Vi har sett det förut….


Hela säsongen har man hört Umeåbor som tagit IBK Dalen om ryggen när folk utifrån sett förbi lagets framfart den här säsongen och insett att laget hade ett bäst före-datum – och att det närmade sig fort. Den senaste tiden har Dalen stött på både Warberg, AIK, Storvreta och Täby. I efterhand kan man enkelt summera att det börjar lukta illa runt laget. Och kanske är det dags att inse att laget levt på lånad tid.

I dagens match mot Täby föll laget ihop som ett inoljat korthus direkt Rasmus Sundstedt gjorde 2-2. Och det sjuka är inte att man förlorar mot Täby borta – det är sättet de gör det på. Laget skötte verkligen försvarsinsatsen i två perioder, men efter två – måste laget trott att matchen var slut, för sen stämde ingenting.

Mattias Wallgren och Johan Alm, som tidigare i matchen spelat stabilt och resolut bakåt, började slarva i både positions-, närkamps- och försvarsspel i allmänhet. Flera spelare liksom bara försvinner ur matchen och här ska egentligen namn nämnas, men jag tror att samtliga spelare förstår sin egen insats. För nu måste det hända något om inte historien ska upprepa sig, allt som var bra med Dalen före jul är bortblåst. De har inte samma fart i kontringarna, bakomryggenpassningar och mellanbenendrop växlas med intentioner och ageranden som enbart görs av spelare som tror att de är bättre än vad de egentligen är.

Anledningen till att laget var så pass bra som de faktiskt var i höstas – var att laget var ödmjuka, hade en defensiv som var bland de bästa i landet och framför allt så backcheckade man på ett sätt som de är väldigt långt från att göra just nu. Nej, laget måste se sig i spegeln och fundera på varför man slutat spela med den ödmjukhet man hade inför uppgiften då säsongen startade. Man visste att man inte hade Ketil Kronberg eller Matthias Hofbauer att falla tillbaka på.

Man kan inte förvänta sig att andra ska göra det. Max Wahlgren och Jonas Svahn är för unga att luta mot då det blåser och det bevisas inte minst i dag. Båda har haft strålande säsonger, men med den ringa åldern följer även större svajningar på formkurvan.

Kolla i spegeln, inse att det krävs 105 procent i varje match – inte 90 procent och redan där är mycket vunnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *