Så undviker du knäskadan

Mitt i derbytider klämmer vi in ett inlägg om en annan viktig fråga. Dessa förhatliga och eviga knäskador. VF:s sportchef Tomas Ruuth hade en artikel om just detta i dagens tidning, som löd så här:

UMEÅ Innebandysäsongen drar i gång på allvar i helgen. Då löper unga tjejer tre till fem gånger större risk än killar att drabbas av svåra knäskador.
Nu manar expertisen till preventiv träning från tidig ålder för att minska risken.

Nyligen slet IBK Dalens talangfulla forward Julia Nordin av korsbandet under försäsongsturneringen Nolia Cup.
Hon är inte ensam. Tonårstjejers knäskador i innebandyn, och andra sporter, har diskuterats flitigt de senaste åren. Man kan fortfarande inte med säkerhet säga vad det beror på.
– Man måste räkna ihop flera olika faktorer. Tjejer ser annorlunda ut vad gäller anatomin, de har en lite annan knävinkel än killar, lite mer inåtvinklade och närmare skadeläget från början, säger Per Liljeholm, överläkare på Sports Medicine.
Tio procent av skadorna
– Sedan är de mjukare i lederna, kan översträcka knäet och lättare hamna i mer sårbara lägen och i relation till kroppsvikten kanske de inte har lika kraft i muskelstyrka som killar, säger han.
Innebandyn är i dag landets största inomhus-lagsport. I fjol stod sportens utövare för drygt tio procent av de drygt 3 300 idrottsrelaterade korsbandsoperationerna i Sverige. Av dessa var tjejer i majoritet i innebandyn.
– Umeå är ju en innebandystad så vi märker det tydligt här och i takt med att antalet utövare ökar så kommer innebandyn högre och högre upp i den här statistiken, säger Per Liljeholm.
Vad ska man då göra åt dessa skador? De går nog inte att eliminera men enligt expertisen kan man med rätt form av träning och rehab minska risken för svåra knäskador. Övningar som fokuserar på bättre kontroll, balans, styrka och rörelsemönster stärker kroppen och är en bra preventiv åtgärd. SISU Idrottsutbildarna har tagit fram just ett sådant träningsprogram.
– Det handlar om enkla övningar. Många kan tycka att “va fasen hålla på med gympaövningar”, men det alla har nytta av den träningen, oavsett om du spelar fotboll, innebandy, handboll eller något annat, säger Per Liljeholm som tycker att man ska börja med dessa övningar i tidig ålder så det blir en naturlig del av träningen.

TOMAS RUUTH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *