SSL-tippning: plats 1.


Det är långt ifrån enkelt att tippa SSL den kommande säsongen. Mycket har hänt i lagen och det är svårt att sia om vad som kommer falla väl ut och inte. Men här nedan har vi i alla fall min tabell av säsongen 2011/2012 som kommer att fyllas på dagligen. Jag börjar med tabelljumbon och vandrar sakta men säkert uppåt. Nu har vi hunnit till plats 2.

1. STORVRETA
Kommentar:
Till skillnad från de andra ”giganterna” har Storvreta i princip samma trupp kvar som vann SM-guldet. Och det råder ingen tvekan om vad den truppen kan. För mig var det enkelt och lättmotiverat att placera Storvreta i topp.
I helgen förlorade de dock en träningsmatch mot Mullsjö, vilket knappast imponerar, men försäsong är som bekant försäsong.


2. WARBERG
Kommentar:
Liksom AIK har även Warberg tappat en hel drös viktiga spelare. Dessutom blev det ju ingenting av supervärvningen Patrik Andersson.  Jim Canerstam och Mathias ”Bult” Larsson slutar och det är ju i princip omöjligt att ersätta den duon. Även den överskattade tjecken Ales Zalesny har tackat för sig. Kimmo Eskelinen är dock tillbaka för att försöka axla Bults mantel.  Det lär han lyckas hyfsat med även om Bult är Bult. Jag kan köpa att några tycker att jag tror för mycket om Warberg, men hela klubben andas vinnarmentalitet och de kommer fortfarande att vara väldigt obehagliga att möta i sin egen borg. 

3. IBK DALEN
Kommentar:
I fjol var det en skräll att IBK Dalen slutade trea i SSL. I år tycker jag att man kan förvänta sig det. Fjolårets trupp är så gott som intakt och lägg på bästa tänkbara krydda i form av Ketil Kronberg och Alexander Bodén på det så har du en av SSL:s bästa trupper. Det enda jag egentligen saknar är en riktigt bra rightback till andrafemman.
Dalen är dessutom traditionellt bra i seriespel och väldigt väl förberedda från starten av serien (ofta t.o.m bättre i början av serien än i slutet) så en topplacering i SSL är vad jag förväntar mig. På tal om förväntningar så förväntar jag mig även att laget slaktar kvartsfinalspöket väl i slutspelet. Väl i semin kan allt hända.

4. CAPERIOTÄBY FC
Kommentar:
Har haft relativt lite spelaromsättning i truppen om man jämför med de andra lagen. I fjol var laget förvånansvärt trötta i seriespelet men de slutade ändå femma till sist vilket vittnar om kvaliteten som finns i truppen.
De har värvat in Mikael Karlsson (återstår dock att se om han hinner byta lag någon fler gång innan serien startar), förre City-backen Mathias Hagert och tre spelare från talangfabriken Odelberg IBK.
På minuskontot en del breddspelare som Jesper Måwe, Michel Kamerer och Thomas Alm. Men kvar finns den viktigaste spetskvaliteten och detta kryddat med en Micke Karlsson på spelhumör kan bli hur intressant som helst.

5. AIK
Kommentar: Stormakten AIK har tappat en hel drös spelare. Bland spelarförlusterna finns trotjänarna Kristoffer Kranberg, Peter Fischerström, Fredrik Djurling ochMats Carlsson. Dessutom har de tappat David Gillek, Talme-bröderna, Emanuel Antener och tränaren Ulf Hallstensson.  Otroligt tunga tapp på papperet.
På pluskontot hittar vi igen Mikael Zingmark som ska bli väldigt spännande att följa i gnagets tröja. De har även värvat Johan Bengtsson från Warberg, och Mika Packalén som ny tränare.
Personligen ser jag fram emot att se detta ”nya” AIK. Det är en väldig uppfräschning som har skett i truppen och på sikt tror jag att det kan bli riktigt bra. Det kommer dock ta ett tag att få ordning på grejerna och därför slutar AIK ”bara” femma i tabellen.

6. HELSINGBORG
Kommentar: Laget missade slutspelet i fjol och har nu rustat upp rejält inför den kommande säsongen. Gamle förbundskaptenen Kent Göransson bildar tillsammans med Vidar Jonsson ett riktigt intressant tränarpar, finske stormålvakten Henri Toivoniemi har anslutit från SSV, och vi noterar även Max Wahlgren bland de många nyförvärven. Noterbart är också att Alexander Nede är tillbaka i laget. Bland spelarförlusterna är Santu Manner den mest noterbara. Han återvänder till Finland och SSV.
En sjätteplats kanske är något optimistiskt, men jag tror på detta ”nya” Helsingborg och de kommer i alla fall garanterat att gå till slutspel den här säsongen.

7. PIXBO
Kommentar:
Pixbo känns som ett väldigt givet slutspelslag trots att jag ”bara” placerar dem på sjundeplats. Har tappat Vidar Jonsson som tränare och istället fått in David Jansson från schweiziska Floorball Köniz. Jansson tar även med sig backen Florian Kuchen från Köniz. Pixbo kom sjua i fjol och efter att ha gått i stort sett +/- 0 på Silly Season så tror jag på en liknande placering i år. Pixbo var ju även det lag som slog ut IBK Dalen i kvartsfinalerna. I år tror jag dock att polkagrisgängets slutspelsäventyr slutar i kvartsfinalerna.

8. FALUN
Kommentar:
För mig känns det faktiskt rätt givet vilka åtta lag som går till slutspel. Falun är enligt mig klart bättre än samtliga lag jag tippat mellan 9-14. Men även om slutspelslagen känns givna så känns det långt ifrån givet hur placeringarna 1-8 blir. Falun tror jag dock kommer få nöja sig med en åttondeplats.
De har värvat vår bekante Alexander Rudd som det ska bli intressant att följa i SSL. Även Daniel Dalbjer är en intressant spelare att följa.
Bland spelarförlusterna noterar vi att rutin försvunnit i form av Andreas Johansson och Christian Wagneryd. Backtalagen Jack Qvist har flyttat hem till Surahammar och landslagsmeriterade Kristoffer Asp har gått till Granlo.

————————————————————————–

9. SIRIUS
Kommentar:
Sirius, numera utan ex-Dalentränaren Lars Jedheim, tror jag missar slutspelet även i år. I fjol slutade laget tia, med sju poäng upp till slutspelsstrecket, och mycket talar för en liknande placering i år även om laget är ganska klart bättre än lagen jag tippat på platserna 14-10. Fyra spelare från FBC Uppsala har anslutit, däribland den eviga målvaktstalangen Petter Nilsson, och dessutom har laget ett nytt tränarpar från Tyresö Trollbäcken i form av Viktor Matsenius och Mathias Öslund. Bland spelarförlusterna noterar vi skarpskytten Billy Nilsson som vänder hem till Gävle.

10. LINKÖPING
Kommentar:
Många äckliga golv har man hört talas om och spelat på men inget golv var nog så legendariskt och omtalat som Linköpings sega (vidriga) gummimatta. Nu är det dock utbytt. Detta är givetvis en nackdel för laget. Dessutom har tränaren och bloggkollegan Stefan Hedlund lämnat skutan och jag tror att han låg bakom mycket av succén förra säsongen.
Landslagsforwarden Martin Karlsson finns dock kvar, trots ivriga locktoner från toppklubbarna, och han är en pådrivare och klasspelare i ett. Någon upprepning av slutspelsskrällen blir det inte i år, men jag tror inte att Linköping ska behöva bli inblandat i bottenstriden på allvar.

11. HIDE-A-LITE MULLSJÖ
Kommentar:
Här ska jag vara ärlig och säga att jag mest gått på magkänsla. Mullsjö är svårplacerat och troligen det lag som jag har sämst koll på. Laget kan egentligen sluta lite varstans mellan plats 10-14 – dock aldrig högre än tia i min bok. David Gillek är givetvis ett tungt nyförvärv och jag tror att han kommer bli pånyttfödd nu när han får ta mer ansvar. Kanske är det därför som jag optimistiskt sätter laget på en elfteplats i tabellen.

12. UMEÅ CITY IBK
Kommentar: 
Kom elva i tabellen i fjol efter en svag avslutning av serien. Mycket talar för att det blir en sämre placering i år då man tappat nyckelspelare och rutin i form av Gunnar Domeij (fortfarande oklart men han har inte visat sig ännu i alla fall) Mikael Zingmark, Mats Jonsson, och Daniel Jernberg. Även Daniel Pettersson och Mattias Mattsson har lämnat skutan vilket ger ett stort tomrum på vänsterkanten. Nyförvärven ligger rätt i tid – det är unga, lovande och skickliga spelare. Men de är enligt mig inte tillräckligt bra för att fylla alla luckor som blivit i truppen.
Dessutom håller inte målvaktssidan SSL-klass. Men jag tror ändå att tre år i SSL gjort sitt, och backsidan ser bra och intakt ut. Därför kommer laget före Jönköping och Tyresö Trollbäcken.
Men OM Gunnar Domeij blir klar, eller någon annan målvakt som förstärker,  så kan laget klättra 1-2 platser i
tabellen.

——————————————————————————————-

13. JÖNKÖPINGS IK
Kommentar: 
Nykomlingarna Jönköping är ett klassiskt lag som varit borta från eliten ett par säsonger. Det känns bra att välkomna laget åter till SSL men tyvärr tror jag att deras vistelse i SSL blir ettårig. Visst, de har en riktigt bra spelare i Johan Andersson – men vad återstår efter det? Man har även tappat rutin i form av centern Andreas Berglund, 33 poäng i fjol, och målvaktslegenden Zeid Momén. Denna duo kommer att figurera i båset istället.

14. TYRESÖ TROLLBÄCKEN IBK
Kommentar: 
 Detta stockholmsgäng har jag ingen bra koll på mer än att de inte gjorde något vidare avtryck senast i eliten. Vann norra Allsvenskan i fjol vilket i och för sig är imponerande, men jag ställer mig frågande till spetskvaliteten i truppen. I Linus Näsman har laget en riktigt bra och lurig forward, och dessutom verkar de ha en riktig showback som jag aldrig sett spela i form av André Parnéus som gjorde 44 poäng i allsvenskan i fjol. Men efter det ser det tunt ut i mina ögon och de etablerade nyförvärven lyser med sin frånvaro. Därför tippar jag Tyresö Trollbäcken sist i tabellen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *