909 såg Lundberg bli kung i staden


Det pratas ofta om att Umeå är innebandyns huvudstad, men för många år sedan var Umeå litet i sporten i jämförelse med Skellefteå och Örnsköldsvik. Dock har elitlagen slagits ur de högsta serierna i båda städerna på såväl dam- samt herrsidan. Men ikväll, tisdagen den 18 november, kom en liten revansch – i alla fall för Skellefteå.

Ikväll var det nämligen dags för det stekheta division I-derbyt mellan Gamla Stan och Skellefteå IBK i kampen om vem som är stadens lag. Efter matchen fick vi inte bara krönt ett segrande lag. Skellefteås nuvarande innebandykonung korades även. Hans namn – Mathias Lundberg.

– De har Matte Lundberg som var grymt effektiv idag, sedan tappar ju vi skallen när de hänger 8-2 i början på sista efter att vi inte gjort mål i vårat PP just innan. De är starka runt målen, och de är där vi brister. Sedan var de även väldigt taggade idag. Vi spelade för att få tre poäng i kampen om att hålla oss kvar i ettan medan de spelar om att behålla sin heder och att fortfarade vara bästa laget i stan, säger Gamla Stans Fabian Karlstén.

FOTO: ROBERT GRANSTRÖM/PROPICTURES.SE
Hela 909 personer hade letat sig till klassiska Eddahallen och det var en siffra som inte hörts sedan Skellefteå IBK spelade i elitserien – innan namnbytet till superligan.

– Det var helt klart mäktigt och bra för innebandyn i Skellefteå. Det var ju ett tag sen så pass mycket folk letade sig till Edda för att titta på innebandy, det var ju på Elitserie-tiden när storlag som Pixbo stod på andra sidan, så helt klart jävligt kul att över 900 kom och tittade, säger Skellefteå IBK-tränaren Arvid Marklund.

Hur såg matchbilden ut?
– Första perioden var relativt jämn där vi spelade lite passivt i egen zon och Gamla Stan fick rulla lite väl mycket boll. Sen bevisade firma Nilsson – Johansson – Lundberg redan här att det skulle bli en kul kväll för trion. Efter det blev det väl mer eller mindre en utklassning då vi var klart bättre på samtliga positioner.

Hur är känslan att fortfarande vara storebror i staden?
– Det är underbart men samtidigt har jag och resten av laget aldrig varit oroade över att Gamla Stan ska kliva högst upp på tronen. Vi vet att vi är ett bättre lag rakt igenom och givetvis var det extra skönt att utklassa dem med 15-2 och bevisa vilka som är ”bästa i stan”.

Vad säger man om Mathias Lundbergs åtta mål?
– Han är helt enkelt hur bra som helst, en av seriens vassaste forwards. När han väl hittar målet tidigt i matcherna kan det sluta som det gjorde denna gång. Jag är rätt glad att vi har en kille som ”Lumba i truppen!

Vilka spelare utmärkte sig förutom Lundberg (i båda lagen) ?
?
– Hela förstakedjan med Jocke Nilsson, Joel Johansson och Mathias Lundberg är ju helt outstanding och gör tillsammans 19 poäng i matchen. Lätt att glömma bort Joel och Jockes 5 poäng var när Lumba gör 9 pinnar. Sen måste jag ge extra beröm till alla backar men framförallt Anders Sundqvist och Jesper Bergkvist. Den sistnämnde fick timmen innan match veta att han skulle spela back då Johan Björk blev sjuk (Kristoffer Hallin och Johan Vesterlund borta sen tidigare) och gjorde det grymt bra. I Gamla Stan var det väl inte så många som kom upp i klass, men Rasmus Karlstén är alltid farlig och gjorde ju 1+1. Men Gamla ska ha cred för jobbet runt matchen och slitet att få dit mycket folk. Dock var vi aldrig orolig att Gamla skulle kliva högst upp på ”tronen”, men det är grymt bra för oss och för Skellefteå-innebandyn att ett lag som Gamla är med och utmanar oss”

Gamla Stan blev totalt utspelat och siffrorna 2-15 är något att skämmas för.

– Givetvis bittert, alltid tråkigt att förlora framförallt när det var så fantastiskt mycket folk på matchen och från gamla stans förening, hade varit kul att bjuda publiken på en en jämn innebandymatch, säger Fabian Karlstén.

Här hittar du ett bildspel från matchen av VF-fotografen Robert Granström.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *