Helgsummering

Ursäkta att den här helgsummeringen blev lite försenad, den var klar redan i morse men jag hade glömt tidsinställa det…

Hursomhelst, vi börjar som vanligt med damettan.

En dametta där Umeå Citys sanslösa form till slut fick sig en törn. Detta mot FBC Uppsala på hemmaplan. City ledde efter första perioden med 2-1, men förlorade de två kommande perioderna med 1-2, 1-3, och därmed var 4-6 på tavlan ett bittert faktum vid slutsignalen.

– Vi visade enormt hjärta och kämpade hårt men orkade inte riktigt. FBC vann rättvist, konstaterar Citys tränare Olle Eliasson.

Sandra Johansson gjorde mål på straff men fick senare utgå skadad, liksom Marie ”Släggan” Häggström. Frida Gran blev tvåmålsskytt. Malin Sjöberg förtjänar även hon ett omnämnande för sin insats.

Detta resultat innebär att toppen på tabellen jämnas ut. Uppsala föll ju förra helgen mot Iksu Ungdom men har annars gått rent. Det blir en tuff toppstrid!

**
Iksu Ungdom kom undan med blotta förskräckelsen mot tabelljumbon FBC Uppsala Ungdom. 4-3 blev slutresultatet vilket naturligtvis inte är något att hurra över. Men tre poäng är tre poäng och det var det viktiga i den här matchen.

Jessica Hugosson Wallgren blev hjältinna med sitt 4-3 mål i den tredje perioden efter att Sofia Strand några minuter innan kvitterat till 3-3. Nina Helas och Wilma Hortell satte de inledande målen.

– Vi gjorde ingen bra match men tre poäng är tre poäng, säger Iksus Philippe Jolidon.

**

Uppstickarlaget Gävle åkte på sin första förlust när ett förstärkt IBF Dalen kom på besök. Felicia Tjäderborn, Linnea Ivarsson, Katarina Bjuhr och Lina Örnberg hade dagen till ära stärkt upp laget rejält.

Ingen av dessa gjorde däremot något mål, men Tjäderborn var väldigt stabil i kassen. Örnberg gjorde en ass. Lagets målskyttar var Nathalie Karlsson, Caroline Stattin och Mimmi Engman och samtliga mål gjordes i den första perioden.

– Det blev lite nerv i slutet men det kändes ändå relativt tryggt. Det var bevakning efter första perioden, säger tränaren Simon Stålberg.

I och med segern får Dalen ytterligare lite arbetsro efter en något nervig inledning på serien. Föreningen håller uppenbarligen detta lag högt eftersom de skickar ner så pass mycket förstärkning. Stålberg har en utmaning att behålla harmonin i truppen då den redan innan eventuella matchförstärkningar består av väldigt många spelare.

*

RIG Umeå var nere i samma breddgrader för att spela mot IBK Alba. Det äventyret slutade med en komfortabel 2-5-seger. RIG hade fem olika målskyttar i Matilda Sjödin, Cornelia Fjellstedt, Moa Nilsson, Rebecca Arvidsson Heed och Nathalie Jakobsson, vilket tyder på att segern var en laginsats.

Viktiga poäng för RIG, som i nästa omgång beger sig till Vindeln…

…som denna helg mötte det uppenbarligen katastrofalt dåliga Jemtland Innebandy. 12-1 slutade matchen i det gulklädda lagets favör och Jemtland har, håll i hatten, producerat mäktiga fyra mål på fyra matcher!

Tack till Vindeln som skickade in denna bild på lagets målskyttar;
Evelina Eriksson 2, Johanna Bertilsson 3, Emmy Engman, Martha Hällgren 3, Ida Eriksson, Anna Algotsson, Lilly Långström (Ej i ordning).

Som jag varit inne på tidigare så kan vi skippa snacket om att ”det är så tuff serie, fyra lag åker ur”. För enligt mig har två lag redan åkt ur – och det är Jemtland och FBC Uppsala Ungdom. Övriga tio får slåss om de andra två nedflyttningsplatserna.

**

Då kliver vi in i herrettan-land där vi får börja med helgens snackis.

Ersboda åkte nämligen på kalasstryk på bortaplan mot Hudik. 20-6 slutade toppmötet och bloggintervju-offret Tor Bornedal Samils, som mer eller mindre dömde ut Hudiks chanser i toppen, får nog tänka om lite grann.

Bröderna Jonsson och Niclas Forslöf gjorde typ 39 poäng tillsammans (orkar inte räkna) och det var förstås ingen skräll. Konstigt dock att det ska vara så omöjligt att försvara sig mot denna trio. Ersboda måste ha slarvat nå grymt i både markeringsspel och kontringsspel för Hudik är ju åtminstone i världsmästare på att jobba hem. Nåja, detta var i alla fall en rejäl markering från Hudiks sida att de fortfarande, trots en mänsklig inledning på serien, blir att räkna med i den absoluta toppen.

Jonas Lindberg i ESK sammanfattade det hela bäst på sin Facebook efter matchen:

Jonas Lindberg ”har varit på Håstaholmens läktare”.

..fast han hade i alla fall en ursäkt att befinna sig på läktaren till skillnad från de andra i ESK. Han har nämligen dragits med en lunginflammation sedan premiären och inte spelat en sekund efter det. Ett tungt tapp för ESK.

**
Bättre gick det för Sandåkern som föga förvånande krossade Sundsvall City med 15-3. Sundsvall har uppenbarligen fortsatta problem med det där som kallas försvarsspel. Tremålsskytten Adam Andersson och backen Joel Bäckström förtjänar extra beröm.

Mycket mer än så finns faktiskt inte att tillägga om den här matchen, som från start till mål var rejält ospännande. I och med Ersbodas brakförlust kan man dock tänka att Sandåkern blir huvudutmanaren till Hudik – precis som jag tippat. Det blir precis som i damettan en rysare att följa tabelltoppen!

**
RIG Umeå förlorade oväntat rätt stort mot Jemtland på bortaplan. 11-4 skrevs slutresultatet till och det är väldigt sällan som ”riggarna” bara gör fyra mål i en match. Jemtland hade jag inte alls särskilt höga tankar om innan säsongen men det här resultatet övertygar i och med att RIG är ett förväntat topplag.

– Vi var slarviga och då straffar det sig direkt, säger tränaren Jacob Bandling Melin.

Extra beröm går till Adam Persson och Sebastian Degeryd som krigade på riktigt bra matchen igenom.

**

GUIF reste upp till Skellefteå i hopp om att kriga till sig sina första poäng i årets herretta. Så blev dock inte fallet utan man åkte på en ny snöplig förlust med 5-3. Skellefteå ledde med 3-1 efter två perioder men GUIF fick visst hopp när stöttepelaren Per Beijar reducerade till 3-2. Men Martin Burström hann med att klämma in 4-2 innan bloggfavoriten Johan Flinkfelt åter igen reducerade till 4-3. Närmare än så kom dock inte GUIF utan den vindsnabbe Mattias Lundberg kunde istället sätta spiken i kistan till 5-3.

*

Gamla Stan fick med sig en pinne som borde ha varit tre från bortamötet med Övik. Man ledde nämligen med 2-6 efter två perioder men i tredje klappade laget ihop och tappade till 7-7 efter en stark forcering från hemmalaget.
Då man har ett så starkt grepp om matchen blir det naturligtvis svårt att glädjas över den poäng man till slut fick. Adam Lundström och Fabian Karlstén var lagets tvåmålsskyttar i matchen.

Räkna med ett revanschsuget Gamla Stan i derbyt mot Skellefteå… (som det kommer mer om här på bloggen)

Då var vi slutligen inne på herrtvåan.

TBS Umeå tog emot Vindeln och vann komfortabelt med 8-2. Fortfarande ingen Johan Boström i laguppställningen men storebrodern Eric var i alla fall tillbaka och krönte det med att hänga dit en boll. Noterbart är att TBS hade åtta olika målskyttar vilket säger en del om den unika bredd som laget besitter. Det är just bredden i truppen som gör laget till solklara seriefavoriter för mig.

Vi noterar även att Mattias Öredahl, normalt i Thorengruppen, gjorde comeback efter sina problem med baksida lår. Han krönte detta med att göra en assist.

Umeå IK vann med 8-3 mot Clemensnäs och det är inte så mycket att snacka om även om man kanske hade kunnat önska lite större siffror om nu UIK ska vara med och kriga i toppen. Men enligt rapporterna krigade Clemens som djur och då är det ju ibland svårt att producera. På tavlan var det blott 3-2 till UIK efter första perioden, men i andra och tredje var det inget snack om saken längre. Johan Persson blev tremålsskytt för UIK och Patrik Andersson satte två.  Därmed tog UIK sin andra seger i årets herrtvåa.

Sandåkernkamraterna tog en blygsam 7-5-victoria på Obbolas hala parkett. Efter 45 minuter var ställningen 4-4 och Obbola såg ut att gå mot en skräll, men målskyttarnas målskytt – Mikael Thunberg – satte 5-4 till Sandåkern och därefter kunde målskyttarnas målskytts målskytt – Johan Reichler – göra 6-4. Dessa två oerhörda målskyttar gjorde förövrigt två mål var i matchen.

William Henriksson gav matchen ny spänning med sin 5-6-reducering men virvelvinden Simon Skedebrandt satte till slut 7-5 bollen med 35 sekunder kvar efter att Obbola misslyckats med att utnyttja ett powerplay. Dramatik på hög nivå alltså och Sandåkern kom undan med blotta förskräckelsen.

Noterbart är att Andreas Forsgren gjorde tre mål för Obbola.

*

Avslutningsvis har vi då omgångens hetaste clash mellan Vildmännen och TGC. En oerhört konstig match enligt mina rapporter. TGC ledde med 4-1 efter två perioder och såg ut att gå mot en fin skalp. Men i tredje perioden gick Vildmännen upp till 6-4 på blott 05.30. Oerhört knepigt. Två av dessa reduceringar kom på 00.28 och 00.38 i den tredje perioden. Det kan gå snabbt ibland i Iiiinnebandyy!

Men TGC reste sig och lyckades komma tillbaka till slutresultatet 6-6 efter mål av Tony Kjellsson och Johan Brolin.

Matchen innehöll för övrigt 13(!) tvåor (utvisningar) och jag misstänker att det var rätt hett på banan.

Noterbart med matchen är även att Petter Eriksson gjorde comeback efter sin skada. Där får Vildmännen en dimension till i sitt anfallsspel i jakten på serieseger.

*

Det var den helgsummeringen. Nu ser vi redan fram emot nästa helg som precis som vanligt är fullspäckad med våra lokala lag in action. Man bor ju helt enkelt i rätt stad om man är intresserad av innebandy. Det kan vara värt att påminna sig själv om det ibland…

Tack och adjö!

17 kommentarer

  1. Det här skrev Jacke i sin helgsummering efter matchen den 22/1 tidigare i år mellan Hudik/Björkberg och Umeå IK.
    ”Nu kommer vi till en match som nästan gör att jag skäms. Umeå IK lyckades nämligen med konststycket att förlora med 17-9 mot Hudik och man kan ju fråga sig om det var handboll eller innebandy som spelades. Redan efter elva minuter hade UIK släppt in sju mål, och efter första perioden stod det 9-4 till Hudik – ett resultat som mycket väl hade kunnat vara ett slutresultat. …”
    I denna match hade UIK borta 10 spelare från Div 1 truppen och Ersboda hade 2 spelare borta i gårdagens match, av vad jag kan se. UIK blev fullständigt avsågade vid fotknölarna och i konsekvensens tecken räcker det knappast att ta fram motorsågen utan 20-6 (19-0 i lika manskap på banan) förlusten för Ersboda, ett lag med ambition för tätstriden, borde avsågas med en armada av skogsmaskiner.
    Det är bara att konstatera att du lagt av dig Jacke.

  2. Är det Andreas ”Fogga” Forsgren vi pratar om?

    Kul att se honom tillbaka igen!

    De byter ut en Hörneforsgren mot en annan i Obbola. 😀

  3. Oraklet: Bra att du jobbar för konsekvens. Det strävar jag alltid efter. Jag står dock fast vid mina ord som jag skrev där i januari. Problemet, som jag förstår det, är inte heller att jag sågade UIK då utan att jag inte sågade Ersboda tillräckligt mycket nu.
    Ändå skrev jag indirekt att alla verkar ha varit på läktarplats och att de åkte på kalasstryk. Men visst: Att släppa in 20 mål är fruktansvärt pinsamt och det är resultat som dessa 17-9 i UIks fall och 20-6 i Ersbodas fall, som gör att jag skäms lite. Det är helt enkelt oseriösa resultat. Jag vill se 8-6, 7-5, 6-4 osv. Inte handbollssiffror.

  4. ”…innan bloggfavoriten Johan Flinkfelt som nyligen tagit sig ur Thorens frysbox åter igen reducerade till 4-3” menar du väl?

    XD

  5. Såg att ni inte skrev om Hörnefors vs Ersboda som spelades i fredags vilket var synd för det var en riktigt bra match som hade det mästa och tycker ni borde ha skrivit något om den matchen.
    Så undrar varför det inte blev av?
    Men annars var det som vanligt roligt att läsa!

  6. Kurre: Jag skrev faktiskt så först men Jag suddade i sista stund 😉
    Det kommer för övrigt info om Hörnefors – Ersboda senare. Glömde av den då den spelades i fredags

  7. Kurre Lustig, du är allt bra lustig då. Jag erkänner mig besegrad. Jag är en kass, inkonsekvent bloggare. Jag avgår 🙂

  8. GUIF kanske torskade snöpligt sett till slutsiffrorna. Men 36-13 i skott till Skellefteå IBK säger det mesta om matchbilden. GUIF ska dock ha cred för sitt jobb och målvaktsspel, men det skulle nog ha slutat typ 10-3…

  9. Markus Gustavsson i målet var tveklöst matchens spelare för GUIF i matchen mot Skellefteå IBK. Hade blivit större siffror utan hans storspel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *