Frälsaren kom från ovan

VM i all ära (eller…?) men med lokalpatriots-ögon så spelades veckans hetaste dammatch i division I.

Ett IBF Dalen i kraftig poängnöd tog emot Iksu Ungdom. Och visst kom IBF, precis som väntat, till spel med en hel drös A-lagsspelare. Amanda Öhman, Sandra Larsson, och Emmy Persson är de spelare som sticker ut mest bland förstärkningarna, men även  backsidan var väl rustad med Anna Asplund, Sandra Linder och Malin Nordlinder och i laget sedan tidigare finns Matilda Brusell som är på väg tillbaka från skada. Linn Mikaelsson, Veronica Arnqvist och Lina Örnberg deltog också från A-truppen.

Tränaren Simon Ståhlberg motiverar nedan föreningens val att förstärka så kraftigt:

– För det första är det för att hålla igång elitspelarna, för det andra vill vi hålla oss kvar i division I. Vi hade kunnat ta poäng med vårat lag också men varför chansa? Nu hade vi möjligheten och tog därför chansen då reglerna är som de är, säger han.

Jag själv lägger ingen värdering i Dalens agerande att ta in spelare från ovan. Regler är regler och de finns till för att följas. Men det råder i alla fall inget tvivel om att Dalen verkligen vill behålla sitt division I-lag i just division I…

Den spelare som avgjorde matchen blev också en av ”importerna” i form av den alltid målfarliga Sandra Larsson. Detta med blott en minut kvar. Och dessutom hade Iksu Ungdom kvitterat till 2-2 bara sekunder innan via den alltmer formstarka Caroline Lundmark (den första reduceringen gjordes av Sofia Strand i slutet av andra).
Målet kom med andra ord otroligt lägligt för IBF Dalen.
Sandra har nu gjort ett helt gäng matcher med IBF nu och det är bara att glädjas med henne. Alla älskar väl att spela innebandy.

(Uppdaterat stycke:)
Även Iksu Ungdom hade som många spekulerat om förstärkt sitt lag. Bland annat hade man landslagsmeriterade Malin Marklund i målet,  Ekblom och Wilhelmsson på backen och Frida Eriksson samt Therese Andersson framåt. Men ingen av dessa kom med i poängprotokollet.

Man kan ju tycka att framförallt Eriksson och Andersson borde kunna vaska fram ett mål när de går ner och spelar i ettan men Dalens målvakt för dagen håller ju bra elitserieklass så duon kanske får skylla på det…

Hursomhelst så behöver Iksu Ungdom inte poängen, men jag antar att det ändå fanns en hel del bitterhet i omklädningsrummet efter matchen med tanke på hur den utvecklades.

I och med segern byter IBF Dalen plats i tabellen med Vindeln, och därmed är man för första gången på hela säsongen över bottenstrecket – men bara med en poängs marginal.

– Det känns ju bra. Det är viktigt för föreningen att vi håller oss kvar i ettan. Det är en otroligt jämn serie men vi ska göra vad vi kan för att stanna kvar över strecket, säger Ståhlberg.

*

Detta efter att Vindeln förlorat i förlängning mot Skellefteå med 4-5. Även den matchen var ju otroligt tung och viktig inför seriens fortsättning.

Det var mållöst efter första perioden innan Skellefteå sprang ifrån till 0-2 i början av andra. Vindeln kom dock tillbaka och inför tredje var det återigen oavgjort – 2-2.

I tredje blev det än mer dramatiskt. Skellefteå gör först 2-3 innan Evelina Eriksson kvitterar. Anna Algotsson sätter sedan 4-3 med blott tre minuter kvar och såg ut att bli hjälte – men Skellefteå lyckas vända på steken.

Kvitteringen kommer på tiden 18.34 genom Lisa Andersson, hennes andra mål i matchen, och i förlängningen kunde Julia Lindh avgöra för Skellefteå precis efter att man misslyckats med ett powerplay.

Skellefteå fick här två mycket viktiga poäng och seglar upp på femte plats i tabellen. Det räcker dock med en förlust för att bli inblandad i bottenstriden igen så någon arbetsro är det inte frågan om.

För Vindelns del så byter man som sagt plats med IBF Dalen och hamnar under strecket, en poäng bakom. Under strecket är nu även Umeå City som får skylla sig själva efter den bedrövliga förlusten mot Jemtland.

*

Med detta skrivet kan man lätt konstatera att serien knappast har blivit mindre intressant under veckan. Derbyt den trettonde mellan IBF Dalen och Umeå City blev helt plötsligt ännu mer intressant dessutom.

Den femtonde spelas sedan ett derby mellan RIG och Iksu Ungdom. En match som kan komma att avgöra vilka som egentligen hakar på i toppen på allvar.

Fortsättning följer i denna rafflande serie…

Man får vara tacksam som utomstående att fyra lag faktiskt åker ur. Med två lag under strecket hade det ju redan varit avgjort och exakt hur tråkigt som helst…

20 kommentarer

  1. Som ni säger regler är regler och är till för att följas och att utnyttja till sin fördel då möjlighet finns.

    Dock att lyfta upp 10 !!! elitspelare till en Div 1 match, det enda det säger för mig är att det egentliga IBF Dalen, utan elitförstärkningar inte har i Div 1 att göra.

    Påverkar onekligen slutresultatet av serien. 15 inspelade poäng där endast 6 av de är tagna med i stort sett sitt egna material från IBF, det säger väl det mesta.

    Gillar dock att IKSU Ungdom inte gjorde samma sak, även fast möjligheten fanns för de också, tron på sitt egna material är mycket stor där, stort cred!!

  2. Jag var på matchen och såg då iallafall fem utespelare plus målvakt från IKSU elit igår. Men jag kanske såg fel?! 😉

  3. Men snälla Jakob var inte IKSU ungdom förstärkt???
    MINI FRIDA EKBLOM SARA W
    MALIN MARKLUND hyfsad förstärkning

    SÅ LIKA SOM BÄR:)

    SKÖN DALEN VINST

  4. Tyvärr jobbade ju jag så jag hade inte möjlighet att se matchen.
    Jag kollade bara laguppställningarna och målprotokollet på Innebandy.se och där fanns inga A-lagsspelare med. Men nu förstår jag ju att jag hade fel.

    Har uppdaterat texten nu!

  5. Med risk för att vara tjatig. Jävla skitregel. Förbundet måste göra en förändring. Tror inte att det var så här dom ville att den skulle användas. Undrar hur IBF Dalens egna tjejer mår när dom åter blir petade av elitdamer.

  6. Men snälla nån…hälften av dom spelare som är uppräknade som förstärkningar i IBF Dalen har ingen ordinarie plats i IBK Dalen. Att träna med elit & spela med div. 1 är väl den bästa utbildningen man kan få.
    IBF Dalen ska väl vara ett utvecklingslag till elitlaget IBK Dalen ?

    Sådant sker redan på ungdomssidan i dom flesta föreningar att talanger tränar med ett lag & spelar i ett annat !
    Låter som många är avundsjuka på Dalens stora spelartrupper i elit & div 1. Att man lyfter upp talanger inom föreningen är väl bara positivt.

    Att man sedan ska begränsa antalet spelare som kan gå upp & ner mellan divisionerna tycker jag är självklart.

  7. Korrigering, i Dalen fanns även Caroline Stattin med men i Iksu spelade även Isabell Lilja som är påväg tillbaka från skada. Det är tråkigt att så många klankar ner på Dalen för att man lyckas vinna två matcher med elitspelare men det blir inte alls lika mycket skriverier om Iksu ungdom lånar ner spelare, för att de spelare har ”en anledning” och Dalen bara för att hålla sig kvar.. Tråkigt,men reglerna är som de är, men jag håller med ”Robert” och man borde begränsa antalet.

  8. Det sjuka med detta är inte att elitlagen följer spelets regler. Det sjuka är att innebandyförbundet tillåter att landets näst högsta serien får fungera som reservlagserie åt elitlagen. En reservlagsserie där elitlagens andralag aldrig kan falla ur tack vare gällande regler.
    Vad händer om detta får fortsätta och förbundet inget gör? Har vi då tredjelag till elitlagen i nästa steg i pyramiden? Kanske lika bra att alla mindre föreningar lägger ner så kan elitlagen göra sina egna serier där de möter varann och deras respektive farmarna.

  9. Tråkigt att man väljer att sätta fullt friska Div 1 spelare på bänken …..Vad för slags signaler sänder det till spelarna.

  10. Har hört att några spelare i IBF Dalen tagit time out från innebandyn. Undrar varför…….Nu ska de spelare som suttit på läktaren i flera matcher prestera då elitspelarna snart återgår till den egna serien. Säkert med självförtroendet på topp, eller??

  11. Säger som Jacke att även jag var dåligt uppdaterad angående att IKSU Ungdom också hade lånat in elitspelare

    Självklart var dessa spelare också solklara förstärkningar, skillnaden är dock att det handlade om ca 5 st antar jag, i förhållande till IBF som hade lyft ner 9-10 st och då räknar jag inte med Matilda Brusell som är på väg tillbaka från knäskada och självklart ska spela med IBF och Linn Mikaelsson som under en väldigt lång tid alltid tränat med elit men spelar alltid med Div 1. Dessa två ser jag inte just nu som ”elitförstärkningar”.

    Att de inte blir så mycket tal om när IKSU lånar ner spelare är därför att det i princip aldrig händer nuförtiden förutom matchen förra veckan mot Vindeln (VM spelare ville ha matchtid men spelade då bara halva matchen) och så nu mot IBF Dalen. Hade IBF inte tagit in någon från elit är jag rätt säker på att IKSU hade skippat det också.

    Kolla även vilka som står för mål och ass i senaste matcherna för respektive lag, där är skillnaden uppenbar.

  12. Tycker det är fegt och mycket märkligt var det inte div 1 dalen mot div 1 Iksu som skulle mötas? Vad gör då Elitspelarna på deras speltid. Förbjud detta helt ut .

  13. Ove Johanssons text i ämnet för några dagar sedan på innebandysajten.se Påverkar hela serien inte bara lagen som möter det förstärkta. Trist tycker jag.

  14. Inte så konstigt att dalen har haft krismöte ett x antal gånger de senaste veckorna. Klart tjejerna tappar suget när de blir petade för att 11 tjejer från Elitserien ska komma ner och ta deras plats, PINSAMT DALEN!

  15. En stor skillnad mellan IKUS ungdom och IBF Dalen är att IKSU är ett topplag även utan sina elitspelare, d.v.s de lånar inte in dem för att hålla sig kvar. I IBF Dalens fall så är det tveksamt att de håller sig kvar utan sina elitspelares medverkan. Detta kan vara förklaringen till varför Dalen får mer kritik än IKSU, men för de föreningar som försöker undvika nedflyttning och drabbas av ett förstärkt IKSU/Dalen så är det lika surt oavsett var i tabellen IKSU/Dalen ligger. Det är dock förbundet vi ska skälla på – inte IKSU/Dalen som följer gällande regler.

  16. Håller med ….Tror till och med att Iksu hade vunnit matchen om man valt att spela med sitt ”ordinarie” div 1 lag!!
    Och hur lyckliga känner sig då Dalens Div 1 spelare när man tagit poäng som man kanske inte moraliskt gjort sig förtjänt av ? Än om det är förbundet som tagit fram regelverket så måste väl Dalens tränarorganisation ha någon slags moraliskt ansvar i hur man väljer att matcha sina spelare.

  17. Efva: tror du verkligen att de hade vunnit utan förstärkningarna(varav 2 elitmeriterade)? som jag förstod det så bänkades en hel div1-femma samtidigt som elitspelarna matchades rätt hårt sista ~10 minutrarna. kom igen!

  18. Om du såg matchen så kanske du som jag upptäckte att det var den rena Ungdomskedjan som levererade alla målen Samt stog för en hel del av farligheterna.Elitkedjan blev mer och mer stressad att leverera för varje byte dom var ute tror nog att en till femma med ungdomsspelare kunnat agera med ett större lugn då man inte haft något att förlora utan bara spela en glädjerik innebanndy och inte haft något att bevisa…Tycker att Marklund gjorde en helt ok insats i mål men inget som jag tvivlar på att ungdoms egna mycket kompotenata målvakter hadde gjort sämre ….Det var ju trots allt en div 1 match …. Skillnaden mellan Div 1 och Elitserien har krymt radikalt sista åren och enligt min bedömning är skillnaden mellan topplagen i div 1 och bottenlagen i Elit inte så stora längre ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *