Vickan och Mini gör en J.Samuelsson


Johan Samuelsson skapade en het debatt i så gott som hela innebandy-Sverige då han gick ner och ”avgjorde division I-norra” eller i alla fall deltog i matchen mot Hudik/Björkberg för Sandåkerns räkning.

Just då kände jag förståelse för båda sidor då jag förstod att Johan behövde matchas in efter en längre frånvaro (läs: dryg vecka) och även Jacob Jonsson och co som fick möta en av världens (just då) bästa spelare i division I.

Idag kommer en liknande händelse att inträffa då Victoria Wikström, en av daminnebandyns klarast lysande stjärnor kliver ner och spela division I-match med Iksu Ungdom i dagens hemmamöte och derby mot Vindeln. Något som såklart fick undertecknad att höja på ögonbrynen, kanske främst för jag hade hoppats hinna se hela derbyt mellan Skellefteå AIK-Luleå HF istället, och nu får avbryta det efter en timme för att följa Umeåderbyt på plats.

Däremot ska det sägas som så att Vickan, liksom Johan Samuelsson, har en bra anledning till hennes deltagande i dagens match. Vickan har varit skadad långa stunder under hösten och kände att hon behövde ytterligare en match i benen innan hon reser för att förhoppningsvis bärga hem ett VM-guld till Sverige.

Iksu Ungdom hade enbart elva tillgängliga spelare i måndags och behövde därför låna in några spelare från Iksus a-lag. Förfrågan gick till spelare som behövde speltid, men flera återbud kom och Vickan, tilllsammans med den rutinerade Iksustjärnan Therese ”Mini” Andersson erbjöd sig att delta i matchen – då båda behöver matcher i kroppen. Mini förstår nog alla varför hon spelar matchen med tanke på hennes tidigare korsbandsskada.

Förutom Wikström och Andersson kommer även den tidigare U19-landslagsspelaren Frida Norström och Örnsköldsviksförvärvet Emma Torikka spela matchen med Iksu Ungdom.

20.00 börjar den matchen om man känner för det.

Även IBK Dalen väljer att ta med flera av sina a-lagsspelare när IBF Dalen idag reser till Örnsköldsvik för match.

Jag träffade Urban Karlsson på Statoil och han förklarade det hela såhär:

– Vi vill hålla igång så många som möjligt av våra spelare under uppehållet, säger Karlsson.

Jag ringde såklart upp Jocke Sjöström i Iksu – kanske framför allt för att IBF Dalen och Iksu Ungdom möts nästa vecka och jag blev nyfiken om det skulle bli ytterligare ett elitderby i staden.

– Vi kommer kanske ha med fem spelare från a-laget i den matchen, men det beror på hur Ungdom har det skademässigt. Vi vill inte skicka ner många på grund av två anledningar och det är först och främst att vi har många spelare som skulle kunna göra stor inverkan på den serien och att vi inte vill påverka serien på det sättet. Det andra är att vi vill att Ungdom ska få spela sina egna matcher, säger Sjöström.

Jag frågade såklart även om Vickans deltagande i dagens match.

– Jag vill egentligen inte att Vickan ska spela en sådan här match, men hon sa själv att hon ville och det var hennes förslag då hon kände att hon behövde ytterligare en match innan VM och därför är hon med, exakt samma sak med Mini, förklarar Sjöström.

4 kommentarer

  1. En enormt fånig och idiotisk regel som endast elitklubbarna vill ha kvar. Det är helt fel att ha en regel som ett dåligt lag kan utnyttja till sin fördel med hjälp av elitspelare. Sedan kan man ju fundera hur kul det är att spela i IBF Dalen…….

  2. Håller med dig David. Dessa lån mellan lag i seriepyramiden är sjuk och förstör mer än det skapar. Tråkigt att det knappt belyses hur elitlagen med dessa regler kan kontrollera seriesystemet genom att flytta spelare och ta poäng vid rätt matcher.
    Svenska Innebandyförbundet-gör om-gör rätt!

  3. Hur kul ska det vara att få stå åt sidan när det kommer ner Elitspelare? Att se spelare som inte tillhör det egna laget spela när det är viktiga matcher i serien, speciellt om man själv blir bänkad. Är det ett tecken från den egna föreningen att man inte håller när det gäller?

    Detta är dock inget unikt för IBK Dalen och Iksu utan det förekommer i hela landet vilket vi här uppe kanske inte har full koll på. Till föreningarnas försvar så följer de gällande regler, dock borde SIBF gå in och förändra reglerna inför kommande säsonger så vi slipper fler utslagningar av föreningar och spelare.

  4. I detta fall lider jag med Örnsköldsvik och Vindeln – två lag som haft mer än goda möjligheter att vinna dessa matcher om inte umeålagen dopats med elitspelare. Vem vill se en utveckling där näst högsta serien ska fyllas med andralag som inte kan klättra högre i serierna? Trist och knappast vad grundtanken med regelverket var. Gör om och gör rätt!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *