Min syn på kvällens kamp


Fredagen har gjort entré. Den stora dagen är här – den största dagen för innebandyn i Umeå så här långt den här säsongen. Dagen D. Dalen ligger i skyttegravarna runt Omaha beach och inväntar de anfallande Iksuspelarna som ännu är ute på djupt vatten.

Veckan har inneburit minutiösa förberedelser för att kunna vara på topp och för att möta all press som varit på båda lag under veckan. Att Dalen skulle kunna försvara sitt mål och vinna en match var mer än jag hade kunnat ana, men hatten är avtagen och nu ska det göras igen. Det finns ett klassiskt uttal i fotbollsvärlden – kanske även används i andra sporter men då utom min kännedom – att första gången är lätt, men det är den andra gången som lagets karaktär får sin allvarliga prövning. Då gäller det säsonger, men nu gäller det kvartfinaler.

I mina ögon så ser jag inte hur Dalen ska kunna göra en sådan höjdarmatch som man gjorde i söndags och få allt att stämma lika väl i dag. Jag tror att Iksu kommer gå inom sig själva och inse vad som behövs. Man måste bevisa för samtliga inne i Iksu i dag att man faktiskt är en SM-guldkandidat. Det var man inte i söndag kan jag lova.

Jag har plockat ut fem nycklar till vem som kommer gå vinnande ur den här striden.

Målvaktsspelet

Malin Marklund har inlett stabilt, men har fortfarande en bit kvar i sin kapacitet och jag lovar att är det någon gång det är dags att plocka fram det, Malin – är det i dag du ska göra det. Malin Alfredsson får ursäkta, hon var faktiskt usel senast och det har såklart gjort att det ställts en fråga gällande hennes form. Affe har gjort en grym säsong, men måste upp till första matchens klass om Iksu ska ta det här.

Starten

4-0 till hemmalaget i båda matcherna så här långt efter att 30 minuter spelats. Efter söndagens match så är det bevisat hur oerhört viktig starten kommer bli i den här matchen. Skulle IBK Dalen få ledningen med ett eller till och med två mål, ja då börjar frustrationen sprida sig och Iksu kan få hjärnspöken om alla rubriker gällande deras fiasko redan då. Men skulle däremot Iksu få en ledning så tror jag att luften kan gå ur IBK Dalen och det faktiskt kan rinna iväg till att bli fyra-fem måls differens.

Publiken

Iksu hade en fullkomligt magisk inramning till matchen senast. Jag satt – på den nya förbättrade och komfortabla pressläktaren och bara myste med kollegor och konkurrenter (inte för att jag tycker vi har speciellt mycket konkurrens på innebandyfronten, men) – och förundrades över hur ett intro och en sådan inledning kan beröra så mycket. Men det är klart, det är bara att se första minuten av årets SVT-OS-krönika så börjar man ju lipa och kanske är det samma taktik man använt på Iksu – men nu med motivation och pepp som stämningsribba.

Skallarna
Starten påverkar såklart här med. Men i en match av den här digniteten så gäller det att ha psyket på rätt plats. Det är nu matchvinnarna ska kliva fram – det är nu ledarna i laget testas, såväl de på bänken som de på planen. Jag skulle säga att Linn Lundström kommer bli absolut viktigast i gästerna med hennes driv och engagemang. I Iksu kommer såklart Emelie Wibron, Sussane Ekblom och Victoria Wikström bli oerhört viktiga. Sussi för hennes rutin och ledarförmåga och Empa samt Vickan för deras förmåga att förändra en match helt på egen hand. Det är nu de spelarna måste kliva fram. Men den absolut viktigaste aktören i den här kvartsfinalen står i Dalenmålet och heter Malin Marklund. Nog med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *