Helgsummering (Damettan)

Jag trodde ju personligen att Dalen skulle få det oerhört tufft mot serieledande Gävle. Men liksom förra mötet slutade det med seger för de svartklädda. Den här gången med 5-3.

Sandra Hjortborg, som är glödhet just nu, blev stor hjältinna med sina tre mål i matchen. Vi noterar även att Linnea Ivarsson och Natalie McNeil, liksom tränaren Henrik Vilhelmsson, hade förstärkt laget från ovan.

Efter två perioder var matchen helt öppen med ställningen 3-3. I tredje kunde sedan Hjortborg fullborda sitt hattrick innan Mimmi Engman satte den berömda spiken i kistan.

En riktigt stark och viktig seger för IBF Dalen i kampen om att hålla sig kvar.

Mitt tips i matchen var 3-8 vilket med facit hand var ett bedrövligt tips.

***

Ett lag som garanterat jublade över Dalens seger är FBC Uppsala. De skulle dock samtidigt lyckas vinna över ett formsvagt Umeå City för att knappa in tre poäng på just Gävle.

Så blev också fallet efter 4-0 mot City på hemmaplan (mitt tips här var 6-1 till Uppsala).
Att bli ”nollad” i innebandy har jag lyckligtvis aldrig varit med om, och jag kan tänka mig hur bitter hemresan var för tjejerna.

– Resultatet var rättvist, men vi är på rätt väg, säger tränaren Jonas Söderström till tidningen i dag.

Kanon om han kan känna lugnet fortfarande. Hoppas även tjejerna i laget tror på att laget kan greja nytt kontrakt. För jag personligen börjar bli orolig över lagets chanser att hålla sig kvar.

Tabelläget är kritiskt och spelschemat tufft. I nästa omgång väntar t ex Gävle på bortaplan. Därefter spelas dock lite av ett ödesderby mot RIG Umeå. Kanske kan Citys negativa trend vända där?

**

I samma område hade Iksu Ungdom en betydligt enklare match på papperet mot Uppsala Ungdom. Segersiffrorna skrevs dock bara till 5-3, så det verkar ha varit en rätt tuff match.

Matchen avgjordes med facit hand redan i slutet av den första perioden när Iksu Ungdom satte tre mål på lika många minuter.

Amanda Gidlund gjorde ett hattrick och hade därför stor del i segern. De övriga målen Natalie Stenvall och Wilma Hortell.

Här var mitt tips 2-7.

**

Lördagen bjöd även på en fjärde match då RIG Umeå tog emot uppstickarlaget Alba. Det blev en sprakande tillställning med 16 mål. Lyckligtvis gjorde RIG elva av dessa och vann därför komfortabelt med 11-5.

Redan efter första perioden hade RIG spelat till sig ett bra utgångsläge genom att gå upp till 4-1. Detta försprång lyckades man sedan behålla med mål i rätt lägen. Så fort Alba kom närmare så lyckades nämligen RIG ta död på deras momentum genom att peta in ytterligare en boll.

– Det här var kanske vår bästa match för säsongen. Vi har jobbat mycket med offensiven på slutet och det gav utdelning, säger tränaren Peter Svensson.

Bäst i RIG Umeå den här dagen var Emelie Edström som satte tre av målen. I övrigt var målskyttet väl utspritt med ett litet undantag för tvåmålsskytten Matilda Sjödin.

(Mitt tips var 6-4 till RIG i den här matchen)

**

På söndagen spelades sedan ytterligare två matcher med lokal anknytning.

Skellefteå repade sig på bästa möjliga sätt efter fiaskot mot Jemtland genom att fullständigt köra över Örnsköldsvik med 10-2. Märkligt hur snabbt det kan vända i den här sporten ibland…

I och med segern behåller man ett hyfsat betryggande avstånd till det förhatliga strecket även om man verkligen inte kan slappna av för det.

Julia Lindh och Lisa Andersson var allra hetast för dagen med varsitt hattrick. Josefin Lundqvist gjorde två.

Här tippade jag på fortsatt kräftgång för Skellefteå – 3-5 – och därmed blev jag rejält tystad.

*

Sist men inte minst har vi Vindelns viktiga seger mot Jemtland kvar att berätta om. Tack vare en kanonstart lyckades man gå en relativt komfortabel väg mot tre poäng. Redan efter 14 minuter var ställningen 4-0. Slutresultatet skrevs till 8-3.

Därmed tog Vindeln tre viktiga poäng som de bara inte kunde gå miste om. Starkt ändå att klara av det under press.

Allra bäst i hemmalaget var Liza Wikström.