Femman måste bort

Det var ju tv-match igår mellan Storvreta och Caperiotäby på TV4 Sport. En match som många av er säkert har missat med tanke på att Dalen spelade samtidigt.

Hursomhelst, för andra matchen i rad drabbades Caperiotäby av en femminutersutvisning. Detta sedan Rickie Hyvärinen haft armbågen högt upp i en kampsituation på tiden 20.00 i slutet av den andra perioden. På reprisbilderna ser man en onödig satsning från storstjärnan, men man ser samtidigt att den ”drabbade”, Jesper Berggren i Storvreta, knappt reagerar och inte ens rör en min. En tveksam tvåa hade jag kunnat köpa, men att det blir fem minuter känns bara pinsamt.

Pinsamt dels för att Rickies förseelse inte förtjänade fem minuter (enligt mig då) och dessutom pinsamt eftersom innebandyn fortfarande har kvar detta medeltida straff. I går gjorde Storvreta förvisso ”bara” ett mål under den utvisningen, men fem minuter av perioden ”försvinner” ju för Caperiotäbys del.

Självklart måste det finnas ett tuffare straff än en tvåa. Det är vi nog alla överens om. Men att samma spelare ska sitta fem minuter oavsett hur många mål det andra laget gör i powerplay känns väldigt tveksamt. I princip kan ju i så fall en utvisning, en enda förseelse, avgöra en hel match om man ska hårdra det. Då ser jag hellre att individen straffas hårdare än laget för sin förseelse, kanske en 2+10 eller en 2+2+10, så att motståndarna max kan göra två mål i powerplay. På så sätt kan inte hela laget drabbas lika hårt av en enda spelares gärning, eller en domares felbeslut.

Vad tycker ni läsare om ”femman”? Fyller den någon funktion? Ska regelsystemet förändras och i så fall hur? Skriv gärna en kommentar här nedan.  

***

Annars om matchen då? Ja, det var en helt fantastiskt bra slutspelsmatch. Tempot var rasande högt och intensiteten påminde mig faktiskt om VM-finalen i Finland tidigare under säsongen. En spelare som verkligen imponerade på mig var kaptenen Andreas Ackevi. För mig är han given i landslaget. Han var fullständigt dominant och sprang som en iller runt hela banan. Dessutom har han riktigt fina och snabba handleder. Sedan är han kanske inte alltid världens mest sympatiska person på planen, men rent sportsligt har han enligt mig definitivt allt som krävs för en plats i landslaget.

Kul även att än en gång få se prov på Magnus Jäderlunds unika coachning. Den här gången räckte det inte hela vägen fram, men han har verkligen fingertoppskänsla i sitt matchande av laget. Som i går då han helt plötsligt slänger in Nicklas Hedengran som nästan omgående svarar med ett skott rätt upp i krysset.

I Storvreta handlade det mesta om Mika Kohonen. Någon som är förvånad? Den sympatiske finländaren stod för sex poäng på sju av målen och det säger väl allt om hans insats. Styrningen till matchavgörande 7-5 var grymt läcker. Har även i flera år förundrats över Hannes Öhmans förmåga att alltid vara bra när det gäller. Så fort det blir slutspel brinner det i ögonen på honom och han ser verkligen ut att älska situationen.

Man måste även passa på att berömma landslagsbacken Mattias Samuelsson som hade en viktig del i ”Vretas” seger. Vid ett tillfälle sprang han förbi Patrik Hagberg och Ackevi som om duon vore koner.

Nåväl, Storvreta vann och gick därmed vidare. Personligen tycker jag det känns tråkigt att ett så profilstarkt och underhållande lag som Caperiotäby nu är utslaget, men 3-0 i matcher talar sitt tydliga språk och Storvreta har ju en hel del profiler också. Nu blir det spännande att se vilket lag som fjolårsmästaren får möta i semifinal.

11 kommentarer

  1. Håller med dig! 5 minutersutvisning passar verkligen inte in i en idrott som innebandy där det är så pass ”enkelt” att göra mål. Har liknande åsikter i min blogg, kolla gärna in den!

  2. Det är inte domarnas fel att spelare går över gränsen. 5 min behövs så det håller sig till innebandy och de fula överfallen vi såg för många år sedan försvinner och det blir lirarnas sport och inte de fula spelarnas.

  3. Jag håller inte med dig, jag anser att laget ska straffas i FEM minuter som det är nu. Om spelaren skulle drabbas mera än laget skulle det innebära att man kan skicka ut en finnig biffig fjunis för att sänka motståndarnas storstjärna, och nästan utan att det drabbar laget utan till största delen bara junisen, vill vi ha en sån utveckling? Inte jag iaf.

  4. Legenden: Det var faktiskt ett bra argument. Men tycker du även att laget som får powerplay ska kunna göra hur många mål som helst? Borde man inte kunna komma med något mellanting mellan en tvåa och en femma? Det känns som det skiljer bra mycket mer mellan straffen än vad det ofta gör mellan två förseelser som ger två minuter respektive fem min.

  5. Tycker man kan följa ishockeyns 2+2 istället. Där är 5 minuter vid matchstraff och det kan också följas (vet ej hur det är nu).

  6. Håller med Risky, Hyvärinnen borde inte ha fått spela vidare. Det var inte själva träffen utan avsikten att skada som borde ha skickat han från plan. Sen har du ju helt fel ang. Ackevi, han skall inte spela i vårat landslag. Han är ju pinsam. Ett riktigt svin ute på plan, springer omkring och divar sig å spelar fult.

  7. Håller helt med David Karlsson, 5 minutersutvisning skall vara kvar vi vill väl inte att innebandyn skall bli någon kopia av hockeyn. Nej låt innebandyn förbli lirarnas sport.Ett bra exempel härifrån Umeå är väl Sundelins skada,han fick minst 2 matchers ”avstängning” och Pixbo spelaren 2 min.Är det okey för er som vill ta bort femman.För enligt er skulle ju Pixbo spelaren fått 2+2 plus ev 10 min.

  8. Kan bara hålla med Jacke, givetvis så måste femman bort. Omvandla sedan dom ”grövsta” femminutarna till matchstraff och PP i 2+2 minuter alternativt 5 minuter med möjlighet att max kunna göra två mål innan den som sitter av straffet får komma in.

    Dom ”mindre grova” förseelserna som idag leder till 5 minuter görs till vanliga 2or.

    Andra regler som borde göras om:
    1. Ta bort förseelsen liggande spel…
    2. Ta bort förseelsen fotpass.
    3. Ändra gränsen för hög klubba till åtminstone ovanför midjehöjd.
    4. Tillåt slag på motståndarnas blad men inte på deras skaft.

  9. erik: Om du såg matchen mot Storvreta så var det ganska uppenbart att Ackevi håller landslagsklass. Han var en av de absolut bästa på hela banan inklusive Kohonen. Du kan ju förresten se höjdpunkter från matchen och se hans prestationer.
    Sedan kanske det hade varit bra och nyttigt att ha ett ”svin” på planen mot Finland då en hel del spelare vek ner sig eller inte hängde med i tempot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *