Förbundskaptenen på plats ihelgen


Den numera dubble förbundskaptenen Jan-Erik Vaara kommer i helgen att befinna sig i Umeå för att se samtliga elitmatcher innan han till veckan ska ta ut den trupp som i december ska flyga till St.Gallen i Schweiz för att ta hem ytterligare ett VM-guld till Sverige. Jag tog mig en pratstund med herr Vaara inför helgen.

Vad hoppas du på att få se?
– Den här helgen så är det fantastiskt många landsaktuella spelare i Umeå och dessutom är det en av de sista helgerna som vi kommer kunna se vilken nivå som spelarna håller just nu. Det är inte bara viktigt med tanke på det faktum att lagen vill vinna matcher utan det är även kort tid kvar tills det att det ska tas ut en trupp till VM oc då är det aktuellt att se hur angelägna spelarna är att prestera när vi är ute och tittar på spelarna så här i sluttampen.

Är det den definitiva truppen ni tar ut redan till veckan?

– Vi åker till turneringen i finland i början på november med 22 spelare och det är inte en helt dum gissning att det är utifrån de 22 spelarna som vi sedan tar ut en VM-trupp. Så därför är det lite tajt med tid med sådana som till exempel känner av skador.

Med andra ord Victoria Wikström?
– Man kan säga att hon fortfarande känns aktuell trots att hon inte är färdig med sin rehabilitering, och jag tycker det är väldigt viktigt att den fungerar som den ska. Men samtidigt hamnar vi alla i en trasslig sits där vi inte kunnat se henne och hon inte har kunnat testa hur hon ligger till. Det är en väldigt bökig situation för alla parter, inte minst för Iksu som inte vet när hon kan spela.

Hur viktig är Vickan för landslaget?

– Det är klart att hon betyder mycket och bidrar med sitt spel, sedan kan jag inte säga att hon är oersättlig. Det är klart att vi har en reservplan, men som originalplan så är hon med, men det är en stökig situation och om det inte går så kommer vi klara av det, men det vore tråkigt för henne och för oss om det inte går.

Vilka andra är aktuella?

– Elin Tjärnström, eller Ella som vi kallar henne har figurerat en del hos oss. Samma sak gäller för Cassandra Edberg, Josefina Eiremo, Emelie Wibron och Jenny Gustafsson. Sedan är det intressant att se helheten på dem, men de känns aktuella om allt fungerat väl med förberedelserna.

Malin Marklund fick göra a-landslagsdebut i fjol, är hon aktuell för VM-spel?

– Just nu har vi våra blickar riktade åt ett annat håll och som vi koncentrerar oss på just nu. Så för att besvara frågan, nej inte som det ser ut just nu. Det är ju lite mer som måste till i så fall. Men det är den stora frågan om alla sex ska med från Iksu eller inte.

Linn Lundström då?

– Hon har gått från klarhet till klarhet och hon har acklimatiserat sig i vår verksamhet. Känns väldigt stabil och tillför gruppen väldigt mycket bra saker och vi vet hennes nivå, båda lägsta och högsta. Det ser bra ut för henne.

Finns det några fler landslagsaktuella spelare i Dalen?

– Jag har inte sett Dalen den här säsongen, av förklariga skäl, men det vi har en känsla av är att Linnea Ivarsson gått väldigt mycket framåt. Hon har haft en intressant utveckling. En annan som flera gånger stått för en stabilitet som överraskade mig förra året var Katarina Bjuhr. Sedan är det klart vi känner till både Isabell och Sandra Larsson, men det har inte varit något just nu. Men det är Linn som ligger i pipeline för landslaget och de övriga har vi i bakhuvudet i fall det skulle uppstå en möjlighet och att de visar väldigt mycket under den tiden som är kvar nu. Dessutom har Malin Halls ankomst till laget gett en positiv fläkt.

Falun och Kais Mora befinner sig också i Umeå i helgen. Vilka tittar du främst på där?

– I Falun är det Therese Strömberg och Sara Kristoffersson. De är uppe för granskning och jag förväntar mig en stabil insats från deras sida. Sara var inte med senast, men är på bättringsvägen. Är hon för begränsad så är det inte aktuellt.

Och i Kais Mora?

– Vi hade med Anna Wijk till Schweiz i våras och kände igen mycket av Anna Wijks spel senast och har i sig då. Hon är en framtida supercenter inom svensk daminnebandy och jag är säker att det kommer bli en bra utveckling på henne om hon tränar i rätt mängd.

Vaara har haft ett tufft schema den senaste tiden och har åkt över hela landet för att hinna se tjejerna så mycket som möjligt innan han fattar sitt beslut.

– Den senaste månaden har jag, med den här helgens fyra matcher inräknat sett ungefär elva matcher live på 14 dagar. Sedan har min kollega Gunnar Bonnedahl sett en hel del också och kommer att se Sala-Endre i helgen.

Så håll ögonen öppna på läktarna i helgen så får ni syn på förbundskaptenen. Sedan gäller det att prestera för tjejerna i stan – om de nu vill spela VM.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *