ju Elitserien hur som helst nästa säsong. Om Sala Silverstaden mot förmodan misslyckas med att avancera så lär kontraktsförslagen hagla in från alla håll och kanter till denna duo.

Vi noterar även att Josefin Wallberg hängde två för RIG och Emelie Jansson ett.

*

I herrettan spelades bara tre matcher med länslag under helgen. Det har ju nämligen varit en del matcher under veckan vilket gör det tunnare på helgen.

Vi i Thorengruppen begav oss ner till Östersund för match mot svårspelade Jemtland Innebandy – ett av många lag som helt plötsligt dragits in i den bisarra bottenstriden.

Vi släppte in mål redan i första bytet, men kvitterade direkt i bytet efter genom Andreas Carlbom, som var märkbart på tårna efter hyllningssången. Tre mål blev det från ”Calles” sticka.

Målen fortsatte sedan att hagla in i båda kassarna innan det till slut lugnade ner sig i tredje perioden. Slutresultatet skrevs till 11-6 i Thorens favör, som därmed tog sin fjortonde raka seger samtidigt som man fick revansch för förlusten där i fjol.

*

Spöland är tillbaka på vinnartåget igen efter att ha besegrat uppstickaren Luleå med 6-4 på hemmaplan. Efter första perioden ledde dock gästerna med 0-2 och det höll på att gå illa. Men till slut vaknade Spöland, naturligtvis med bröderna Schäfer i spetsen, till liv och vände på steken. Olof gjorde 3+2 vilket säger en hel del om hur viktig han är för laget. Brorsan Henke satte två av kassarna, och den rutinerade Niklas Nordström satte ett.

En viktig vinst för Spöland som efter en minst sagt lovande inledning har haft en rejäl svacka och blivit inblandade i den förhatliga bottenstriden.

*

Nu kommer vi till en match som nästan gör att jag skäms. Umeå IK lyckades nämligen med konststycket att förlora med 17-9 mot Hudik och man kan ju fråga sig om det var handboll eller innebandy som spelades. Redan efter elva minuter hade UIK släppt in sju mål, och efter första perioden stod det 9-4 till Hudik – ett resultat som mycket väl hade kunnat vara ett slutresultat.

Det mest komiska med matchen, förutom slutresultatet då om man väljer att skratta istället för att gråta åt siffrorna, var att Jakob Jonsson, seriens poängkung, fick nöja sig med endast 0+1 på 34 möjliga poäng.

UIK:s försvarsspel ska vi väl försöka att inte nämna, utan vi konstaterar istället att det fanns tre stycken tvåmålsskyttar i laget – Markus Eliasson, Hampus Johansson och Patrik Andersson.

Plus även till inhoppande målvakten Philip Volny.

*

I Allsvenskan spelade ju Sandåkern i fredags mot Granlo BK. Den matchen har kollegan Lindberg behandlat i det här inlägget:

”Grinigt och högljutt på Iksu”

Där kan ni läsa allt om den matchen och dessutom se Joel Bäckströms straffmiss.

Som om Sandåkerns förlust inte vore nog så skrällvann Handen mot Visby hemma med 8-4 och försvårade därmed Sandåkerns till synes omöjliga uppgift att ta sig över strecket ännu mer.

Ta en titt på tabellen: HÄR!

*

Avslutningsvis ska vi då behandla matcherna i herrtvåan.

Först noterar vi att Strand tog sin första vinst för säsongen mot IBK Ersboda på hemmaplan. 11-9 skrevs slutresultatet till. Christoffer Svensson hängde fyra kassar för sitt Strand och för Ersboda gjorde Andre Nilsson hattrick. Kul för Strand att efter en oavgjord och tretton förluster äntligen få känna på segerns sötma.

*

Spif tog emot GUIF i ett lokalt derby på Iksu. Om Hudik – UIK var en misstänkt handbollsmatch så verkar detta ha varit en misstänkt fotbollsmatch. GUIF vann nämligen med 1-2, vilket för mig är ett väldigt skumt resultat med tanke på den skjut- och spring-innebandyn som SPIF normalt sett förespråkar.

Men antagligen är även det här resultatet ett tecken på Spifs oberäknelighet. Petter Lundström och Kristoffer Strandberg gav GUIF en 2-0 ledning i första perioden vilket alltså räckte till seger. Erik Spade var den som satte Spifs enda mål i matchen.

Därmed leder GUIF fortfarande serien på 36 poäng, två poäng före Vildmännen och dessutom har GUIF en match mindre spelad.

*

Vildmännen gjorde dock vad som krävdes i den tuffa bortamatchen mot Hörnefors. 4-6 slutade matchen och det var förvånansvärt låga siffror. Samuel Karlsson var dock på målhumör och satte fem kassar. Poängkungen Petter Eriksson tycktes dock ha vaknat på fel sida – ”bara” 0+1 från hans sticka.

Hörnefors hade fyra enmålskyttar i Erik Vähä, Joakim Berggren, Jesper Bäckström och Johan Königsson.

*

Även Gamla Stan gjorde vad som krävdes för att haka på serieledarna GUIF. Detta genom att ta en fin skalp på Elofssonhallen mot TBS. 4-8 slutade matchen som enligt protokollet och rapporterna blev lite grinig mot slutet. TBS tog ledningen med 1-0 men efter det fanns det inte mycket glädjeämnen i hemmalaget.

I tredje perioden var TBS på väg tillbaka och reducerade till 3-6 och 4-6 i inledningen av den tredje perioden men då blev Samuel Nordin i hemmalaget utvisad fem minuter och då kunde gästerna gå ifrån igen istället.

Bröderna Karlstén skrapade ihop nio poäng tillsammans och fortsätter att vara livsviktiga för sitt lag i jakten om seriesegern. Kul, men samtidigt lite förvånande, att två killar med så extremt mycket lir men samtidigt rätt begränsad fysik kan lyckas så pass bra.

Tyvärr har jag inte fått se duons briljans med egna ögon den här säsongen. Jag har bara sett dom i en match och det var mot Vildmännen – och då var båda bleka.

*

Avslutningsvis matchen mellan Täfteå och Obbola. En spännande, svängig och målrik tillställning som slutade med seger för Täfteå med 10-8. Erik Zakrisson deltog för gästerna och gjorde fyra poäng. I hemmalaget gjorde rivjärnet Andreas Olofsson och Jonas Axelsson mål var.

I och med segern utökar Täfteå gapet ner till de två bottenlagen Skellefteå IBS och Strand. Obbola däremot, fortsättningsvis utan Jimmy Lundström, fortsätter att falla i tabellen efter en lovande inledning på säsongen.

*

Det var allt denna helgsummering hade att bjuda på.

Ett sätt att krydda dessa inlägg vore om ni spelare, tränare, ledare, föräldrar som har ett samband med alla dessa lag började maila in mobilbilder från matcherna. Uppställda mobilbilder på målskyttarna i matchen funkar tillexempel alltid, och kan med lätthet mailas in till oss här på bloggen med dagens teknik.

[email protected]
[email protected]

Det fungerar naturligtvis även att mms:a in bilder till mig på:

070 306 51 50.

Ser fram emot hjälp med detta, så gör vi helgsummeringarna än mer läsvärda!

3 kommentarer

  1. Angående det ”komiska” med Jacke Jonsson i H/B’s match mot Umeå IK.
    Jacke var sjuk och hoppade in i ett byte (5 mot 4) för att hålla poängsviten vid liv.
    Han behövde inte så många sekunder….
    Hade han varit med så hade det med all säkerhet blivit 2-siffrig poängskörd.

  2. Vore kul om den ”sämsta” herr serien div 3 omnämdes någon gång.

    Finns ju en hel drös av lag som skulle klara sig bra i super2an

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *