Dags att döda superhjälten nu

För några veckor sedan gnällde jag om att tripping ska införas i innebandy. Tydligen höll många med mig eftersom över 30 personer rekommenderade det inlägget på sin Facebook – vilka dessa var har jag dock ingen aning om. Det var då inga av mina vänner, så det kanske bara var några ryska spambotar…

Hur som haver så fick jag i alla fall blodad tand av att gnälla lite grann, så här kommer ännu ett regelförslag (som är helt individuellt och något som VF-sporten eller min bloggkollega nödvändigtvis behöver stå bakom) och det lyder:

Utrota zorro-finten. 

Bäst före-datumet har helt enkelt gått ut.

*
Jag har full respekt för vad zorro-finten gjorde för Innebandyn när den kom. Bilderna syntes i alla medier och inte minst på sportspegeln fick innebandyn helt plötsligt mycket mer tid. Värdefull tid.

Då var det kul, nytt, revolutionerande, och perfekt gratisreklam för sporten. Det var grymt häftigt att se helt enkelt.

Nu känns det som att knappt Peter Runnestig själv tycker att det är roligt att fuska in bollar till höger och vänster. Dessutom verkar han ju ha snott Luca Tonis målgest vilket gör det hela ännu värre.

*

Jag har ju skrivit om det här ämnet förut på bloggen och dessutom hållit tal i ämnet på gymnasiet men ÄNDÅ händer det ju ingenting i regelboken – så man måste ju tydligen fortsätta tjata.

Jag vill även denna gång referera till det som Peder Bodén, en tvättäkta tekniker, sa om zorrofintens vara eller icke vara:

”Zorro för mig är ungefär som att stoppa bollen i strumpan och sedan springa vidare”

Något i den stilen var det, säkert lite vassare, men ni förstår vad han menar i alla fall.

*

Min huvudpoäng är att fintens roll är överspelad. Som reklampelare är den inte häftig längre. Alla har sett det 300 gånger och det är knappt någon som reagerar längre.

Dessutom är det faktiskt fusk i min bok. Hur lätt är det för målvakterna att rädda när Runnestig gör sin grej (som han dessutom blivit äckligt säker och bra på) ??

Hur är det tänkt att man som försvarare ska agera mot en zorrande forward?

”Sök bollen” – som domarna gärna skriker…

Jo, tjena vad lätt…

Ska innebandyn tillåta en fint som inte går att försvara mot utan att vara regelvidrig? Är inte det väldigt märkligt?
Ska det få vara så?
(Som Sverker O hade sagt och sedan kastat ett snorgrönt, söndervinklat, blad i den legendariska soptunnan på Plus)

*

Nej, Zorro är definitivt inte rätt väg att gå om innebandyn ska framåt.

Det är och var för övrigt inte ”Freebandy” heller.  Det var nog tidernas värsta satsning från Stadium m fl.
Sansei, Tjohej, Ginseng, Tjokaflöjt och allt vad klubborna hette och så var det tänkt att man skulle spela någon slags zorro-bandy iklädd japandräkt…………

Lyckligtvis dog den flugan ut innan den ens hade andats.

Nu väntar vi bara på att Zorro ska dö också.

Om inte förbundet kliver in och ”dödar” honom så får det väl åtminstone införa regelanarki mot de som zorrar.

På så vis kan han nog självdö rätt fort…

 

14 kommentarer

  1. Jag tycker inte det du säger håller. Det är som i NHL:en för några veckor sedan som ville förbjuda spelsystemet ”the trap” eller vad den nu hette. Det är likadant som att säga att man då måste spela med endast Unihoc blad för att alla andra märken så skjuter man för hårt och då har inte målvakten någon chans att ta skottet.

    • Rickard: Om du tycker det är samma sak så var jag kanske inte tillräckligt tydlig. Jag tycker att allt som är tillåtet inom innebandy ska gå att försvara mot på ett vettigt och icke regelvidrigt sätt.
      Ett vanligt skott, som du refererar till och jämför med, kommer ALLTID att gå att försvara mot på ett regelkorrekt sätt oavsett hur hårt det är. Zorrofinten kan man i princip bara stå och titta på medans det händer framför ögonen – om man inte vill dra på sig ett frislag/en utvisning.
      Det är det jag stör mig mest på.

  2. Ni skriver ju lite om hur innebandyn ska bli större här på bloggen också. -”Spela mer publikvänlig innebandy”. Visst, Zorro-finten var mycket större för några år sedan, men det är fortfarande väldigt roligt att se. Eller framförallt häftigt, tycker jag. Innebandygodis skulle jag vilja kalla det -även om det är i princip omöjligt att försvara sig mot.

  3. En idé kan vara att göra reglerna för hook mindre. Kanske max en cm hook. Och inte en för stor skålning. Som kan användas i framänden av bladet.

  4. Hållet med dig .
    OfTa är spelarna inget vidare i övriga spelet men dom får vara med på grund av finten och spetskompetens . Lär dessa spela på riktigt istället

  5. Håller helt med dig, Arvidsson! Zorrofinten är det sämsta som h’nt innebandyn. Tack och lov är det mer och mer sällsynt att man får beskåda den. Som sagt… Totalt omöjlig att försvara sig emot. Inte snyggt för fem öre och målvakterna är chanslösa. Borde bli ett förbud! Tack för att du tog upp det.

  6. Tipset om att lägga in regler om mindre hook är inte bra tycker jag. I daminnebandyn skulle fler må bra av att lofta klubban och vara mindre rädda för hook. I herrinnebandyn behöver det inte heller bli regler för mindre hook. Jag håller dock med om att Zorro nu mer är till nackdel för sporten än vad den gagnar sporten.

  7. Bra rutet(för ovanlighetens skull) Jacke! Zorro är naturligtvis spektakulärt men gagnar inte sporten. Har också märkt att zorroister mycket mer sällan blir bortdömda för hög klubba än andra. Men huvudargumentet att det inte går att försvara sig mot som utespelare utan regelbrott är det bästa argumentet för att ta bort zorrandet. Blir det extremt utvecklat så kan innebandyn förvandlas till en form av La Crosse där man pasar varandra via luftpassningar och det är väl inte meningen.

  8. Håller med, går ej försvara sig på ett regelrätt sätt.
    Ang. ”the trap” eller som vi i sverige säger 1-3-1 aLa gris Lasse Falk … kan mycket väl komma att förbjudas i NHL, på samma sätt som zonspel förbjöds i NBA för att göra sporten mer attraktiv för åskådarna.

  9. proppa zorro istället. inför en regel som säger att när man har bollkontakt i mer än en sekund med bollen i luften så är man fritt byte för tacklingar eller slag på klubban. Då får man fortfarande zorra men man kan försvara sig mot skiten. klockrent. 😛

    sen är zorro ingen superhjälte, bara en hjälte. superhjälte definieras att man har någon typ av superkraft, zorro är bara bra på fäktas. men det var en annan historia.

  10. äsch, det är ju busenkelt att försvara sig emot en zorrande forward(som står relativt nära en, oftast vid första stolpen): sätt ut benet mot klubban så spelaren tappar bollen. funkar bra för mig!

  11. @Lars Lindberg.
    Jag antar att du anser att damerna skulle må bra av större vinkel vid skott, men jag tror det beror på att vissa inte har rätt teknik vid skott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *