Byte av domare till seklets match i Umeå


Kvartsfinalserien mellan Iksu och Dalen har eskalerat utöver alla möjliga förväntningar. Trycket mellan fansen har hettats till genom bloggen och de omåttligt populära gästbloggarna har gjort att vi blivit tvungna att neka flera kommentarer som helt enkelt inte är varken konkreta eller lämpliga för våra yngre läsare att ta del av.

På allvar tror jag inte ens Dalenspelarna själva, på fullaste allvar, trodde att man skulle kunna tvinga fram en femte avgörande match mot Iksu, men den prestation man stått för är inget annat än heroiskt och riktigt imponerande. Iksu har inte alls levt upp till favorittrycket. Den tredje matchen gjorde man det, men en och en halv match räcker inte för att göra någon nöjd.

Men nu inväntar vi en femte match i ett kokande Iksu där fansen kommer kastas mellan hopp och förtvivlan.

Vi kan nog konstatera att fokuseringen på domarduon Janika Aho och Michaela Pålsson blivit rätt extrem. Det unga och relativt orutinerade domarparet har ställts inför en betydligt svårare matchserie än vad någon kunde förvänta sig. Det har varit tre relativt tajta och griniga matcher där publiktryck, påfrestningar från upphetsade tränare, ledare, media och publik blivit tuffare än de någonsin stött på tidigare i sina unga år och karriärer.

På fredag väntar kanske den hetaste matchen som spelats i Umeå på sekel. En femte avgörande kvartsfinal där de gigantiska favoriterna riskerar att floppa något enorm, samtidigt som uppstickare, lilla lillasyster Dalen, har möjlighet att stå för en skräll i klass med den AIK-hockey stod för förra veckan.

Fokuseringen på matchen från oss i media kommer vara otroligt stor, hallen kommer vara utsåld med bra marginal samtidigt som folks förväntningar kommer att göra att den besvikelse som möts, vilket lag man än har sympatier för, kommer vara rejäl.

Bloggen kan i och med det tryck som är på matchen och den otroliga vikt som matchen har och den press som ställs på domarparet, meddela att förbundet i samråd med Janika Aho och Michaela Pålsson valt att byta ut domarparet till det mer rutinerade domarparet Anders Blomqvist och Anders Lindqvist, som tillsammans har över 600 elitseriematcher i bagaget och som just dömt klart matchserien mellan Pixbo Wallenstam och IBF Falun.

Frågar du mig så tror jag att det här är ett beslut som faller rätt i handsken för både domarparen själva och för båda de inblandade lagen och deras ledare. Tjejerna har haft det riktigt tufft och för att de ska kunna ta lärdom av kvartsfinalserien och utvecklas i sina domarkarriärer utan att knäckas av den massiva pressen så tror jag att det här var ett korrekt beslut från Aho och Pålsson.

Jag har gått rätt hårt åt duon och jag hoppas att de inte tagit åt sig personligen utan att jag helt enkelt vädrat min åsikt om deras bedömning i två av matcherna. Jag är egentligen emot att sätta för stor fokusering på domarna, som ni har kunnat läsa här på bloggen tidigare under säsongen, men jag håller dock stenhårt på att få uttrycka min åsikt och det kommer jag inte tumma på för någon, vare sig folk inte håller med eller inte vill att den ska uttryckas i ett så publikt och trafikerat forum. Spelare på elitnivå hyllas ofta här på bloggen och om de gör en dålig match i mitt tycke kommer man få höra det vare sig man vill eller inte. Hur man sen reagerar på det är ju upp till var och en, men kan man inte ta kritik för sin insats på planen utan att ta det personligt så är man nog ute på väldigt tunn is.

Jag träffade Aho och Pålsson på flygplatsen dagen efter matchen och då hade de läst vad jag skrivit och såg inte sura ut för det – det gillar jag. Elitspelare i hockey är inge vidare på att ta sådant, men innebandyspelare däremot brukar ha högt i tak.

Jag ogillar starkt att jag inte kan se matchen på plats i och med att jag befinner mig på resande fot, men jag tror att det är rätt väg att vandra att man visar tydligt vilken vikt man lägger på att få bästa möjliga domare till en så viktig match, det titulerar jag gärna – det är min åsikt, den jag så gärna delar med mig av.

5 kommentarer

  1. Vad roligt om domare kunde få beröm någon gång också när de är bra, och inte bara totalsågas för ett eller två misstag per match. Hade spelare behandlats på samma sätt av coacher och medspelare så hade innebandy knappas haft så många spelare.

    En spelare kan få bra betyg bara de sliter men en domare verkar bara få två omdömen, inget alls eller dålig.

  2. Respekt?:
    Om en spelare är dålig blir han bänkad. Om en tränar inte presterar så blir han sparkad. Vad är det du gnäller om? Att domarna inte fixar att göra det jobb som dom får betalt för? Ska man inte kunna förlita sig på att domarna presterar. Dom som har bättre betalt än många spelare. Domare ska inte leva i en skyddad verkstad, om dom inte prestera, vad ska dom då göra på en innebandyplan?

  3. Jonas!
    Jag menade inte att domarna ska skyddas till varje pris, men ser sällan spelare bli bänkade efter ett eller två felpass. Eller hör publiken bua när en spelare missar mål vid skott.
    En domare gör ca 600 bedömningar per match, vissa blir fel, det är bara mänskligt. Men säg att felprocenten är 1 %, då blir det 6 fel per match. Och då tycker publik, spelare och ledare att det är för mycket. Gör samma bedömning på en spelare och kräv att 99% av dina pass ska sitta på bladet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *