Jag är så olidligt trött på tjatet


Idag går det att läsa en sammanställning av Aftonbladet där de går igenom vintersporterna som är mest underhållande bakom ishockeyn. Bandy, handboll och basket står som utmanare till innebandyn och sportbladet är överrens om att innebandy just nu är kallast av de fyra. Innebandy rankas alltså av Sveriges största tidning som den femte mest intressanta sporten i Sverige under vinterhalvåret – det land som faktiskt skapat sporten och legat i framkant sedan dess.

Jag börjar, som rubriken säger, bli ganska trött på det outtröttliga tjatet om innebandyns status i Sverige. Det är helt klart att vi har ett väldigt stort profileringsproblem och jag tror ärligt att det måste börja hända något väldigt snart för att innebandyn inte helt och hållet ska förkastas som en ”skolgårdsidrott”.

I mina ögon finns det några viktiga saker som måste göras.

1) Det absolut viktigaste den här sporten behöver är att klubbarna släpper lite på sin girighet och börjar spela en mer attraktiv innebandy. Fullplanspress är såklart mer underhållande än uppställt försvar och se lag spela back-back i några minuter. En offensivare innebandy som dessutom – liksom det var på EFT i Brno och där landslagen ligger i framkanten – tillåter fysiskt spel, men som städar bort slag på klubborna. Det gör bedömningsgraden för domare lättare och dessutom skapar det fysiskt spel som ofta tilltalar publik och åskådare.

2) Klubbarna måste göra ett bättre arbete i att marknadsföra sina största stjärnor. Nuförtiden känns det som att hela innebandysporten blivit mycket av en välgörenhetstillställning där alla ska få spela lika mycket, alla ska få synas och alla ska få göra sitt bästa. Sporten, klubbarna och alla måste bli bättre på att skapa profiler. Ställer er själva frågan – vad vore speedway utan Tony Rickardsson? Vi behöver en spelare som hela landet förknippar med innebandy, vi behöver en ny Niklas Jihde. En spelare som är bäst på planen, motståndarna hatar och som sticker ut hakan i media och sågar, kommenterar och sticker ut. Det behövs. Tro mig.

3) SIBF och SEI måste släppa sina garder och helt enkelt sammarbeta mer. Det handlar inte om rättigheter hit eller dit. Det handlar om vad som är bäst för sporten och just nu står alla och trampar på samma ställe utan att det händer något.

4) Ge saker och ting tid för att få media ombord. Om några år kommer det att komma en ny generation av mediefolk där samtliga spelat innebandyn och varit med i svängen då det faktiskt är så att vår sport är väldigt ung. De som idag är sportchefer och höga chefer på de största och viktigaste medierna är helt enkelt för gamla (oftast) för att ha varit med om innebandyn i sin uppväxt. När nästa generation kommer att ha varit med i Sveriges näst största idrott – sett till uövare – och det kommer göra skillnad.

15 kommentarer

  1. Jag är så olidligt trött på tjatet om innebandyns status bland andra idrotter! Förespråkarna har hållit på sedan slutet på SJUTTIOTALET och hävdat sportens förträfflighet! Lik förbaskat är det ingen som höjer på ögonbrynen när det vankas VM eller spelas en toppmatch i Umeå. Löven i div 1 drar lika mycket folk som en elitmatch i innebandy! Ta och lägg ned tugget nu, innebandy är och förblir en kul motionsform och inget annat.. Efter alla dessa år med snack om hur innebandyn snart blir en folksport så borde det för länge sedan varit upp till bevis, eller hur?? Kul hobby, that’s it! Bra komplement till andra riktiga bollsporter. så är sanningen, annars skulle arenorna redan ha svämmat över. Så de så.

  2. Hörru Santeri Heiskanen.. Jag slår vad om att du har kepsen bak och fram och ser ut som du släpar på ett kylskåp. I Hockey kan man bli en duktig spelare bara för att man är stor men ändå helt efterbliven..Innebandyn är en sport där man måste ha lite tänk för att hänga med så jag förstår att du inte gillar den!

  3. re:Kimmo Är det det enda du kan komma med? Pinsamt med dessa töntiga fördomar om olika typer av idrottare. Skulle tro alla innebandyspelare är raketforskare då enligt din retorik..? Med kepsen rättvänd säkert. Din insikt i sport verkar en aning begränsad men tack för kommentaren ändå. Kul hörru, jättekul..

  4. Det mest intressanta gällande ”santeri heiskanen”s sågning är att personen som skriver läser en framgångsrik INNEBANDYblogg. Visst får du läsa vad du vill och givetvis har du all rätt att kommentera. Men ifall du inte är mer påläst angående innebandyns framfart de senaste åren och ifall du inte gillar sporten, känns detta som ett fel forum att dela dina åsikter i. Jag skulle kunna läsa någon blogg om pilkasting, en sport som i mina ögon är tråkigare än att se färg torka, och klanka ner på sporten i ett kommentarfält. Som tur är har jag tillräckligt med hjärnceller för att låta bli. Jag hoppas att du tänker efter nästa gång du ska kommentera negativa saker om innebandy i en innebandyblogg, jag är rädd för att många inte står vid din sida.

  5. tjena tjena har spelat innebandy i 10 år nu och jag skrattar bara åt er som ”försvarar” innebandyn och försöker få den låta stor…. hahah inse fakta inneabndy är en hobby skulle inte ens se det som en idrott , tack för mig PZ

  6. Att du Lars låter dig provoceras så till den milda grad av vad några sportjournalister i Stockholm tycker. Det viktigaste är väl hur många soom engageras och tycker det är roligt att utöva eller kolla på en sport.
    Sedan den här eviga diskussionen Lövenfans- världen har vi väl sett nog av. I alla fall, för att späda på litet, så har väl GUIF ensam fler aktiva än Löven och Teg tillsammans

  7. re:Leonard Lessen om jag trampade på en öm tå men det är väl fortfarande åsiktsfrihet i detta land, även på en framgångsrik innebandyblogg, eller? Att vädra mina negativa åsikter om innebandy på en hockeyblogg t ex skulle knappast ge något diskussionsunderlag. Jag vill ju diskutera detta med er IB förespråkare för att få en diskussion om innebandy-gnället. Eller vill ni ha er sandlåda ifred så ni kan ”rekommendera” och ”gilla” varandra i oändlighet utan att någon får ifrågasätta? FAKTA:
    Publiksnitt Elitserien 2011/2012
    Frölunda – 10390
    Djurgården – 7657
    HV71 – 6803
    SSL 2010/2011 – 945
    I rest my case….

  8. Santeri, du säger att innebandy är en motionsform och en kul hobby, visst kanske om man spelar i div 2.. Allvarligt, tror du att alla damer resp. herrar som spelar på Elitnivå lägger ner många timmar/vecka för att hålla igång, för en kul hobby?? Jag skulle inte tro det….

  9. Innebandyn är en stor och populär sport, så är det. Men många älskar att hacka på den. Tom golfnördar kan ju kläcka ur sig ”Innebandy är en fjantsport”. Men innebandyn får nog skylla sig själv, det är många som håller på med innebandy som både ledare och spelare som inte tar sporten seriöst.

  10. re:Santeri

    ”Visst får du läsa vad du vill och givetvis har du all rätt att kommentera.” Läser man allt jag skrivit så ser du att jag inte förbjuder dig på något sätt att kommentera dina åsikter på denna blogg. Däremot kritiserar jag ditt inlägg med tanke på att du i själva verket inte verkar vara så insatt i sporten. Att du även jämför ishockey med innebandy är lite roligt. Den överlägsna tittarsiffran kan ha en stor betydelse gällande åldern sporten emellan. Den första organiserade ishockeymatchen spelades runt 1870-talet, tillskillnad från innebandyn som uppfanns 1970. Ge innebandyn 100 år till så ska nog tittarsiffran ha ökat drastiskt.

    Just saying..

  11. 100 år till!! Inti f-n behöver man titta på innebandy i 100 år för att konstatera att det aldrig blir en publiksport! Svårt men kul att spela, ok men något att titta? Nää knappast.

  12. Innebandy funkar bra för en som jag som inte ids träna hockey 7 dar i veckan. Finns ju annat att göra än tillbringa kvällarna på is. Innebandy är helt ok kanske inte att titta på men en helt ok att lira. Även när man passerat 25

  13. Det känns som att det finns väldigt många parallella diskussioner här. Kan vi inte komma överens om följande:

    1. Ishockey är vansinnigt mycket större än innebandy (utan att för den skull vara bland de riktigt, riktigt stora, globalt sett.) Fact.

    2. Hur ”riktig” en sport är mäts inte i publik. Gymnastik och simmning är exempel på idrotter som i princip ingen går och tittar på men där de aktiva i mitt tycke förtjänar grym respekt.

    3. Det Lars ville diskutera var väl (om jag förstått rätt) hur innebandy kan utvecklas vidare och bli mer intressant att följa för allmänheten. Här vore det ju väldigt värdefullt att få konstruktiva synpunkter från de av er som själva spelar innebandy men tycker det är tråkigt att titta, eller er som helt enkelt föredrar hockey. Vad skulle behöva förändras för att få er mer intresserade? Vore det ens möjligt?

  14. Roligt att spela men tråkigt att se på, det är nog faktiskt väldigt nära sanningen. Utövarna i högre divisioner är lika seriösa som i andra idrotter men under elit så är det mycket korp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *