Stekhet blomma fixade skön julefrid

Det riktiga El Clasíco mellan Barcelona och Real Madrid har ju faktiskt en tendens att bli rätt ospännande. Madrid har i dessa matcher kollapsat ett antal gånger och jag minns särskilt då jag satt på en lokal bar i Barcelona och såg Messi & Company krossa med 6-2.

Det som hände med Real Madrid kan man väl säga hände med Skellefteå IBK i dag.

För det är minsann inte ofta som ett lag med nio raka vinster faller ihop och förlorar med 9-1. Men i dag hände det.

Sandåkern krossade – vann med 9-1 – och går till julvila med tolv raka segrar och som sämst sex poängs ledning i serien (om Hudik vinner mot Kiruna borta).

I första perioden höll lagen jämna steg och det var endast veteranen med de färglada skorna, alltså Torbjörn Sjögren, som hade hittat nätet.

Men i inledningen av den andra perioden gjorde Niklas Blomberg, numera hela seriens skytteligaledare, sitt första av två mål i matchen och därefter blev det aldrig mer spännande.

– Det kändes lugnt och kontrollerat i andra och tredje. Jag hade väl trott att de skulle stå upp lite bättre men vi tuggade ner dem, säger ”Blomman” som sedan även satte 5-0-målet.

– Det första var en spelvändning där jag lyckades peta bollen under målvakten. Andra målet var tack vare hög press. Bagarn (Hagenmalm) snodde åt sig bollen och hittade mig i slottet, säger han.

I och med ”Blommans” två mål i den här matchen står han nu på imponerande 32 mål och med det är han bäst i hela serien. Tvåan är Mattias Lundberg på 31 mål. Han gjorde Skellefteås enda mål i den här matchen.

– Jag hade aldrig trott att det skulle gå så här bra. Men jag har slitit på bra och fått spela med bra spelare, säger han ödmjukt.

Men vad är då hemligheten bakom framgången? Blomman är ju som de flesta säkert noterat inte en speciellt spektakulär spelare. Men han är skrämmande effektiv när läget dyker upp.

– Håller helt med dig om att jag inte är så spektakulär (skratt). Men jag försöker väl hitta lediga ytor och vara nära spelet hela tiden. Sedan gäller det att bara vispa till när läget kommer. Får jag ett bra läge – ja, då missar jag. Allt ska helst ske på automatik, säger han.

Men det är ju inte bara Blomman som har en fin svit den här hösten. Laget har nu tolv raka segrar och jag som bloggare börjar så sakteliga hetsa om att Sandåkern ska göra en ”Thorén” – d.v.s gå rent under hela seriespelet.

– Jadu, jag vet inte jag. Det är svårt. Man vill ju gärna vinna varje match men man måste ha inställningen med sig. Vi pratar dock inte så mycket om att gå rent utan försöker ta en match i taget, säger han diplomatiskt.

Enligt mig börjar det ju bli mer eller mindre klart att Sandåkern vinner den här serien och går upp. Men ”Blomman” har inte tagit ut någon serieseger i förskott – åtminstone inte ännu.

– Mellan Skellefteå och oss kan den kanske vara klart, men vi har en viktig match mot Hudik borta. Tar vi den ”sexpoängsmatchen” så kan vi kanske vara i land. I och med den här segern sätter vi ju också lite extra press på Hudik och Skellefteå medan vi kan gå till julvila med lite andrum, säger han.

Och visst är det så. Tolv raka segrar. Minst sex poängs ledning. Och 32 mål på Blomman. Imponerande höst av Sandåkern helt klart.

Mer om övriga matcher i herrettan i morgondagens helgsummering!

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *