Mordhot på en idrottsplan är ändå mordhot


Att säga att den gångna helgen var händelserik vore nog en gigantisk underdrift. Hjälmuppvärmningen från TGC, Samuel Karlssons matchstraff för materialdubblering, en SM-finalrepris som bjöd på stor underhållning och sedan den här händelsen i matchen mellan IBK Ersboda och Täfteå. Vill ni ha bakgrunden till historien kan ni läsa om den här. Artikeln går även att läsa i dagens VF.

Jag drar det hela kort. En spelare i IBK Ersboda uppträdde mycket aggressivt och ska ha puttat omkull en motståndare och sedan följt upp med att dödshota en annan. Källor till VF-sporten och Innebandybloggen bekräftar detta och redan under helgen började det pratas om händelsen. Om ni läser artikeln kan ni se att IBK Ersboda agerar korrekt i händelsen, i mina ögon. De går ut och tar en tydlig ståndpunkt att det här inte är okej och tränaren Mikael Lodesjö säger klart och tydligt:

”Jag förväntar mig att domarna hörde vad som sades och att det blir en lång avstängning. Han kommer hur som helst inte få spela mer den här säsongen om jag får bestämma”.

Båda lagen har, enligt all den information som nått mig och som framkommit från citat av tränare och rapporter från arenan, agerat helt korrekt i den här situationen. Jag, som prövat på så gott som varenda idrott som går att utöva, förstår att känslorna kan koka över. Det är oerhört mycket mentalt i idrott då vinna är allt för många spelare och att det helt enkelt kan hända saker som gör att man gör något fult på planen eller skriker något ord som är olämpligt, det kan hända och händer många – utan att säga att det är korrekt.

Däremot har det eskalerat så långt i den här affären att det helt enkelt måste dras en tydlig linje för vad som är okej att göra på en idrottsplan och vad som inte är okej. I det verkliga samhället och ”på gatan” är det här ett allvarligt brott mot lagstiftningen och skulle mest troligt leda till någon form av rättssalsreplimand. Det här är helt enkelt inte okej och jag tycker det är dags för en rejäl åtgärd från förbundet för att visa att sådant här inte ska få hända på en idrottsplan – i någon som helst form. Det kan inte vara en förmildrande omständighet att sådant här utspelar sig på en idrottsplan då idrotten är något jag håller väldigt varmt om hjärtat och som minst sagt är en del av det samhället vi lever i.

Visst kan det finnas förmildrande omständigheter kring situationen i sig, men personligen så tycker jag att ett mordhot som det rör sig om är det så allvarligt att det rent utav måste anmälas. Det här är inte okej att göra i samhället och då ska det definitivt inte vara okej att göra det på en innebandyplan.

17 kommentarer

  1. Detta är inte ok…
    det kan hända att man blir arg och säger några väl valda ord. men att mordhota någon är att gå över gränsen. hoppas på ett riktigt långt straff samt fängelse mellan 2-4 år och böter på ca 100 000 kr.

  2. Till dej som lämnade förra kommentaren. Vilket skämt du är! 100 000 i böter och fängelse? Du behöver inte ta i så du spricker! Och mordhota är väl också att överdriva?!

  3. 15.35 Utvisning U2+10
    Tobias Vahlström
    (Osportsligt uppträdande)

    18.20 Utvisning
    Tobias Vahlström
    (Matchstraff 1)

    ”U2+10” .. ska han inte vara utvisad när han får sitt matchstraff?

  4. Olle: Utvisningsbelagda förseelser kan fortfarande begås från utvisningsbåset. T ex om man väljer att protestera eller slå klubban i sargen, hoppa in på planen etc..

  5. Ej Polis : du verkar inte se allvaret i detta. mordhot är inte och leka med.. går man runt och mordhotar folk så hör man inte hemma på inneband planen utan i en cell i 2-4 år om inte mer..

  6. Stäng av killen hela nästa säsong+ resten av denna (Är ju inte första gången denna person är i blåsväder om jag har uppfattat saken rätt). Sen får killen från täfteå avgöra om det ska bli någon anmälan till polisen av det hela.

  7. ”Polis”, du har ju tappat det totalt. Var du med och spelade matchen, så att du var inblandad i situationen? Du har ingen aning vad som hänt så jag tycker du ska lugna dig lite. Du kanske tycker att den som tacklar en spelare över sargen så att denne gör sig illa ska bli anmäld för vållande till annans skada också? Skärpning

  8. Samma spelare var ju i blåsväder i matchen mellan Umeå IK-IBK Ersboda 21/1-12. Matchen vanns av UIK med 12-7 och i slutsekunderna spårade han ur och gjorde en ful tackling. Sedan när lagen tackade varandra så blev det slagsmål.
    Men detta rapporterades aldrig av domarna….svagt !!
    Förmodligen för att domarna är Ersbodakillar och kompisar med flera i laget…

  9. Det är ju en sak att slänga ur sig nått i stridens hetta när man blir överkördeller vad som helst, men att när alla lugnat sig och är på väg från situationen och den inblandande på väg ut i omklädningsrummet vända sig om och skrika att båda bor kvar i umeå och att Täfteåspelaren ska bli dödad, då har man inget att göra i innebandyn.

  10. Bästa inlägget som du skrivit Lars

    Om jag inte är helt fel ute så är den längsta avstängningen i innebandyhistorien 14 matcher. En spelare som när han besökte Skellefteå och fick för sig att hoppa in från avbytarbänken när det var avblåst och crosschecka en kille över hals/huvud.

    Intressant att se hur bestraffningskommiten kommer att lägga nivån för ”mordhot”.

  11. Hm, jag undrar om ni personligen har pratat med micke eller om ni har tagit det från tv? För på tv sa micke inte ens nästan dom där orden. Han framställs mycket sämre i denna artikel än på tv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *