Helgsummering (Damettan)

Äntligen dags för lite helgsummeringar igen efter en lång ledighet. Vi kör vidare på uppdelade sådana efter era egna reaktioner. Först ut är Damettan.

Där Vindeln i fredags tjuvstartade med en grymt viktig match mot luriga Örnsköldsvik. Gästerna, som blandat och gett hela säsongen, var på dåligt spelhumör den här kvällen. Det kan man långt ifrån säga om Vindeln. Hemmalaget vann nämligen med hela 7-1 och tog därmed tre livsviktiga poäng.

Målskyttarna: Ida Eriksson 1, Martha Hällgren 2, Liza Wikström 1, Sandra Eriksson 3.

Självaste fotografen (tack för bilden) låter dock meddela att ingen av dessa var bäst på planen. Det var nämligen 15-åriga Fanny Långström!

***

På lördagen spelades sedan fyra matcher med lokal anknytning.

På hemmaplan tog bland annat Iksu Ungdom en mycket fin skalp mot topplaget Uppsala. 6-5 slutade matchen och därmed tappade Uppsala troligen sin chans på Elitserien.

Iksu kopplade greppet redan i den första perioden efter mål av Sofie Nordgren och Amanda Gidlund. I andra kom sedan Uppsala tillbaka till 2-2. Och i tredje perioden gjorde gästerna även 2-3 – men det var första och sista gången som Uppsala ledde matchen.

Iksu gick nämligen upp till 5-3 efter det, innan man återigen tappade en tvåmålssledning till 5-5. Än en gång lyckas dock Iksu resa sig och säkra segern genom att Sofie Nordgren satte 6-5 bara sekunder efter Uppsalas kvittering till 5-5.

Rörigt referat från en rörig match…

– Vår inledning och vårat försvarsspel gav oss segern, konstaterade tränaren Phillipe Jolidon efter matchen.

*

Seger blev det även för IBF Dalen mot Uppsalas ungdomslag. En väldigt viktig seger – om än väntad. 8-1 slutade den ospännande historien.
Matchen avgjordes redan i andra perioden när Dalen kunde gå ifrån till 7-0. Sandra Hjortborg var planens gigant med sina fyra mål.  Jag har ju efterlyst spelare som kan kliva fram och avgöra en match i det här kollektiva laget så det var kul att se.
Övriga mål gjordes av veteranen Veronica Boman, Johanna Wahlberg, och Moa Boström. 

*

På bortaplan gick det desto sämre för våra lokala lag. Allra sämst gick det för Umeå City som åkte på en riktig plump mot Alba. 10-2 slutade matchen i världens fyrkantigaste hall. Jag mötte faktiskt laget på Max i Sundsvall och när jag frågade hur det gick fick jag ett kollektivt ”Fråga inte…” till svar, så matchen lär knappast ha varit någon höjdare från Citys sida.

Amanda Nordin och Amanda Öberg gjorde tröstmålen. Backen Sandra Johansson assisterade till båda målen.

*

RIG Umeå förlorade också men med betydligt mer hedersamma siffror. 4-2 slutade deras bortamatch mot seriesuveränen Gävle – som nu i och med Iksus seger över Uppsala – leder serien med hela sju poäng.

Även RIG-tränaren Torbjörn Sjögren råkade infinna sig på Max Sundsvall i sin flashiga RIG-jacka samtidigt som oss den där lördagskvällen och jag fick mig en liten pratstund om matchen. Det var inte så att jag antecknade på något vis, men av det jag kommer ihåg så verkar RIG ha gjort en helt okej match. Gävle hade imponerat med sin ständiga fart under fötterna och deras kvalitetslirare hade levererat. Då är de svårstoppade.

Matilda Sjödin och Moa Nilsson gjorde tröstmålen för RIG.

**

På söndagen spelades så den sista matchen med lokal anknytning och det var mellan Skellefteå och Jemtland. Där åkte Skellefteå på en grymt onödig förlust alá Umeå City mot Jemtland – dessutom med väldigt liknande siffror. Jemtland lyckades nämligen vinna med 2-1 och därmed knipa ett oerhört minimaliskt halmstrå om nytt kontrakt. Skellefteå å andra sidan kastade verkligen bort chansen till tre poäng som hade gett en ytterligare trygghet i tabellen.

Skellefteås enda mål i matchen kom i den andra perioden och gjordes av Elin Bäckström. Ett mysterium hur Skellefteås målproduktion kunde stanna på ett mål mot ett så begränsat motstånd. Gissar spontant att det blir en del avslutsträning under veckan…

*

Där stannar Damettans summering.

Man kan dock fortsätta med att skriva spaltmeter om tabelläget för de olika lagen men det tänker jag faktiskt inte göra. Det händer ju ändå så mycket från omgång till omgång så det är inte så värt att börja spekulera i vilka två lag förutom Jemtland och Uppsala Ungdom som åker ur.

Klart är i alla fall att serien är fortsatt sjukt spännande och öppen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *