Tredje raka VM-guldet för Sverige


Sverige vann till slut VM-finalen mot Finland med 4–2. Men finalen blev så mycket mer än bara en final. Finalen blev en räddning av ett mästerskap som annars till 90 procent bestod av ett lag. Sverige utklassade allt i sin väg och det måste nu hända något från det internationella innebandyförbundet som gör att man slipper se ett gruppspel där folk bara skrattar åt sporten.

Tyvärr är det så att det ger ved på den eld som sporten kämpat för de sista 15 åren. Folk kan fortsätta kalla det för en sport med bara en nation och det tycker jag är synd. Det tar bort fokus från Sveriges dominans i sporten. Sverige ligger såklart i framkant och har utvecklat något som är unikt i daminnebandyn. Teknik, fysprofiler och allt vad det vill heta har såklart tagit sporten i rätt riktning. Det har gjort sporten mycket mer underhållande, men för att göra Sveriges dominans logisk vill jag dra en parallell till den situation som just nu finns i skidvärlden.

Norge dominerar den sporten på ett sådant sätt att det tar bort en del av intresset och charmen med sporten. Grejen med idrott är att det ska vara ovisst, det ska vara chans för skrällar, det ska vara nagelbitande och det ska vara entusiasm. Tar du bort mycket av det så tappar sporten intresse och det är exakt det som är innebandyns största problem.

Sverige vinner ett VM-guld, men sporten har gjort sina problem större i och med upplägget på VM:et. Finland kan konkurrera med en Jonna Mäkelä i storform, men det räcker inte riktigt hela vägen.

Nog om problemen och väl till segern. Sverige vinner för att alla spelare i Sveriges lag är bättre än alla spelare i de andra lagen. Förutom Jonna Mäkelä, som mest troligt skulle vara andramålvakt om hon inte alltid spelade som idag, tror jag allvarligt inte att det finns en enda spelare som skulle ta sig in i det svenska landslaget och så är det inte i någon annan sport när det vankas finaler.

Dramatiken i finalen var dock helhjärtad. Hade 3-2 stått sig i ytterligare något mål tror jag att vi hade kunnat få en förlängning då det började komma lite spöken i Sverige, men det ville sig ju till slut.

I Sverige vill jag plussa för Therese Karlsson, Anna Wijk, Amanda Larsson. Moratrion var Sveriges överlägset bästa och var drivande i segern även om målet från Eiremo, Emelie Linström och Sara Kristoffersson skrek av klass.

Av Umeåspelarna var det bra från Vickan, Eiremo och Gustafsson. Tjärnström är nyttig medd sin kraft och Wibron spelar stabilt. Lundström var sjuk och därför på läktaren samtidigt som Cassandra Edberg fick sitta på bänken genom hela matchen.

Sverige fortsätter dominansen och är märkbart flera steg före de andra i världseliten, trots Finlands final. Grattis till de svenska tjejerna och nu hoppas vi bara att vi slipper dras genom dessa mördande 20-målssegermatcherna. Det är helt enkelt inte bra för sporten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *