Slutspelskaraktär på finalreprisen

Iksu återupprepade lördagens bedrift att börja lite segare för att komma igång ju längre matchen led. Malin Marklund tyckte att gästerna skulle få ett måls försprång och tappade in 0-1. Även 0-2 hann komma innan den första perioden var över och vi hade samma förutsättningar som i lördags inför den andra perioden.

Jocke Sjöström och Tomas Hugosson-Wallgren satte ihop förstafemman igen med Söderqvist, Eiremo, Wikström och placera Frida Norström tillsammans med Elin Tjärnström och Therese ”Mini” Andersson. Ett lyckat drag skulle det visa sig och då fick bland annat landslagsbacken Jenny Gustafsson sitta på bänken, kanske till viss del efter en svag första period och dålig markering på 0-2-målet.

Emelie Wibron hade några bra intentioner i den andra perioden, men det var Frida Norström och Elin Tjärnström som tog tag i sakerna. Malin Marklund hade dessutom fått bättre koll på armarna och Iksu jobbade sig in i matchen. Sara Wilhelmsson fick chansen på backplats tillsammans med Iza Rydfjäll och det backparet var bra.

Iksu pressade på länge i början av andra perioden, men DIF höll länge tätt tills det att Frida Eriksson fick chansen med förstafemman och då satt bollen snabbt efter att Wikström hittat in till Eriksson som funnit en bra yta i slottet. Men direkt efter målet föll Iksu tillbaka lite igen och Djurgården skapade en del bra anfall. Wikström bjöd på två indianer, men bra skottäck från lagkamrater gjorde att det inte resulterade.

Elin Tjärnström satte 2-2 och det hade hon minst sagt jobbat ihop till, Tjärnström var matchens bästa spelare, plain and simple. Men direkt Iksu kommit ikapp bjöd ”Mini” på stålhandleder som föranledde 2-3. Sussi Ekblom kvitterade och skrek på Mini-vis då hon fick se bollen gå in under Linnea Bergman.

I den tredje perioden var det gumman i lådan, målskytten Martina Söderqvist som tillsammans med Josefina Eiremo – bra passningsfrekvens på henne i helgen – som skulle sätta avgörandet. Två raka mål från Örnsköldsvikstjejen och matchen var vunnen. 6-4 slutade det hela efter att Frida Eriksson satt avgörandet i öppet mål, framspelad av målvakten Malin Marklund som just hade blivit överkörd, men förmådde sig att få iväg bollen innan hon kände av smärtan. Snyggt gjort och 6-4 blev slutresultatet.

Summa summarum var detta en oerhört underhållande match med många kampmoment och två riktigt bra lag. Djurgården spelar rakt och har spets i Emelie Lindström och ”Minne” Dahlérus som gör laget sylvassa framåt. Spetsa det med landslagsbacken och den före detta Iksuspelaren Malin ”Lillis” Eriksson, bland annat ska väl sägas, och du har en SM-guldaspirant i stockholmarna tillsammans med en drös tjejer från Västerås, Umeå och Mora. Snyggt skott av Lillis som fick sätta en på sitt gamla lag, det var hon väl värd?

Slutspelskänslan i matchen var oerhört skön att se. Samtliga spelare ville oerhört mycket och mest ville Elin Tjärnström, Frida Norström, Sara Wilhelmsson, Josefina Eiremo, Frida Eriksson och Iza Rydfjäll. Men här krävs faktiskt den klassiska att nämna kollektivet då Iksu visade att laget blir att räkna med – även den här säsongen.

Kanske säsongens match såhär långt. Detta krönt till tonerna av rysk folkmusik och lite härlig dans som firade det hela. Ja, vad säger man… Grattis kanske.